Μικρή ανεμογεννήτρια 900W για αυτόνομο σύστημα σε αγροτική κοινότητα στη Jijiga – Αιθιοπία, Ιανουάριος 2015

Η Νεά Γουινέα σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα αγροτικής ηλεκτροδότησης του ΕΜΠ (RurREG-NTUA), την κοοπερατίβα V3 Power από την Αγγλία, το δίκτυο Wind Empowerment και την ΜΚΟ Mercy Corps Αιθιοπίας, πραγματοποίησαν έργο αγροτικής ηλεκτροδότησης κοντά στην επαρχιακή πόλη Jijiga, στην περιοχή Somali της Αιθιοπίας. Ο βασικός στόχος του έργου ήταν η ηλεκτροδότηση αγροτικών κτηνοτροφικών κοινοτήτων αλλά και η δημιουργία μικρής οικονομικής δραστηριότητας με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας τοπικά κατασκευασμένες μικρές ανεμογεννήτριες.

Για τις ανάγκες του συστήματος, κατασκευάστηκε μία μικρή ανεμογεννήτρια με διάμετρο πτερωτής 3 μέτρων και ισχύος 900W, σε συνεργασία με την τοπική τεχνική σχολή Jijiga Polytechnic College. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είχε διάρκεια 7 ημερών με 22 συμμετέχοντες, κυρίως απόφοιτους της σχολής, φοιτητές και δασκάλους. Το πρόγραμμα εμπεριείχε θεωρητικές διαλέξεις για τη λειτουργία, την εγκατάσταση και τη χρήση τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών αλλά και πρακτικά εργαστήρια για την κατασκευή της ανεμογεννήτριας. Σε αυτά οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, στην ομάδα κατασκευής ξύλινων πτερυγίων, στην ομάδα μεταλλικών κατασκευών και στην ομάδα κατασκευής του στάτη και του δρομέα της γεννήτριας.

Στη συνέχεια, η ανεμογεννήτρια εγκαταστάθηκε σε αγροτική κοινότητα, 15km μακριά από την πόλη Jijiga, για την ηλεκτροδότηση μικρού συνοικιακού μπακάλικου και των σπιτιών της κοινότητας. Μαζί με τους φοιτητές της τεχνικής σχολής, εγκαταστάθηκε αυτόνομο υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 300W, για τον φωτισμό των σπιτιών, τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και τη χρήση ψυγείου.