26 Οκτ 2010

Τα Γουι-νέα

Posted by neaguinea

Τα email που μας στέλνετε…

——————————————————————————————————–

——————————————————————————————————–

Έρευνα για την αστική καλλιέργεια βρώσιμων φυτών σε μπαλκόνι ιδιωτικής κατοικίας στην Αθήνα

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE9TVFR4SE5RSThtNXZvUEx3a3RhRXc6MQ

Γεια σας! Θα σας ήμουν ευγνώμων αν αφιερώνατε λίγο χρόνο (περίπου 15 λεπτά) για να συμπληρώσετε το παρόν ερωτηματολόγιο!
Πραγματοποιείται στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας που εκπονείται στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σκοπός του είναι να ερευνηθούν η σχέση των Αθηναίων με την αστική καλλιέργεια βρώσιμων φυτών σε μπαλκόνια σπιτιών, τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και οι τρόποι που επιλέγονται μέχρι τώρα για να λυθούν. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και όλα τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται θα αντιμετωπιστούν με απόλυτη εχεμύθεια και θα χρησιμοποιηθούν ως στατιστικά στοιχεία μόνο για την έρευνα αυτή.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τη συμπλήρωση του παρόντος ερωτηματολογίου παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε στο dpsd05013@syros.aegean.gr. Η συμμετοχή σας μου είναι πολύτιμη για να διεκπεραιωθεί αυτή η εργασία! Παρακαλώ πολύ συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μέχρι 28/02/2013.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο που μου αφιερώσατε!
Μαριέττα Κατσιφαράκη
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Για να πάρετε μέρος και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, θα πρέπει:
• να είστε κάτοικος Αθηνών, και
• να ασχολείστε ή να έχετε την επιθυμία να ασχοληθείτε με την αστική καλλιέργεια στο μπαλκόνι σας.

——————————————————————————————————–

Από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο:

Η ώρα ήρθε! Είναι ώρα να τρυγήσουμε τους κόπους μας για το 2012!

Ο «ΤΡΥΓΟΣ 2012» έφτασε, παρόλα τα τελευταία τερτίπια του καιρού!

Ο φετινός τρύγος θα γίνει σε δύο Σαββατοκύριακα, οπότε διαλέγετε ποιο σας βολεύει ώστε να συμμετάσχετε στην πολύ όμορφη αυτή διαδικασία.

Το Σαββατοκύριακο 22-23 Σεπτεμβρίου θα τρυγήσουμε τα ερυθρά κλήματα και το Σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου θα τρυγήσουμε τα λευκά.

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου επίσης, θα γίνει το στύψιμο και των δύο.

Φυσικά όποιος θέλει να συμμετάσχει και τα δύο Σ-Κ είναι καλοδεχούμενος.

Στους αγαπητούς φίλους που θα ήθελαν να μας συνδράμουν στον «ΤΡΥΓΟ 2012», προσφέρουμε διαμονή-διατροφή για ένα Σαββατοκύριακο στην Αγία Παρασκευή Λοκρίδος και με την ολοκλήρωση των εργασιών 5 κιλά κρασί από την σοδιά του 2012!

Όλα φυσικά εξαρτώνται από τον καιρό!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή επιπλέον πληροφορία είμαι στη διάθεσή σας.

Παναγιώτης 6974037767

———————————————————————————————————

Χαριστικό Παζάρι Βιβλίου

Το Σάββατο 7 Απριλίου, στον Σκόρο, μετά τις 12:00 ανταλλάσουμε και

μοιραζόμαστε βιβλία, σκέψεις, ιδέες και γιατί όχι χαμόγελα!!!

Το παζάρι θέλουμε να είναι μια ευκαιρία ενδυνάμωσης των αντιστάσεων στις

κατασκευασμένες ανάγκες αλλά και στην υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών

(όπως είναι η γνώση).

Θέλουμε να συνεισφέρει στην κριτική της κυρίαρχης, φιλτραρισμένης και

πολλές φορές κατασκευασμένης ή παραμορφωμένης πληροφορίας.

Το παζάρι θέλουμε να ενισχύσει οικονομικά (πληρώνοντας νοίκια και ΔΕΗ) την

προσπάθειά μας για την διατήρηση ενός μόνιμου χώρου μοιράσματος

αντικειμένων, υπηρεσιών και γνώσεων.

Σκόρος

Ζωοδ. Πηγής 63 & Ερεσσού, skoros.espiv.net, skoros@espiv.net

————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————–

Title: Η ΤΡΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ…

EuRoPeaN VillAgE
info [at] european-village [dot] org
Monastiriou 140 kai Tilefanous, Ak.Platona
Athens, 104 42 – HELLAS
Tel. +30 2112217260
Fax : +30 2112217259

.

Newsletter numero 58884

Date : Monday, 20 February 2012 13:01

.
Γεια χαρά σε όλους και σε όλες,θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Καφενείο της οργάνωσης στην Ακ.Πλάτωνα την Τρίτη 21/02.Να είστε καλά,– Τρίτη 21/02, 12:00 – 15:00Βιωματικό Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης με θέμα οι ανάγκες μου και πως τις ικανοποιώ.
άρθρο στο site εδώ– Τρίτη 21/02, 18:30 – 20:00Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιούάρθρο στο site εδώ– Τρίτη 21/02, 20:00 – 23:00ρεμπετιέν, σε δικές τους μουσικες,ρεμπετικα κ.αάρθρο στο site εδώ
European-Village.Org

————————————————————————————————————-

Αγαπητοί φίλοι
έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Μικρό εγχειρίδιο πολιτικής ανυπακοής» του Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou).
Ένα πρακτικό εργαλείο για τη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή και κοινωνική άμυνα.
Συλλογική μετάφραση και επιμέλεια στα ελληνικά Ηλιόσποροι (δίκτυο νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία).
Εκδόσεις Ηλιόσποροι 2011 (άδεια κοινής χρήσης creative commons, επιτρέπεται η μη-εμπορική αναπαραγωγή με αναφορά στον δημιουργό και τις εκδόσεις).
Για ελεύθερη διαδικτυακή διακίνηση.- Μικρό εγχειρίδιο πολιτικής ανυπακοής, του Ξαβιέ Ρενού (εκδόσεις Ηλιόσποροι 2011) (PDF, 1.3 MB)
επικαιροποιημένο download link: http://www.sendspace.com/file/4nrrfc 

Μικρό εγχειρίδιο
πολιτικής ανυπακοής
Προς χρήση αυτών που πραγματικά θέλουν
να αλλάξουν τον κόσμο
του XAVIER RENOU
μετάφραση- επιμέλεια Ηλιόσποροι
Η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή μπορεί να έχει διάφορες μορφές: το ξερίζωμα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, το «κατέβασμα» διαφημιστικών πινακίδων, οι κλόουν ακτιβιστές, το ξεφούσκωμα ελαστικών σε μεγάλα 4×4 πόλης, η επιθεώρηση πυρηνικών εργοστασίων από πολίτες, η παρουσία ερασιτεχνών του θεάματος, ο οικολογικός ακτιβισμός, η στέγαση μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Οινέες αυτές μορφές πολιτικής δράσης πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται και διαχέονται, ειδικά μέσα από την συλλογικότητα των Ανυπάκουων (Les desobeissants). Εδώ και τρία χρόνια οι Ανυπάκουοι οργανώνουν σεμινάρια πρακτικής εκπαίδευσης στην πολιτική ανυπακοή για διάφορες οργανώσεις (πολιτικές, συνδικαλιστικές κτλ) και έγιναν γνωστοί από τις επικοινωνιακές τους δράσεις.
Αυτό το εγχειρίδιο είναι εμπνευσμένο από τα σεμινάρια: πρακτικό και πολύ σαφές, αποτελεί έναν πραγματικό εκπαιδευτικό οδηγό. Έχει ένα θεωρητικό κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται σκέψεις γύρω από την ανυπακοή και την μη βία, αλλά και ένα πρακτικό, όπου αναλύονται όλα τα στάδια των δράσεων, από την οργάνωση έως και την πραγματοποίηση. Τέλος υπάρχουν δύο κεφάλαια, ένα αφιερωμένο στα ΜΜΕ (προτάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία) και ένα στην δικαιοσύνη (αξιολόγηση κινδύνων και οδηγός νομικών συμβουλών). Όλα τα κεφάλαια εξειδικεύονται με παραδείγματα και φωτογραφίες.
Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Είναι πρώην συντονιστής της καμπάνιας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Greenpeace, διαχειρίζεται τον ιστότοπο desobeir.net και οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Γαλλία. Έχει γράψει το βιβλίο «Η ιδιωτικοποίηση της βίας» (εκδ. Agone 2006).
Συλλογική μετάφραση και επιμέλεια στα ελληνικά Ηλιόσποροι (δίκτυο νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία).
Εκδόσεις Ηλιόσποροι 2011 (Για ελεύθερη διαδικτυακή διακίνηση), www.iliosporoi.netiliosporoi@yahoo.gr
Σε έντυπη μορφή θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε περιορισμένα συλλεκτικά αντίτυπα και συμβολική τιμή για τη στήριξη του συγγραφέα και της οργάνωσης Les desobeissants (οι ανυπάκουοι).
Περισσότερες πληροφορίες info@antigone.gr
Ηλιόσποροι – δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

iliosporoi – infoaction youth network on social and political ecology /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

————————————————————————————————————

«ΦΥΤΕΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»Η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό», με την στήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και άλλων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων, διοργανώνει την Κυριακή 4 Μαρτίου, στις 11 πμ, δενδροφύτευση, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού,(είσοδος από περιοχή ΚΤΕΟ- πρόσβαση την από οδό Αεροπορίας, πίσω από το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ) στα πλαίσια της Καμπάνιας «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό».
Στα πλαίσια αυτής της Καμπάνιας θα φυτέψουμε συμβολικά 100 ελιές, διαφόρων ποικιλιών, δημιουργώντας ένα μικρό ελαιώνα που θα λειτουργήσει στη συνέχεια και ως εκπαιδευτικός χώρος για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη, σχεδιάζουμε ανάλογες δενδροφυτεύσεις και σε άλλα, κατάλληλα σημεία του χώρου του πρώην αεροδρομίου, φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα, αμυγδαλιές, ροδιές κ.ά και δημιουργώντας έναν μικρό αμπελώνα.
Στόχος μας είναι το κάθε δέντρο να φυτεύεται από κάποιον συγκεκριμένο πολίτη ή κάποια συγκεκριμένη συλλογικότητα πολιτών ( πολιτιστικούς, κοινωνικούς φορείς, Σχολεία, ΚΑΠΗ κ.ά), οι οποίοι στην συνέχεια θα φροντίζουν το δέντρο που φύτεψαν συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ελαιώνα, οι καρποί του οποίου θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς σε όσους έχουν ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο προτείνουμε να γίνει και για τις δενδροφυτεύσεις των οπωροφόρων κλπ που προγραμματίζουμε.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ανοίξαμε ένα κατάλογο ενδιαφερομένων πολιτών και κοινωνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην Καμπάνια «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό», επισημαίνοντας ότι το κόστος του κάθε δέντρου (5 ευρώ), θα το καλύψουν, κατ’ αρχήν, αυτοί που θα το φυτέψουν. Ακόμα, επισημαίνουμε ότι εγγραφή στον κατάλογο και συμμετοχή στην «Καμπάνια», θα μπορούσαν να έχουν και όσοι για λόγους αδυναμίας μετακίνησης, απόστασης κλπ δεν μπορούν να παρευρίσκονται στην δενδροφύτευση.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η Καμπάνια «Φύτεψε και εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό» συμπαρατάσσεται με το μέτωπο όσων υποστηρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ενός ελεύθερου – δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, με παράλληλη λειτουργία αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε όσες υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις μπορούν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

————————————————————————————————————–

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη (βλ. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και αλλού) δέχονται απειλές και εκβιαστικά διλήμματα. Αδιέξοδα, χρεωκοπία, περικοπές, λιτότητα και ένας σωρός από απεχθείς οικονομικούς όρους, βγαλμένους από το διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν, που στερούν από όλους μας κεκτημένες ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα, την αξιοπρέπειά μας και μια καλή ποιότητα διαβίωσης.
Τελεσίγραφα, διασώσεις, PSI και απρόσωπες αγορές που τους αποδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά όποτε βολεύει (ανησυχία, φόβος κτλ), αφήνουν έξω από την εικόνα την ουσία που δημιουργεί την κοινωνία – τον ίδιο τον άνθρωπο.
Πίσω από κάθε εκβιαστικό δίλημμα και περικοπή υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπινες ιστορίες.
Εμείς, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα (βλέπε εδώ, εδώ και εδώ), στη δικτατορία των αγορών και των τραπεζών, αντιτάσσουμε τη δημιουργική μας αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.
Αυτή τη Κυριακή, 12 Φλεβάρη, όλος ο κόσμος καλείται να δώσει το παρόν σε πλατείες σε όλη την Ελλάδα απαιτώντας να σταματήσει επιτέλους αυτό το πολιτικοοικονομικό τσίρκο. Αυτό το θέατρο του παραλόγου που δίνει παραστάσεις σε κάθε νέα «δόση» που με τόσο απρόσωπο και αδηφάγο τρόπο αδιαφορεί πλήρως για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις ουτοπίες μας πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από ότι αποφασιστεί ή συμβεί τις επόμενες μέρες εμείς θα πρέπει να δυναμώσουμε τα μέτωπα κοινωνικής αλληλεγγύης, αντίστασης και δημιουργικότητας, ανακαταλαμβάνοντας τις τύχες και τις ζωές μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κοινωνίες μας είναι γεμάτες από γνώση και δεξιότητες, δημιουργικότητα και πολιτισμό, αξίες, συνεργατικότητα και συλλογική συνείδηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να εξαπλωθούν και το κλίμα είναι πιο εύφορο από ποτέ.
Στη βία του κράτους, της πείνας και της λιτότητας, απαντάμε με κοινωνική αλληλεγγύη, μη βίαιη πολιτική δράση και αυτοοργάνωση.
Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια.
Στη έλλειψη τροφής απαντάμε με αυτοκαλλιέργεια, αυτοδιαχειριζόμενους κήπους και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων.
Στην ανεργία απαντάμε με συνεταιρισμούς και εργασιακές κολεκτίβες, στην έλλειψη στέγασης με κοινωνικές καταλήψεις στέγης και οικοκοινότητες, ενώ στην έλλειψη συντροφικότητας με συλλογικές κουζίνες.
Στο έλλειμμα δημοκρατίας και την πολιτική ολιγαρχία απαντάμε με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών και παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας γιατί δεν πάει άλλο.
11.2.2012
Ηλιόσποροι, www.iliosporoi.net
One Race – One Love – One Planet
Ηλιόσποροι – δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

iliosporoi – infoaction youth network on social and political ecology /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook /// iliosporoi twitter

—————————————————————————————————————

Title: σήμερα, αυριο και μεθαυριο στο Καφενείο

EuRoPeaN VillAgE
info [at] european-village [dot] org
Monastiriou 140 kai Tilefanous, Ak.Platona
Athens, 104 42 – HELLAS
Tel. +30 2112217260
Fax : +30 2112217259

.

Newsletter numero 58884

Date : Thursday, 09 February 2012 14:55

.

Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες στο καφενείο μας:

ΠΕΜΠΤΗ, 09/02, 20:00 //

Παρουσίαση σχολιασμός και συζήτηση επάνω στα πλατωνικά κείμενα και στις αρχές της Ορφικοπυθαγορείου Φιλοσοφίας.

Μέσα από τον διαλεκτικό και ποιητικό πολλές φορές τρόπο διδασκαλίας και έρευνας του Σωκράτη, θίγονται καίρια και σημαντικά ζητήματα έως και θέματα ηθικής, κοσμογονίας, ψυχογονίας θεογονίας, θέματα σύγχρονης φυσικής, «μεταφυσικής» και αλλαγής του σημερινού τρόπου σκέψης μας, για το τί είναι άνθρωπος, κοινωνία και τέλος προτείνετε ένας πραγματικά επαναστατικός τρόπος ζωής για τα σημερινά δεδομένα, που όμως αποτελεί και ένα καθολικό και διαχρονικό μήνυμα ανεξαρτήτως φυλής έθνους κράτους .

Εν τέλει αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα, σε όλα τα επίπεδα, ισχύει;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10/02, 21:30 //

ΓΑΜΩΤΡΑΓΟΥΔΑ,ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Το τριώδιο άνοιξε και οι Τζίζτικες σας προσκαλούν σε ενα αποκριάτικο γλέντι-σάτυρα.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ο Χαραλάμπης,ο διάβολος απο την Καπερναούμ,Η θειά μου η Κοντύλω,ο Μπερντές, το Πιπέρι και φυσικά τα 40 μνιά..!!!Περούκες,κλόουν,εκπλήξεις,βαριετέ,μπαλέτα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αθάνατες επιτυχίες του δημοτικού πενταγράμμου!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/02, 20:30 //

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ & ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Παραμύθια απ’ όλον τον κόσμο
με την ομάδα «Ταξιδευτές Παραμυθιών»

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου & ώρα 8.30μμ

Οι «ταξιδευτές παραμυθιών» είναι μια παρέα φίλων που αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου και θέλουν να τα μοιράζονται με το κοινό γιατί πιστεύουν πως με την αφήγηση των ιστοριών ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος.
Η παρέα των «Ταξιδευτών» αποτελείται από τις:
Μαρία Καναβάκη, Έλσα Μητροπούλου-Πάλλα, Χρύσα Πορίχη,
Μαρία Σιταροπούλου και τον Ανδρέα Ραυτόπουλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Να είστε όλοι καλά,

————————————————————————————————————-

Title: ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΟΥΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

EuRoPeaN VillAgE
info [at] european-village [dot] org
Monastiriou 140 kai Tilefanous, Ak.Platona
Athens, 104 42 – HELLAS
Tel. +30 2112217260
Fax : +30 2112217259

.

Newsletter numero 58884

Date : Saturday, 04 February 2012 19:20

.
Σας περιμένουμε όλους / ες και σ’αυτήν την συλλογική κουζίνα. Όπως κάθε μήνα την πρώτη Κυριακή φτιάχνουμε σούπα στο πάρκο και τρώμε όλοι μαζί.Ξεκινάμε με τις απαραίτητες προετοιμασίες γύρω στις 12:00 και τρώμε γύρω στις 14:30. Σημείο συνάντησης είναι το Καφενείο στην Ακ.Πλάτωνα.Αυτή την φορά, εφ’όσον μας το επιτρέψει ο καιρός, η σούπα θα γίνει χρησιμοποιώντας το rocket stove που φτιάξαμε την προηγούμενη Κυριακή σε σεμινάριο Permaculture Laughing.ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ SITE ΕΔΩ
European-Village.Org

————————————————————————————————————-

Απόκριες… Όπως παλιά!

apokriesΓλέντι, τραγούδι και χορός

Στα γραφεία της ΒΙΟΖΩ το ερχόμενο Σάββατο

Ανοίξτε τα σεντούκια σας!

Το ξέρουμε… Δεν θα βρείτε λίρες…

Θα βρείτε όμως εκείνο το… Διαβάστε περισσότερα

Πως θα έρθετε στα γραφεία της ΒΙΟΖΩ

_________________

Αρπαχτή Στη Τσέπη Των Καταναλωτών!

bioagores_AthinasΕπίθεση του «Υπουργείου Μεγάλων Εταιριών» στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών!

Θεωρούν εμπόριο την διάθεση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές!

Εισέβαλαν ακόμη και σε κοινωνικούς χώρους απαιτώντας κρατική άδεια για την παρουσία των παραγωγών!

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ έδωσε το «Υπουργείο Μεγάλων Εταιριών» (παλιότερα το λέγανε υπουργείο εμπορίου) στους «κροίσους» των παραγωγών γιατί ξέφυγαν… Διαβάστε περισσότερα

Δεν SOPAίνουμε!

STOP_sopa_pipaΜια πρώτη νίκη απέναντι στο SOPA με PIPA

Η αποφασιστικότητα των «ελεύθερων πολιορκημένων» του διαδικτύου αποδείχτηκε πολύ πιο πάνω αποτελεσματική από το «κύρος» των παγκόσμιων εταιριών πατροναρίσματος των λεγόμενων πνευματικών δικαιωμάτων. Η απογοήτευσή τους ολοφάνερη: η «μπλογκόσφαιρα κατάφερε να τρομοκρατήσει τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Τι να περιμένει κανείς από τους πολιτικούς» έγραψε στο Twitter (@rupertmurdoch) ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ένθερμος οπαδός του SOPA με PIPA.

Οι έντονες διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον νόμο τρεις γερουσιαστές και… Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοί μικροοργανισμοί… Οι σύμμαχοί μας

MicroorganismsΑξιοποίηση των Φίλων μας Ενάντια στους Εχθρούς μας

Σεμινάριο για τους ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) του Δρ. ΤΕΡΟΥΟ ΧΙΓΚΑ στις καλλιέργειες και χρήσεις για το νοικοκυριό θα γίνει στο Κτήμα ΜΑΛΙ ΒΕΝΙ στο Μαρκόπουλο Αττικής, την Κυριακή 29/1/2012 από τις 11 το πρωί μέχρι στις 5 το απόγευμα.

Θα σερβιρισθεί και ένα γεύμα από τα προϊόντα του κτήματος. Στο κτήμα ΜΑΛΙ ΒΕΝΙ χρησιμοποιούνται οι ΕΜ εδώ και τρία χρόνια… Διαβάστε περισσότερα

SOPA με PIPA

STOP_sopa_pipaΠροσπαθούν να φιμώσουν τις ελεύθερες φωνές στο διαδίκτυο

Save the internet

STOP SOPA

Με πρόσχημα την «πειρατεία», την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και των παραποιημένων προϊόντων, κατατέθηκε νομοσχέδιο στις ΗΠΑ, όπου ποινικοποιούν τα δήθεν αδικήματα. Ευθύς στόχος η ελευθερία διακίνησης ιδεών και λόγου στο διαδίκτυο. SOPA σημαίνει Stop Online Piracy Act (Σταμάτα άμεσα την πειρατεία).

Σε παλιότερο νόμο, που ισχύει σήμερα στις ΗΠΑ, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων χρειάζεται να ζητήσουν από την ιστοσελίδα, που… Διαβάστε περισσότερα

Ο μίτος των πολιτών

mitosΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Όλοι πλέον διαπιστώνουμε ότι στις συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε η ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες- τόσο για να ξεπεράσουμε με αξιοπρέπεια της δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, όσο και για να αντισταθούμε στην πολιτική που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση- αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

Όσοι λοιπόν υπογράφουν το συνημμένο κείμενο έχοντας εμπειρία από συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμφωνούν με την… Διαβάστε περισσότερα

Αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση!

Για περισσότερες πληροφορίες και ολοκληρωμένη ενημέρωση:

www.biozo.gr

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

«ΒΙΟΖΩ» – Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522 23 23,  697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδες: www.biozo.gr

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟΖΩ

Διαγραφή από την λίστα του ενημερωτικού δελτίου
———————————————————————————————————
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
21, 22,23 Απριλίου 2012

από χέρι σε χέρι και
και από γενιά σε γενιά
για να μη χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα.
Πελίτι

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που θα λάβουν χώρα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου από τις 21 έως τις 23 Απριλίου 2012. Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες σας και τις πρακτικές που έχετε αναπτύξει στον κήπο, τη γειτονιά, την πόλη ή τη χώρα σας σε σχέση με τις ντόπιες ποικιλίες και γενικά με την καλλιέργεια τροφής. Ελάτε να συμμετάσχετε στη μεγάλη ανταλλαγή κατά την οποίαν μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον τους σπόρους των προγόνων μας. Τώρα που η οικονομική κρίση είναι στην πόρτα μας, τώρα που χάνουμε βασικές ελευθερίες κερδισμένες με δύσκολους αγώνες, είναι η ώρα για συσπείρωση. Σε περιόδους σοβαρών οικονομικών κρίσεων είναι ακόμα πιο σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους. Ελάτε στον πανευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με τις μορφές του αγώνα για αυτό το δικαίωμα.

Οργάνωση:  Πελίτι  (www.peliti.gr) με την υποστήριξη
-της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τους Σπόρους η οποία οργάνωσε τη Διεθνή Ανταλλαγή Σπόρων στις Βρυξέλες τον Απρίλιο 2011 www.seed-sovereignty.org,
-του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr   καθώς και
-του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου http://www.kpeparanestiou.gr

Σάββατο 21 Απριλίου, πρώτη ημέρα

12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το Πελίτι από το 1999. Αγρότες, ακτιβιστές, ερευνητές, φοιτητές και χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου έρχονται να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών. Η Γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, διανομή ντόπιων σπόρων, φαγητό, χορό, μουσική, ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα από τις 11:00 πμ έως τις 5:00 μμ. Η πρόσβαση στη Γιορτή είναι ελεύθερη και ανοικτή για όλους.

Κυριακή 22 Απριλίου & Δευτέρα 23 Απριλίου

Διεθνής συνάντηση για ακτιβιστές σπόρων από όλη την Ευρώπη.
Θεωρούμε αυτή τη συνάντηση ως συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης και εμπνευσμένης διεθνούς ανταλλαγής σπόρων που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για την Αυτονομία σε Σπόρους. Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους γόνιμους, ποικίλους και μη γενετικά τροποποιημένους. Θέλουμε να συζητήσουμε πώς να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ενάντια στη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και στο μονοπώλιο των εταιριών που εμπορεύονται σπόρους.
Στην πρώτη συνεδρίαση οι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες θα περιγράψουν τις δραστηριότητες τους μετά τη Διεθνή Ανταλλαγή στις Βρυξέλες. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για πρακτικές που υλοποιήθηκαν όπως ανταλλαγές, εκπαίδευση για σποροπαραγωγή ή εγχειρίδια, ενημερωτικά ταξίδια, διεθνείς επαφές…..
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε π.χ λόγω της περιοριστικής νομοθεσίας στη χώρα σας.
Θα εξετάσουμε τα νομικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, καθώς και τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης θα στοχεύσουμε στο επόμενο έτος. Πάνω από όλα θέλουμε να βρούμε τρόπους ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στην περιοριστική νομοθεσία για τους σπόρους και να αναπτύξουμε πρακτικές μορφές αντίστασης που βοηθούν να εξασφαλίσουμε ότι η παραγωγή και ανταλλαγή σπόρων θα γίνουν μια όλο και περισσότερο δημοφιλής πρακτική, ακόμη και εάν πρόκειται για μορφές πολιτικής ανυπακοής.
Εν όψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της διατροφικής αυτονομίας και τον κεντρικό ρόλο των σπόρων και στην περίπτωση των αγροτών αλλά και για κατοίκους των πόλεων που ασχολούνται με συλλογικούς αστικούς κήπους. Οι συνεδριάσεις θα καταλήξουν σε Πρόγραμμα Δράσης και σε Συντονιστική Ομάδα για το ερχόμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή συνάντηση ακτιβιστών θα αρχίσει την Κυριακή στις 10:00 με το φύτεμα ενός δένδρου σε ανάμνηση της συνάντησης και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 15:00
Ενώ η ανταλλαγή σπόρων την πρώτη ημέρα (Σάββατο 21 Απριλίου) είναι ανοικτή για όλους και αναμένεται να προσελκύσει μερικές χιλιάδες άτομα, η συνάντηση τη δεύτερη και τρίτη ημέρα είναι ανοικτή σε εκείνους τους ακτιβιστές που ήδη ασχολούνται με εκστρατείες για τους σπόρους σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και που επιθυμούν συνεργασία και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο. Θα είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες ακτιβιστές σε θέματα σπόρων να συναντηθούν με Ευρωπαίους συναδέλφους.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, να μας ενημερώσουν έως τις 20 Μαρτίου 2012

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΟΝΟΜΑ: ………………………………………………………………………………………………….
ΕΠΙΘΕΤΟ: ……………………………………………………………………………………………….
ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: …………………………………………………………………………………….
ΦΥΛΟ….ΑΝΔΡΑΣ…..ΓΥΝΑΙΚΑ………………………………………………..
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: …………………………………………………………………………………………
E-mail : …………………………………………………………………………………………………..
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ……………………………………………………………………………………….
ΧΩΡΑ: ………………………………………………………………………………………………….
ΟΡΓΑΝΩΣΗ (σε περίπτωση που είστε εκπρόσωπος)…………………………….
Παρακαλώ γράψτε σύντομη περιγραφή της οργάνωσης σας………………………..
……………………………………………………………………………………….
——————————————————————————————————-Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων να επικοινωνήσετε με το Πελίτι:
e-mail: peliti@peliti.gr
τηλ: (0030) 2524022059, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 – 13:00
Για περισσότερες πληροφορίες: www.peliti.gr
http://www.peliti.gr/pages/diethneis_hmeres_sporon_ellada.htm

ΠΩΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΛΙΤΙ

Το Πελίτι βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Νοτιοανατολική Ελλάδα
(βλέπε  χάρτη
http://www.peliti.gr/pages/map_1.htm) και αποτελεί τμήμα του Δήμου Παρανεστίου ο οποίος συνορεύει δυτικά με το Δήμο Ξάνθης, ανατολικά με το Δήμο Δράμας και προς βορρά με τη Βουλγαρία.

Το Πελίτι απέχει από
o       τη Δράμα 42 χλμ
o       τη Ξάνθη  48 χλμ
o       τη Θεσσαλονίκη 196 χλμ
o       την Αλεξανδρούπολη 170 χλμ
o       την Ηγουμενίτσα 642 χλμ
o       την Αθήνα 704 χλμ

Με αεροπλάνο
Προτείνουμε να πάρετε το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη και από εκεί το τρένο για το Παρανέστι. Στο αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης υπάρχει λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης που σταματά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Η ίδια διαδρομή με ταξί κοστίζει 50 ευρώ. Υπάρχουν δύο δρομολόγια τρένου κάθε ημέρα για το Παρανέστι. Από τον σταθμό Παρανεστίου θα σας παραλάβουμε εμείς καθώς απέχει 2 χλμ απο το Πελίτι και από τον χώρο φιλοξενίας.
Παρόλο που το κοντινότερο προς το Πελίτι αεροδρόμιο είναι στη Χρυσούπολη της Καβάλας, δεν υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου για να σας φέρει στο Μεσοχώρι ενώ είναι πολύ δύσκολο για εμάς να σας παραλάβουμε από τη Χρυσούπολη. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε αυτό το αεροδρόμιο, μπορείτε να πάρετε ταξί για το Μεσοχώρι Παρανεστίου που κοστίζει 100 ευρώ.

Με τρένο
Στο Παρανέστι υπάρχει στάση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.
Καθημερινές αναχωρήσεις από Θεσ/νίκη:
Αναχώρηση 07:11, άφιξη στο Παρανέστι στις 10:57, απλό τρένο
Αναχώρηση 14:10, άφιξη στο Παρανέστι στις 19:25, ιντερσίτυ
Καθημερινές αναχωρήσεις από Παρανέστι για Θεσσαλονίκη:
Αναχώρηση 9:56, άφιξη στη Θεσ/νίκη 13.08, ιντερσίτυ
Αναχώρηση 18:23, άφιξη στη Θεσ/νίκη 22:09, απλό τρένο
Σιδηροδρομικός σταθμός Δράμας (0030) 2521032444
ΟΣΕ Ξάνθης (0030) 2541022581
ΟΣΕ εξυπηρέτηση πελατών. 1110 ή (0030) 2105297777 ή www.ose.gr
Επειδή μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια, παρακαλούμε να κάνετε επιβεβαίωση μέσω του ΟΣΕ πριν από την κράτηση
Με αυτοκίνητο
Ερχόμενοι από τα δυτικά (Θεσσαλονίκη) ακολουθείστε την Εγνατία Ε90 προς Καβάλα και αμέσως μετά τον ποταμό Στρυμόνα πάρτε κατεύθυνση προς Δράμα (Α2). Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται έργα στη γέφυρα του Στρυμόνα, γι’ αυτό ακολουθείστε τις πινακίδες πριν τον Στρυμόνα για Δράμα. Από τη Δράμα να πάρετε την κατεύθυνση προς Παρανέστι και Ξάνθη. Η διασταύρωση προς Μεσοχώρι βρίσκεται 500μ. πριν από τη γέφυρα του Νέστου.
Ερχόμενοι από ανατολικά (Αλεξανδρούπολη) ακολουθείστε την Εγνατία Ε90. Από την Ξάνθη να πάρετε την κατεύθυνση προς Δράμα (Α2). Το Παρανέστι βρίσκεται σε αυτή τη διαδρομή. Η διασταύρωση προς Μεσοχώρι βρίσκεται 500μ μετά τη γέφυρα του Νέστου.

Με Λεωφορείο
o       Αθήνα-Δράμα, Σταθμός λεωφορείων Κηφισού, τηλ. 210 5130220
Καθημερινές αναχωρήσεις στις 09:00π.μ και 21:00μ.μ. Τιμή 55 € και 80 € με επιστροφή
Διάρκεια 8 ώρες
o       Θεσσαλονίκη-Δράμα. Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Θεσ/νίκης τηλ  2310
59542
Καθημερινές αναχωρήσεις 07:30-09:00-10:00-11:30 και από 13:00 έως 18:00 κάθε ώρα-στη συνέχεια στις 19:30 και τις 21:00.
Τιμή 13 € και 23 € με επιστροφή. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.
o       Καβάλα-Δράμα, Σταθμός Λεωφορείων. Καβάλας τηλ.  2510222294
Καθημερινές αναχωρήσεις κάθε μισή ώρα, τιμή 3.60 €.
Διάρκεια περίπου μία ώρα.
o       Δράμα-Παρανέστι , τηλ 25210 32421
Αναχωρήσεις τις εργάσιμες ημέρες: 08:10, 10:30, 13:30, 15.15, 17.30. Σάββατο: 8.10 10.30, Κυριακή: 16.30 18.45 Τιμή 3.90 €. Διάρκεια περίπου μια ώρα
o       Ξάνθη -Παρανέστι,  τηλ  2541022684
Καθημερινές αναχωρήσεις: 08:10 – 10:30 – 15:15 to 17:30.
τιμή 4,80 €. Διάρκεια περίπου μια ώρα και 10 λεπτά.
o       Άλεξανδρούπολη- Ξάνθη, τηλ 25510 26479
Καθημερινές αναχωρήσεις: 5:15, 8:00, 11:00 , 14:00, 16:45, 17:45, 22:00 . Τιμή 10.50 €. Διάρκεια περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά

Λόγω ενδεχόμενων αλλαγών να ελέγξετε τα δρομολόγια επικοινωνώντας με τις αντίστοιχες εταιρίες

Ταξί Παρανεστίου:
Βαγγέλης Σιώμος 6944591775
Λάζαρος Mπεινογλου 6974581067
Κοσμάς και Παναγιώτης Κοσμίδης 6946269766

ΔΙΑΜΟΝΗ:
Το Πελίτι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μερικούς από τους συμμετέχοντες. Οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν στα δυο ξενοδοχεία στο Παρανέστι.

Ξενοδοχεία:
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
www.philoxeniadrama.gr/
e-mail: contact@philoxeniadrama.gr
τηλ: 0030-2524022001 φαξ: 0030-2524022002
Απόσταση από το Πελίτι 3χλμ (Μεταφορά με ταξί 5 ευρώ)

ΝΕΣΣΟΣ
www.hotelnessos.gr
e-mail: info@hotelnessos.gr
τηλ 0030-2524021021 φαξ: 0030-2524021022
Απόσταση από το Πελίτι 3,5 χλμ από το Πελίτι (5 ευρώ με ταξί)

ΚΑΜΠΙΓΚ, Απόσταση 1,5 χλμ από το Πελίτι
Ο Δήμος Παρανεστίου προσφέρει χώρο για όποιον επιθυμεί να στήσει τη σκηνή του. Ο χώρος διαθέτει πόσιμο νερό και τουαλέτες
———————————————————————————————————
Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος προτείνει ως άμεση λύση στην
οικονομική αλλά και ηθική κρίση που έχει ξεσπάσει την ανάπτυξη μίας
κοινωνικής, αλληλέγγυας, συνεργατικής οικονομίας, όπου τα προϊόντα και
οι υπηρεσίες δεν θα υπάγονται στον νόμο της υπεραξίας και του
εμπορεύματος, αλλά στους νόμους που οι ίδιοι οι πολίτες θα θεσπίζουν με
αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αυτόνομα, ισότιμα και ελεύθερα.

Για τον
λόγο αυτό καλούμε τα αλληλέγγυα και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα που
ήδη λειτουργούν με αυτές τις αρχές και αξίες να εντάξουν τον κύκλο των
εργασιών τους στην υπό συνδιαμόρφωση λειτουργία του κοινού εναλλακτικού
νομίσματος και της αλληλέγγυας οικονομίας.

Την Πέμπτη 6-10 στις 19.00
(μέχρι τις 23.00) θα γίνει μια μονοθεματική συνέλευση με θέμα το
Αλληλέγγυο εμπόριο, οριζόντια οικονομία, δικτύωση, αυτοθεσμισμένο
εναλλακτικό νόμισμα. Η συμβολή σας σε αυτήν την συζήτηση θα ήταν
υπερπολύτιμη.

———————————————————————————————————–

ΑΠΟ ΡΕΘΥΜΝΟ:

Η ομάδα Τσουκνίδα
σε τη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων

σας προσκαλούμε
στη Γιορτή
Πατάτας στους Αρμένους

αυτήν την Κυριακή 24
Ιουλίου.

18.30-19.30 Στο χωράφι για να συγκομίσουμε την πατάτα που φυτέψαμε χωρίς λιπάσματα
και χωρίς
ποτίσματα και να αποκτήσουμε μια άμεση εμπειρική επαφή με βασικά πράγματα της ζωής μας.

19.30 Στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων θα ακολουθήσουν μετά
μουσικής πατατομαγειρέματα, ομιλίες και
ανοιχτή συζήτηση για τη διατροφική αξία της πατάτας, τον επερχόμενο
μεταλλαγμένο σπόρο και τρόπους αντίστασης και γνωριμία με την ομάδα.

Για το χωράφι θα στρίψετε δεξιά λίγο πριν το φούρνο Παπαδογιάννη,
μόλις μπαίνεις στο χωριό. Ακολουθήστε τις ταμπέλες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων βρίσκεται από την νότια
είσοδο του χωριού πίσω από το γήπεδο.
Υ.Γ. Παρακαλούμε προωθήστε το μήνυμα σε όσους τυχόν ενδιαφέρονται!


————————————————————————————————————-

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΣΑΜΑΔΟΥ 15

Ένα χρόνο μετά την κατάληψη του εγκαταλειμμένου κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δρομοκαΐτειου, στην οδό Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια, από το Στέκι Μεταναστών και άλλες συλλογικότητες που στεγάζονται στην Τσαμαδού 13, η κατάληψη έχει αποδείξει την κοινωνική και πολιτική χρησιμότητά της: Εκτός της διεξαγωγής των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες από τα Πίσω Θρανία, όλη την προηγούμενη περίοδο έγιναν πολλές πολιτικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες και πάρτι, είτε από το Στέκι είτε από άλλες συλλογικότητες, ενώ στην Κατάληψη συνεδριάζουν πρωτοβουλίες της περιοχής, συσπειρώσεις εργαζομένων και φοιτητικά σχήματα. Από το Νοέμβριο στην Τσαμαδού 15 θα λειτουργεί καθημερινά Παιδικό Στέκι και κάθε Σάββατο η Συλλογική Κουζίνα El Chef, που ήδη λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Τσαμαδού 13 όλη τη χρονιά.

Η Διοίκηση του Δρομοκαΐτειου, παρότι προτείναμε να καταβάλλουμε για το χώρο συμβολικό ενοίκιο, συνυπολογίζοντας τα σημαντικά έξοδα για την επισκευή του, και να τον διαθέσουμε για τη στέγαση δραστηριοτήτων αποασυλοποίησης ψυχικά πασχόντων με την ευθύνη του προσωπικού του, επιχείρησε τη βίαιη έξωσή μας τον Ιούλιο και προχώρησε σε μήνυση εναντίον μας. Η συνέλευση του Στεκιού Μεταναστών – Κοινωνικού Κέντρου Τσαμαδού 13-15 αποφάσισε ότι επ’ ουδενί εγκαταλείπει το χώρο, καταγγέλλει τη Διοίκηση του Δρομοκαΐτειου για υποκρισία, αγοραία κερδοσκοπία και αυταρχισμό που εξευτελίζουν κάθε έννοια κοινωφελούς ιδρύματος και καλεί όλες τις συλλογικότητες επανοικειοποίησης και κοινωνικής αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων σε κοινό αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούμε Τριήμερο Εκδηλώσεων Αντίστασης και Δημιουργίας στις 22, 23 και 24/10 στην Κατάληψη της Τσαμαδού 15. Αναλυτικά:

•Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 8 μ.μ.

Συζήτηση με θέμα «Χώροι ελευθερίας και εγχειρήματα αντίστασης και αλληλεγγύης».

Εισηγούνται Σταύρος Σταυρίδης και Λευτέρης Βουρεκάς. Παρεμβαίνουν συμμετέχοντες-ουσσες στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, στο Πάρκο Ναυαρίνου, στο Αυτόνομο Στέκι, στο Nosotros, στη Μεσοποταμία του Μοσχάτου, στο Βοτανικό Κήπο της Πετρούπολης, στην Αγορά της Κυψέλης και σε άλλα στέκια, καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

•Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 2 μ.μ.

Ρεμπέτικο γλέντι με φαγητό από τη Συλλογική Κουζίνα El Chef και μουσική από το συγκρότημα Joprum.

•Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 7 μ.μ.

Προβολή της αργεντίνικης ταινίας του Φερνάντο Σολάνα «Η αξιοπρέπεια των Χωρίς Όνομα».

Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο Τσαμαδού 13-15

———————————————————————————————————-

Ελάτε στη Γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Bεγκανισμού!
Βέγκαν ή βίγκαν (vegan) : αυτός/ή που αντιτίθεται στην εκμετάλλευση των ζώων και άρα αρνείται να χρησιμοποιεί ζώα και παράγωγά τους για διατροφή, ένδυση, διασκέδαση και πειράματα

Ενημέρωση
Προβολή ταινίας
Νόστιμοι βίγκαν μεζέδες

Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωκίωνος Νέγρη 42
1/11/2010, 19:30

———————————————————————————————————–

Για πολλούς από εμάς, η κλιματική αλλαγή είναι μια προπαγάνδα των media, οικολογικές εμμονές καποιων επιστημόνων και μια ευκαιρία διαφήμισης για μεγάλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και άλλη διάσταση του προβλήματος.

Tο Δεκέμβρη του 2009 στην Κοπεγχάγη της Δανίας πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής COP15 του ΟΗΕ. Εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο κυβερνήτης Arnold Schwarzenegger έδωσαν το παρόν με δηλώσεις του τύπου «I’ll be back». Αντίθετα, το 80% των ΜΚΟ που συμμετείχαν στη διαδικασία, κλήθηκαν να αποχωρήσουν, λόγω περιορισμένου χώρου.

Παράλληλα με τη κλειστή σύνοδο, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές διαδικασίες, όπως το Klimaforum, που φάνηκε καλή ευκαιρία να συναντηθούν επιστήμονες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και ενεργοί πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η μεταξύ τους ζύμωση απέφερε ενημέρωση για ζητήματα ζωτικής σημασίας και αν το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άμεσα αισθητό, σίγουρα το μήνυμα προς τους γνωστούς-αγνώστους «υπευθύνους» έχει παραδωθεί. Η «Διακύρηξη των ανθρώπων», το κέιμενο που προέκυψε από το Klimaforum έφτασε στην αίθουσα των συνδιασκέψεων και είχε 2 λεπτά να παρουσιαστεί. Κάποιοι από τους διοργανωτές του, είπαν πως 2 λεπτά είναι καλύτερα από κανένα. Είναι καλύτερα;

Στις 16 Δεκεμβρίου πάντως, η πορεία για δικαιοσύνη στην κλιματική πολιτική, θα συναντούσε το γκρούπ των αποκλεισμένων για μια «Συνέλευση των πολιτών».Το πλάνο δεν πραγματοποιήθηκε. Τα γκρουπ δε συναντήθηκαν ποτέ και όσοι άντεξαν το άρωμα του δακρυγόνου, έμειναν για να κάνουν κάτι σαν αυτό που είχε προγραμματιστεί.

Στο σχετικό ντοκυμαντέρ, αναγνωρισμένες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας , όπως η Naomi Klein, o George Monbiot και ο Ricardo Navarro, μιλούν και δρουν μαζί με ανθρώπους που έφτασαν ως την Κοπεγχάγη, σχετικά με ζητήματα όπως:

–Πόσο πράσινη είναι η κλιματική πολιτική των οικονομικών υπερδυνάμεων
–Ποια η σχέση της κλιματικής αλλαγής με τους πρόσφυγες
–Ποια η συμβολή των τραπεζών στην παγκόσμια κλιματική πολιτική
–Ποιος είναι ο πραγματικός οφειλέτης και ποιος ο πιστωτής πάνω στον πλανήτη
–Τι μπορούν να προτείνουν ή να πετύχουν 100 άνθρωποι συνδεδεμένοι διαδικτυακά
–Πόσες μπορεί να είναι οι προσαγωγές για ένα σπασμένο τζάμι μιας τράπεζας και ποιο είναι το «ανεπτυγμένο» μοντέλο της Ευρώπης στο να διαχειρίζεται τις φωνές που αντιδρούν


Παρακαλώ προωθείτε ελεύθερα και προβάλλετε όπου κρίνετε
ευχαριστώ,

Δημήτρης Μελέτης

———————————————————————————————————–
http://dimitrismeletis.blogspot.com/2010/12/4-12-2010.html
4, 12, 2010 – Το κέντρο του Κανκούν έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει με χρώματα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πορεία «για τη ζωή και την κλιματική δικαιοσύνη». Το καραβάνι της «La Via Campesina» είναι ήδη εδώ, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται και αυτό των «Otros Mundos». Την Δευτέρα προβλέπεται να αποκτήσει «ψυχή» η επίσημη συνάντηση, ενώ φυσικά η πρόσβαση στο κέντρο διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι επιτρεπόμενη σε δημοσιογράφους που δεν επικοινώνησαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σ’αυτή τη βάση λοιπόν, απαγορεύτηκε και σε εμάς η ανταπόκριση, παρά την επίδειξη των επαγγελματικών μας εγγράφων και των μέσων που εκπροσωπούμε.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο χώρο όπου φιλοξενείται το Klimaforum, ένας χώρος με αισθητή φυσιολατρική χρειά και ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις μεταξύ ΜΚΟ και ευαισθητοποιημένων πολιτών του κόσμου έχουν ζεσταθεί αρκετά. Σημαντική ήταν η παρουσία του Διεθνούς Δικτύου Μηχανικών και Επιστημόνων για Παγκόσμια Eυθύνη (INES) που διοργάνωσε τη συζήτηση σχετικά με τις συγκρούσεις που αφορούν το περιβάλλον

Αναλύθηκε συγκεκριμένα το πώς προκύπτουν συρράξεις σε χώρες όπως η Κένυα, όταν η ερημοποίηση περιορίζει την διαθέσιμη γη προς καλλιέργεια και κτηνοτροφία και πώς κατά συνέπεια προκύπτουν οι «πρόσφυγες κλίματος».

Επίσης, αναλύθηκαν τα βασικά μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων και του άνθρακα μηδενικών εκπομπών. Σχετικά με τα βιοκαύσιμα, αναφέρθηκε σε πρώτη φάση το γεγονός ότι τέτοιου μεγέθους εκτάσεις θα μπορούσαν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή τροφής. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τον πλανήτη το γεγονός ότι τα βιοκαύσιμα εγκαθίστανται συνήθως σε περιοχές που ήταν τροπικά δάση, δηλαδή από τους σημαντικότερους συμμάχους στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα βιοκαύσιμα, επίσης, βασίζονται στη μονοκαλλιέργεια (συχνά συναντάται ως καλαμπόκι ή σόγια), που πέρα από τη δεδομένη καταπόνηση που επιφέρει στη γη, εφαρμόζεται εκτεταμένα και σε μορφή μονοπωλείου γης, που σημαίνει ότι προκύπτουν πολλοί μεγαλογαιοκτήμονες με μοναδική δραστηριότητα την αγοραπωλησία γης, εκεί όπου κάλλιστα θα μπορούσαν να υπάρχουν μικρότερες εκτάσεις αγροτών που να καλλιεργούν τη γη με τα παραδοσιακά της προϊόντα και να διατηρούν με αυτόν τον τρόπο ακέραιη τη βιωσιμότητά της (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναθεώρηση του άρθρου 27 στο Μεξικό, που αναγνώριζε συνταγματικά τα ejidos – μορφή συλλογικής γαιοκτημοσύνης που προέκυψε μετά την Μεξικανική Επανάσταση του 1910. Με την αναθεώρηση απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα πρακτικά, να προκύπτει ευκολότερη αγοραπωλησία γης και αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου).

Ως προς τον άνθρακα μηδενικών εκπομπών, που αποτελεί μια απόπειρα καύσης άνθρακα και αποθήκευσης των εκπομπών στο έδαφος, υπάρχει αρκετή καχυποψία και αβεβαιότητα, αφού χρειάζονται 20-50 χρόνια για να εξασφαλιστούν οι μέθοδοι πραγματοποίησης αυτής της διαδικασίας και το μόνο βέβαιο που προκύπτει είναι σημαντικές δαπάνες για μελέτες και ρίσκο για τις συνέπειες αυτής της αποθήκευσης. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «ανεπτυγμένες χώρες», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας, είναι αυτό της διαχείρησης των αποβλήτων τους.

Τέλος, έγινε αναφορά στο μοντέλο της Κίνας, αλλά και στις δαπάνες που γίνονται για πολεμικό εξοπλισμο, όπως για παράδειγμα στη Βενεζουέλα. Η Κίνα, που ενεργοδοτείται κατά το 90% από άνθρακα, είναι αξιοσημείωτες οι δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις στις οποίες κινείται. Πρωτοστατεί μεν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ από την άλλη πλευρά, οι 13 σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα 8 χρόνια σε 17. Η Βενεζουέλα από την άλλη, φορέας μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου, επενδύει σημαντικά ποσά στο να εξοπλίζεται, φοβούμενη ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠΑ. Η συζήτητση είχε να κάνει με το πόσο αποτελεσματικός θα φανεί αυτός ο εξοπλισμός από την Κίνα ή τη Ρωσία, όταν ο κίνδυνος είναι οι ΗΠΑ, ενώ είναι άξιο απορίας το αν μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα θα μπορουσε να βρει καλύτερο τρόπο να επενδύσει τα χρήματα αυτά, για παράδειγμα σε παροχές κοινωνικής ωφέλειας.

Ο γενικότερος προβληματισμός που τέθηκε ως συζήτηση, αφορούσε την αποδοτικότητα των μικρότερων μονάδων ηλεκτροδότησης. Εξάλλου, οι περσινές αντίστοιχες συζητήσεις στην Κοπεγχάγη, έκλιναν στην κατεύθυνση, οτι αν υπάρχει μία διέξοδος στα ζητήματα ηλεκτροδότησης, αυτή είναι των, όσο το δυνατόν μικρότερων, αυτόνομων ενεργειακά μονάδων Οι προτάσεις που δόθηκαν ως απάντηση, μιλούν για ανάγκη απελευθέρωσης της τεχνογνωσίας και της έρευνας, ανάγκη αποκέντρωσης αλλά και πίεσης ταυτόχρονα στο να αλλάξουν οι κεντρικές δομές ενεργοδότησης στα μεγάλα αστικά κέντρα

———————————————————————————————————-

Θέμα: Υπογραφουμε για το δικαιωμα στην εναλλακτικη εκπαιδευση

Γεια σας,

Μπορειτε αν συμφωνειτε να υπογράψετε τις δύο επιστολές που έχουν αναρτηθεί στο μπλογκ «Μοντεσσοριανή κοινότητα». (υπάρχει σύνδεσμος στο τέλος κάθε επιστολής).

Μπορειτε επισης ελευθερα να προωθησετε σε ενδιαφερομενους το μηνυμα αυτο.

Ευχαριστούμε για την προσοχη σας.

http://democraticschoolsgr.blogspot.com/

http://groups.yahoo.com/group/democraticschools/

———————————————————————————————————-

Comments are closed.