Posted by neaguinea

Υγεία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η υγεία αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια που αφορά σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης και επηρεάζεται από ‘ένα τεράστιο σύνολο παραγόντων, φυσικών, διανοητικών και κοινωνικών, με αποτέλεσμα η διασφάλιση της να ξεφεύγει κατά πολύ από τις δυνατότητες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική θα πρέπει να επιδιώξουμε βιωματικά ένα υψηλό επίπεδο κατανόησης τόσο των φυσιολογικών μηχανισμών όσο και των αλληλεπιδράσεων έτσι ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας μας, ατομικά και συλλογικά, αλλά και να αντιμετωπίζουμε κάθε ασθένεια σαν συνέπεια μιας ανισορροπίας που έχει προκύψει στον οργανισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γενικότερο πλαίσιο και όλους τους παράγοντες που το συνθέτουν. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τη μπροσούρα “για την αυτοδιαχείριση της υγείας”.

Παρακάτω θα βρείτε μια αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου για την αυτοδιαχείριση της υγείας.

Σεμινάρια

Σεμινάριο Βοτανοθεραπείας

Πρόκειται για δυο τριήμερα σεμινάρια τα οποία καλύπτουν την ίδια ύλη με τον τρίμηνο κύκλο μαθημάτων που αναφέρεται παραπάνω. Τα σεμινάρια, όπως και τα μαθήματα έχουν σαν στόχο να δώσουν στους ανθρώπους που συμμετέχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν  με τη χρήση των φυτών ως θεραπευτικών μέσων, άλλα και να εμπλακούν  ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας, παρασκευάζοντας οι ίδιοι σπιτικά γιατρικά από βότανα. Κάθε σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 20 ώρες.

Σεμινάριο 1:

θεωρητικό μέρος

 • συζήτηση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ
 • εισαγωγή στη χρήση των  βοτάνων και  σύντομη ιστορία φυσικών μεθόδων θεραπείας (εστιάζοντας στα φυτά)
 • τα ενεργά συστατικά των βοτάνων (φαινόλες, ταννίνες, φλαβονοείδη, αλκαλοειδή, κτλ.) και η επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • μέθοδοι παρασκευής σπιτικών γιατρικών από βότανα
 • βοτανοθεραπεία για το πεπτικό σύστημα και το δέρμα

πρακτικό μέρος:

Σπιτικό φαρμακείο από βότανα: παρασκευή σπιτικών γιατρικών (έγχυμα, αφέψημα, σιρόπι,βάμμα, χάπια, καταπλάσμα)

Σεμινάριο 2:

θεωρητικό μέρος:

βοτανοθεραπεία για τα παρακάτω συστήματα:

 • νευρικό σύστημα

 • μυικό σύστημα

 • κυκλοφορικό σύστημα

 • αναπνευστικό σύστημα

 • γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

 • ουροποιητικό και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

πρακτικό μάθημα:

Σπιτικό φαρμακείο από βότανα: παρασκευή σπιτικών γιατρικών ( έλαιο από βότανα, κηραλοιφή, κρέμα)

Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού

Μέσα από την ιστορία του σαπουνιού θα προσεγγίσουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και χρήσης. Θα εξηγήσουμε τη χημεία της σαπωνοποίησης και τη σημασία του pH. Θα μελετήσουμε τις ιδιότητες των ελαίων που χρησιμοποιούνται στη σαπωνοποίηση και τις ιδιότητες που προσδίδουν στο σαπούνι που προκύπτει. Παρασκευάζοντας σαπούνι θα πειραματιστούμε με διαφορετικά χρώματα υφές και αρώματα χρησιμοποιώντας διάφορα φυσικά υλικά και θα αναλύσουμε βασικές έννοιες όπως ο βαθμός σαπωνοποίησης και η υδρολίπανση και η ωρίμανση του σαπουνιού. Θα μιλήσουμε για τους συνδυασμούς βοτάνων και αιθέριων ελαίων που δίνουν στο σαπούνι θεραπευτικές ιδιότητες.  Τέλος θα μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν και βασικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει λαμβάνονται κατά την παρασκευή του σαπουνιού.

Σεμινάριο αρωματοθεραπείας

Πρόκειται για ένα διήμερο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 16 ωρών μέσα από το οποίο οι άνθρωποι που συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να να εξοικειωθούν με τη χρήση των αιθερίων ελαίων και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων έτσι ώστε σταδιακά να τα εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Αναλυτικά το σεμινάριο περιλαμβάνει:

 • σύντομη ιστορία αρωματοθεραπείας
 • τρόπος απορρόφησης και λειτουργίας  των  αιθερίων  ελαίων μέσα στο σώμα (φυσιολογικοί μηχανισμοί)
 • τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του κάθε αιθέριου ελαίου ξεχωριστά
 • μείγματα αιθέριων ελαίων για κοινές παθήσεις  (αρωματοθεραπεία ανά σύστημα π.χ. πεπτικό, νευρικό, αναπνευστικό κτλ.)

Παράλληλα, στα πλαίσια του εργαστηρίου διοργανώνονται δραστηριότητες μικρότερης διάρκειας που περιλαμβάνουν:

 • ενημερωτικές συζητήσεις για την αυτοδιαχείριση της υγείας και σχετικές προβολές
 • δημιουργία σπορίων και οργάνωση χαριστικών παζαριών σποροφύτων θεραπευτικών βοτάνων
 •  αυτοτελή μαθήματα βοτανοθεραπείας (π.χ: πρακτικά εργαστήρια παρασκευής σπιτικών από βότανα ή παρασκευής σαπουνιού)
 • δημιουργία μικρών βοτανικών κήπων με θεραπευτικά φυτά

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται είτε στο χώρο της Νέας Γουινέας είτε εκτός, σε συνεργασία με άλλες ομάδες και συλλογικότητες.

Σεμινάριο βασικών αρχών Κινεζικής Ιατρικής

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές αρχές και τις θεραπευτικές μεθόδους της κινεζικής ιατρικής. Με αφετηρία τα βασικά βιβλία που σχετίζονται με την ενέργεια Qi και τον Ταοισμό, το Ι Τσιγκ, το Ταο τε Τσιγκ, και τον Κίτρινο Αυτοκράτορα θα προσεγγίσουμε τις αντιστοιχίες και τους συμβολισμούς που διέπουν αυτό το πλήρες ολιστικό σύστημα υγείας, θα μιλήσουμε για τους κύκλους που διέπουν το χρόνο, τις εποχές, την κίνηση του Σύμπαντος, αλλά και για το πώς σχετίζεται ο άνθρωπος με αυτούς. Θα αναλύσουμε τις βασικές αρχές (Qi, Yin, Yang, 5 φάσεις), θα περιγράψουμε τους μεσημβρινούς και θα προσεγγίσουμε την ανθρώπινη φυσιολογία με βάση την ενέργεια Qi. Τέλος Θα παρουσιάσουμε τις βασικές θεραπευτικές μεθόδους της Qi : το βελονισμό, τη βoτανοθεραπεία, τη διατροφή, το μασάζ, και την άσκηση εστιάζοντας στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων και τεχνικών για την αποκατάσταση της ισορροπίας και τη βελτίωση της υγείας.

Σεμινάριο Thai Massage (Ταυλανδέζικη Μάλαξη)

H παραδοσιακή ταΐλανδέζικη μάλαξη (Thai Massage) αποτελεί ένα σύνολο τεχνικών που αναπτύχθηκε στη νοτιοανατολική Ασία πριν από 2500 χρόνια. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται με σκοπό να διεγείρουν και να εξισορροπήσουν τη ροή της ενέργειας στα βασικά κανάλια που διατρέχουν το σώμα και να ενισχύουν τις εσωτερικές δυνάμεις αυτοίασης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πιέσεων κατά μήκος των ενεργειακών γραμμών και παθητικών διατάσεων, οι οποίες απελευθερώνουν το σώμα από νευρικές και μυϊκές εντάσεις, ενεργοποιούν την κυκλοφορία αίματος και λέμφου και αποτοξινώνουν τους ιστούς.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στο παραδοσιακό ταϋλανδέζικο μασάζ και επικεντρώνεται:

 •   στη σωστή στάση του σώματος  και στο συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής
 • σε βασικές τεχνικές πιέσεων (χρησιμοποιώντας αντίχειρες, αγκώνες και πήχεις) και διατάσεων, σε πρόσθια, ύπτια και καθιστή θέση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν αρχικά να βελτιώσουν τη σχέση με το σώμα τους και να μπορέσουν χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές να αντιμετωπίσουν μυικές και ψυχολογικές εντάσεις, στα πλαίσια της αυτομόρφωσης και της προσπάθειας για την αυτοδιαχείριση της υγείας. Τεχνικά, απευθύνεται σε αρχάριους.

Σεμινάριο Βασικών τεχνικών θεραπευτικής μάλαξης

Πρόκειται για ένα τριήμερο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 20 ωρών, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν αρχικά να βελτιώσουν τη σχέση με το σώμα τους και να μπορέσουν χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές να αντιμετωπίσουν μυικές και ψυχολογικές εντάσεις, στα πλαίσια της αυτομόρφωσης και της προσπάθειας για την αυτοδιαχείριση της υγείας. Τεχνικά, απευθύνεται σε αρχάριους. Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

θεωρητικό μέρος

 • θεραπευτικά αποτελέσματα μάλαξης
 • βασικές τεχνικές
 • έλαια-βάσεις: χαρακτηριστικά και ιδιότητες
 • προφυλάξεις

πρακτικό μέρος

 • εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών σε πλάτη, αυχένα, άνω και κάτω άκρα, πέλματα και κοιλιά και πρόσωπο.

Σεμινάριο αγιουρβεδικής μάλαξης

Αποτελεί ένα συνδυασμό ποικίλων τεχνικών που εφαρμόζονται στο σώμα με τη χρήση ελαίων και εστιάζουν τόσο στις επιφανειακές στιβάδες όσο και στους υποκείμενους ιστούς, με σκοπό να ανακουφιστεί το σώμα από μυϊκές και ψυχολογικές εντάσεις. Τα ειδικά μείγματα ελαίων που χρησιμοποιούνται, παρασκευάζονται με βάση την ιδιοσυγκρασία του δέκτη και ενισχύουν ιδιαίτερα το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μαθήματα και Σεμινάρια που έχουν διεξαχθεί στη Νέα Γουινέα

Μαθήματα βοτανοθεραπείας

Πρόκειται για ένα τρίμηνο κύκλο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, κατά τη διάρκεια του οποίου, κάθε άτομο που συμμετέχει έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τη χρήση των φυτών ως θεραπευτικών μέσων, άλλα και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας, παρασκευάζοντας ο ίδιος σπιτικά γιατρικά από βότανα.

Κάθε μάθημα είναι αυτοτελές και περιλαμβάνει:

Θεωρητικά μαθήματα

 1. βασικά στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας ενός συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού (πχ. πεπτικό, αναπνευστικό, αναπαραγωγικό, κτλ.)

 2. κοινές ασθένειες που αφορούν σε αυτό το σύστημα και βότανα ή συνδυασμοί βοτάνων που ενδείκνυνται σε κάθε περίπτωση.

Πρακτικά μαθήματα

 1. παρασκευή σπιτικών γιατρικών (βάμματα, σιρόπια, λάδια, κηραλοιφές, κτλ.)

 2. παρασκευή σαπουνιού με θεραπευτικές ιδιότητες

Για το επόμενο τρίμηνο η σειρά των μαθημάτων θα είναι η εξής:

 1. Εισαγωγή στη βοτανοθεραπεία- τα ενεργά συστατικά των βοτάνων

 2. πεπτικό σύστημα (1)

 3. πεπτικό σύστημα (2)

 4. δέρμα

 5. νευρικό σύστημα

 6. μυικό σύστημα

 7. κυκλοφορικό σύστημα

 8. αναπνευστικό σύστημα

 9. σπιτικά γιατρικά από βότανα

 10. γυναικείο αναπαραγωγικό

 11. ουροποιητικό και ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

Σεμινάριο Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος θεραπείας που εστιάζει κυρίως στην πίεση συγκεκριμένων σημείων στα άκρα του σώματος (πέλματα, χέρια, αυτιά) και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των θεραπευτικών δυνάμεων του ίδιου του σώματος, δίνοντας του το μήνυμα να εστιάσει την προσοχή του εκεί που υπάρχει ανάγκη. Το σώμα μας, όπως και ολόκληρο το Σύμπαν, είναι ολογραφικό, έτσι ασκώντας πίεση στα αντανακλαστικά σημεία του ποδιού π.χ. μπορούμε να επηρεάσουμε ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας του το μήνυμα να εστιάσει την προσοχή του εκεί που υπάρχει ανάγκη. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα μάθουμε βασικά σημεία του πέλματος και της ράχης του ποδιού, ούτως ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε περιπτώσεις ανάγκης (όπως π.χ. πονοκέφαλοι, αμηνόρροια, επώδυνη έμμηνος ρήση) καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να προσεγγίσουμε και να χειριστούμε τα διάφορα σημεία. Θα εξοικειωθούμε επίσης με το πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε ενδείξεις που αντικατοπτρίζουν την γενικότερη κατάσταση των οργάνων του σώματός μας, στο πόδι.

Μαθήματα Hatha Yoga

Η γιόγκα είναι μια αρχαία τέχνη και επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές (σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, τεχνικές συγκέντρωσης και διαλογισμού) με στόχο την εξερεύνηση και αφύπνιση του σώματος, της αναπνοής και του νου. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στη γιόγκα, μεταξύ άλλων, βελτιώνει την υγεία, εξισορροπεί τα συστήματα του σώματος (νευρικό, ορμονικό κλπ), μειώνει το άγχος και σταθεροποιεί το νου. Πέρα όμως από τα λόγια, γιόγκα είναι κάτι που συμβαίνει, μια διαδικασία ζωντανή και ιδιαίτερη για τον καθένα μας, μια συνειδητή πορεία αυτοθεραπείας και μεταμόρφωσης.

Μαθήματα Ashtanga Vinyasa (εισαγωγή στο σύστημα Mysore)

Η Ashtanga Vinyasa αποτελεί μια δυναμική πρακτική που εστιάζει στον απόλυτο συγχρονισμό αναπνοής και σωματικής άσκησης μέσα από μια συγκεκριμένη σειρά στάσεων (asanas) σε συνεχή ροή. Η αναπνοή ακολουθεί μια συγκεκριμένη τεχνική (ujjayi) που στοχεύει στην ενίσχυση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος αλλά και στην εστίαση της προσοχής ώστε να επιτυγχάνεται διαλογιστική συγκέντρωση στην κίνηση και έλεγχος του νου. Το μάθημα θα καλύπτει όλα τα επίπεδα και είναι κατάλληλο για άτομα κάθε φυσικής κατάστασης.’Έμφαση δίνεται στην 1η σειρά της Ashtanga και ο κάθε μαθητής δουλεύει στο δικό του επίπεδο. Θα μάθουμε τις θέσεις και τα drishti, θα βρούμε την αναπνοή και τα bhandas, και αν χρειάζεται θα προσαρμόσουμε την πρακτική στο σώμα μας ή θα δουλέψουμε με Vinyasa Krama.

Μαθήματα Ashtanga Vinyasa (αρχαρίων)

Το μάθημα Ashtanga Vinyasa (αρχαρίων) απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εμπειρία με παρόμοια συστήματα κίνησης. Μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας θα κάνουμε ασκήσεις αναπνοής (Pranayamas), δονήσεων και ήχων από κινεζική ιατρική και συγκεκριμένες θέσεις της γιόγκα για το άνοιγμα μεσημβρινών καναλιών στο σώμα μας. Ξεκινώντας με ένα καλό ζέσταμα σε αρθρώσεις και αφύπνιση των μυών και της σπονδυλικής στήλης θα ξεκινήσουμε την πρώτη σειρά ασκήσεων (Asanas) της Ashtanga Vinyasa Yοga, το κινητικό σύστημα της οποίας χρησιμοποιούμε ως βάση για το μάθημά μας. Παντρεύοντας μικρά στοιχεία και από άλλα κινητικά συστήματα όπως σύγχρονος χορός, ασκήσεις διατάσεων και χαλάρωσης, θα κλείνουμε με μια ήρεμη διάθεση για το σώμα και το μυαλό μας. Στόχος του μαθήματος είναι η αναγνώριση και η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού μας συστήματος περνώντας μέσα από δρόμους των παραπάνω τεχνικών με μαλακές μεταβάσεις σε ροή, κρατώντας τη σχέση με το ρυθμό της αναπνοής και της σιωπής. Δουλεύουμε ξυπνώντας τη συνείδηση μας, ανοίγοντας τις αντιληπτικές μας αισθήσεις σε σχέση με το σώμα μας και τον προσωπικό μας χώρο. Αποσυμφορούμε τον οργανισμό μας από τις εντάσεις και τη δυσκινησία, μαλακώνουμε τις αρθρώσεις και τονώνουμε τους μύες. Αναπνέουμε καλύτερα και χαλαρώνουμε.

Μαθήματα Τάι τσι τσουάν

Το Τάι τσι τσουάν (η γροθιά της εναρμόνισης των αντιθέτων), είναι μια αρχαία πολεμική τέχνη, που συστηματοποιήθηκε στη Κίνα το 1200 μ.χ. περίπου και έχει τις βάσεις της στις αρχές του μοναστηριακού Ταοϊσμού. Τα μαθήματα βασίζονται στα αυστηρά πρότυπα μοναστηριακής εκπαίδευσης, ακολουθώντας την μεθοδολογία της σχολής πολεμικών τεχνών «SHIN DAE WUONG». Τα άτομα που συμμετέχουν, μέσα από μία προοδευτική μύηση σε τεχνικές αναπνοής, αυτομάλαξης, ενεργειακής διαχείρισης (τσι κουνγκ), σε σκιαμαχικές φόρμες, ασκήσεις σε ζεύγη, στην εκμάθηση χειρισμού λευκών όπλων (ίσιο σπαθί, κυρτό σπαθί, μακρύ μπαστούνι) αποκτούν γρήγορα ένα καλό επίπεδο, αρχικά αυτοδιάγνωσης βασικών σωματικών εντάσεων και αργότερα αυτοθεραπευτικής διαχείρισής τους, δυνατότητα σωματικού και πνευματικού έλεγχου, δημιουργικού ελέγχου της αναπνοής, ισορροπίας, ικανότητα χαλάρωσης, καλυτέρευση της λειτουργίας του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος και σε ανώτερο επίπεδο αναπτύσσουν μια άρτια τεχνική αυτοάμυνας. Για τη συμμετοχή στα μαθήματα δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας ή σωματικής διάπλασης και δεν προαπαιτείται καμία εμπειρία σε κάποιο είδος σωματικής αγωγής.

Μαθήματα Αφρικάνικου Χορού

Στην Αφρική ο ρυθμός διέπει όλες τις πτυχές της ζωής και ο χορός συνοδεύει πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις τελετουργικές πρακτικές. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από τη φύση και τις αγροτικές εργασίες. Χορεύοντας με γυμνά πέλματα θα βελτιώσουμε την επαφή μας με τη γη, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσουμε σωματικές και συναισθηματικές εντάσεις.

Μάθημα Τακτικών Αυτοάμυνας

Το μάθημα των τακτικών αυτοάμυνας έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενισχύσει την πνευματική και σωματική ετοιμότητα του ατόμου/ομάδας, απέναντι σε μια κατάσταση αυξημένου κινδύνου, με σκοπό την επιβίωση. Ως εκ τούτου είναι μια μεθοδολογία προπόνησης που απέχει από τις αγωνιστικού τύπου μαχητικές τέχνες (πχ πυγμαχία, πάλη, kickboxing κλπ).

Θα διδαχθούν κάποιες βασικές αρχές σχετικά με:

α) την πρόληψη και αποφυγή του κινδύνου.

β) την απεμπλοκή από μια επικίνδυνη κατάσταση που ήδη συμβαίνει.

γ) την επιβίωση με το μικρότερο δυνατό τίμημα, σε μια κατάσταση που δεν δύναται να αποκλιμακωθεί.

Οι βασικοί άξονες όπου στηρίζεται η εκπαίδευση είναι:

α) ασκήσεις ενδυνάμωσης κι ευλυγισίας του φυσικού μας σώματος.

β) η επαφή με το έδαφος και η σχέση μας με την βαρύτητα.

γ) μετακίνηση στις 10 κατευθύνσεις, στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Η προέλευση της προπονητικής μεθοδολογίας είναι από τις κλασσικές ιαπωνικές και κινέζικες πολεμικές τέχνες πεδίου μάχης. Πιο συγκεκριμένα από το ιαπωνικό Jujutsu/Taijutsu και τα κινέζικα εσωτερικά συστήματα Hsing Yi Quan και Tai Qi Quan.

Μάθημα Εναέριων ακροβατικών (Πανιά)

Κρεμασμένοι σε πανιά από το ταβάνι θα εξερευνήσουμε τεχνικές εναέριου χορού και θα πειραματιστούμε με το σώμα μας επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με τη βαρύτητα! Θα μάθουμε να ανεβαίνουμε, να πέφτουμε, να γλιστράμε, να δένουμε και να ξεδένουμε το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους και παράλληλα θα δουλέψουμε στηρίξεις, ακροβατικές ασκήσεις και θέσεις ευλυγισίας κάτω από τα πανιά. Το μάθημα περιλαμβάνει προετοιμασία σώματος με ασκήσεις ενδυνάμωσης στην αρχή και δημιουργικές ασκήσεις αποθεραπείας στο τέλος.

Σεμινάριο: Οι μεσημβρινοί στη Κινέζικη Ιατρική και Yin Yoga

Γνωρίζοντας την πορεία των μεσημβρινών και τη σχέση τους με τα ζωτικά όργανα μπορούμε μέσα από συγκεκριμένες στάσεις yoga να ενεργοποιήσουμε και να βελτιώσουμε τη ροή της ζωτικής μας ενέργειας. Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη παραμονή στις στάσεις σε συνδυασμό με αργή συνειδητή αναπνοή και εστιάζει στην τόνωση και τη θρέψη των βαθύτερων στρωμάτων του σώματος.