Συνεργασίες

permabluemount

Blue Mountains Permaculture Institute

To Blue Mountains Permaculture Institute ιδρύθηκε το 2009 από τη Rosemary Morrow και τη Lis Bastian, στο Blue Mountains της Αυστραλίας, δύο γυναίκες με μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση, στην ερεύνα και στην ανάπτυξη ανθρώπινων κοινοτήτων. Το ινστιτούτο εξειδικεύεται στη ανάπτυξη άτυπων εκπαιδευτικών διαδικασιών που να είναι προσιτές σε όλους και προσφέρουν στρατηγικές για την ανάπτυξη κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανθεκτικότητας (resilience). Η Rosemary Morrow σπούδασε αγροτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, αγροτική κοινωνιολογία στη Σορβόννη στο Παρίσι, ανάπτυξη στο Reading στην Αγγλία και κηπουρική στο TAFE, αλλά αφού πέρασε χρόνο στην Αφρική συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν μία καλύτερη εναλλακτική στις συμβατικές καλλιεργητικές πρακτικές. Αυτή την εναλλακτική τη βρήκε στις ηθικές αρχές και στην εφαρμοσμένη επιστήμη της Περμακουλτούρας και έκτοτε τη διδάσκει και την προωθεί στην πράξη. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως το ‘The Earth User’s Guide to Permaculture’ και του ‘The Earth User’s Guide to Teaching Permaculture’ τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Για περισσότερα από 40 χρόνια η Rosemary έχει συνεργαστεί με αγρότες και χωρικούς στην Αφρική, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης έχει αφιερώσει πολλή από την ενέργειά της σε ανθρώπους σε χώρες που έχουν βιώσει πόλεμο όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και το Ανατολικό Τιμόρ, αλλά και σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως τα Νησιά του Σολομώντα. Τέλος, έχει συνεργαστεί με κοινότητες στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Lis Bastian έχει μακροχόνια εμπειρία στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη κοινωντήτων, στις τέχνες και στην οικολογία. Ξεκίνησε να διδάσκει Περμακουλτούρα το 2008 μαζί με τη Rosemary Morrow και έκτοτε συνεργάζονται στο Ινστιτούτο.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τη Rosemary Morrow από το Blue Mountains Permaculture Institute και την Τίνα Λυμπέρη για τη διοργάνωση ενός δεκαπενθήμερου PDC (Permaculture Desing Course) στο αγρόκτημά μας στη Νέα Μάκρη, με τριάντα συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

applewood

Applewood Permaculture Centre

Το Applewood Permaculture Centre βρίσκεται στη Χρυσή Κοιλάδα του Χερεφορντσάιρ στην Αγγλία, οπού ο Chris Evans και η Looby Macnamara εργάζονται για την αναγέννηση του τρόπου ζωής, του βιοπορισμού και του τοπίου. Ο Chris Evans και η Looby Macnamara συνεργάζονται ήδη στο εγχείρημα Designed Visions που είναι μία σύμπραξη σχεδιαστών και εκπαιδευτών Περμακουλτούρας που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της δυναμικής προς ένα πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο ζωής με τη χρήση των σχεδιαστικών και εκπαιδευτικών εργαλείων που μας προσφέρει η Περμακουλτούρα. Οι στόχοι του Applewood Permaculture Centre είναι πολλαπλοί και συμπεριλαμβάνουν: Επίδειξη – Την εγκατάσταση και τη συντήρηση βιώσιμων εφαρμογών που να αναδεικνύουν ένα εύρος καλών πρακτικών για την κατάλληλη, ανθεκτική και χαμηλών υδρογονανθράκων χρήση της γης, εκπόνηση κατασκευών και διαχείριση της ενέργειας, σε μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας εφαρμογές, Εκπαίδευση Ενηλίκων – Την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την διαδικασία εγκατάστασης και συντήρησης των βιώσιμων εφαρμογών που βρίσκονται στο κτήμα, την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για συστήματα φροντίδας των ανθρώπων που ενθαρρύνουν την προσωπική εξέλιξη και την ανθεκτικότητα ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων, την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτές για να αυξηθεί η ικανότητα κοινοτήτων και δικτύων στην αυτομόρφωση, Παραγωγή Πόρων – Η παροχή σπόρων, σπορόφυτων και βιβλίων για την έχουν τη δυνατότητα οι συμμετέχοντες να εφαρμόσουν όσα έχουν μάθει, Έρευνα – Η διεξαγωγή έρευνας για την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες νέων μεθόδων και πρακτικών σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, Δικτύωση – Η δικτύωση και το μοίρασμα με άλλα άτομα, ομάδες και οργανώσεις με τις οποίες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δουλειάς τους, Παραγωγή Τροφής – Την παραγωγή τροφής για τις διατροφικές ανάγκες τους και για την παροχή φρέσκων, βιολογικών και υψηλής ποιότητας τροφών για τα εκπαιδευτικά τους σεμινάρια, Εγκατάσταση και Διατήρηση του Δάσους και των Τοπικών Θάμνων – Κάλυψη πολλαπλών αναγκών όπως η διατήρηση της άγρια ζωής, συλλογή τροφής, συλλογή βιομάζας, συλλογή δομικών υλικών και διαχείριση του μικροκλίματος, Αύξηση της Βιωσιμότητας – Η χρήση κατάλληλων τεχνολογιών με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας του εγχειρήματος.

Η Νέα Γουινέα συνεργάζεται με τον Chris Evans για την εκπόνηση του Diploma in Permaculture από το Permaculture Association της Αγγλίας, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχει σχεδιαστικές συμβουλές για το αγρόκτημα στη Νέα Μάκρη.

ridgedale

Ridgedale Permaculture

Το Ridgedale Permaculture είναι ένα εγχείρημα τοπικής παραγωγής τροφής και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Προωθεί την επόμενη γενιά νέων αγροτών, με στόχο να ξεκινήσουν την εργασία τους στη γη με κερδοφόρο τρόπο, μέσα από εστιασμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες. Το αγρόκτημα τους βρίσκεται στον 59ο παράλληλο στη Σουηδία, όπου παρουσιάζουν στη πράξη και εκπαιδεύουν πάνω στο σχεδιασμό Περμακουλτούρας για αγροκτήματα, την αναγεννητική γεωργία, το σχεδιασμό Keyline, τη δασοκομία, την ολιστική διαχείριση, την εμπορία λαχανικών χωρίς όργωμα, την εμπορική κτηνοτροφία με βάση τη βόσκηση και την εμπορία πουλερικών. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι η αναγέννηση του τοπίου, των οικοσυστημάτων και του εδάφους, μέσα από μία ανθεκτική, αναπαραγόμενη σε διαφορετικές κλίμακες και κερδοφόρα αγροτική επιχείρηση. Ο δευτερεύον στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν, να διευκολύνουν, να ενημερώσουν και να ενδυναμώσουν ανθρώπους έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν μέσω του αναγεννητικού σχεδιασμού και της ολιστικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της τοπικής ανθεκτικότητας και των τοπικών κοινοτήτων. Ο Richard Perkins, συνιδιοκτήτης και βασικός σχεδιαστής του εγχειρήματος, είναι ένας αναγνωρισμένος εκπαιδευτής και αγρότης Περμακουλτούρας και ο συγγραφέας του βιβλίου ‘Making Small Farms Work’. Έχει εργαστεί επαγγελματικά σε κάθε μεγάλη κλιματική ζώνη σε πολλές ηπείρους σαν σύμβουλός εγχειρημάτων, αγροκτημάτων και βιομηχανικών εφαρμογών και έχει διοργανώσει περισσότερα από 40 σεμινάρια σχεδιασμού Περμακουλτούρας (Permaculture Design Course – PDC), αλλά και δεκάδες εξειδικευμένα σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια. Εστιάζει στο να βοηθάει άλλους στο σχεδιασμό έργων αναγεννητικής γεωργίας, ενώ έχει συνεργασθεί με εγχειρήματα σε διάφορες θεματικές, από την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία (ΚΥΓΕΩ) μέχρι το σχεδιασμό μεγάλων αγροκτημάτων, από τη δασοκομία μέχρι τα συστήματα συγκράτησης νερού και άρδευσης, από τον αναγεννητικό σχεδιασμό επιχειρήσεων μέχρι το σχεδιασμό Keyline και από τον ολιστικό σχεδιασμό βόσκησης μέχρι την ενδυνάμωση κοινοτήτων.

Νέα Γουινέα έχει λάβει από το Ridgedale Permaculture και τον Richard Perkins μία επιδοτούμενη πρακτική δύο μηνών στο αγρόκτημα του στη Σουηδία, κατά την οποία έγινε εμβάθυνση στη ολιστική διαχείριση αγροκτημάτων με βάση τις αρχές της Περμακουλτούρας.

tamera

Tamera - Healing Biotope I

Ο Healing Biotope I Tamera είναι ένα ερευνητικό εγχείρημα για την ειρήνη με στόχο να δημιουργήσει ένα μοντέλο μιας μελλοντικής κοινωνίας ελεύθερης από το μίσος, το ψέμα, τη βία και το φόβο. Η Ταμέρα θέλει να γίνει ένα βελονιστικό σημείο ειρήνης, ένα θερμοκήπιο εμπιστοσύνης, ένα πρωτότυπο για μία ύπαρξη σε αυτό τον πλανήτη ελεύθερη από το φόβο, ένα μετα-καπιταλιστικό κοινωνικό μοντέλο και ένα μέρος όπου το ανθρώπινο και το μη- ανθρώπινο έρχονται μαζί. Από το 1978, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα και ιδρύθηκε η οργάνωση, το εγχείρημα των Θεραπευτικών Βιότοπων (Healing Biotopes) πέρασε από πολλές φάσεις ανάπτυξης και νέων ξεκινημάτων, μέχρι τη στιγμή που ιδρύθηκε η Tamera στη νότια Πορτογαλία το 1995, σε μία έκταση 330 εκταρίων. Σήμερα 170 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί, ενώ είναι συνδεδεμένοι με ένα διεθνές δίκτυο και βάσεις σε πολλές χώρες όπως στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στην Κένυα. Η ιδρυτική ιδέα ήταν να αναπτυχθεί ένα μη-βίαιο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση. Σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι η θεραπεία της αγάπης και της ανθρώπινης κοινότητας έπρεπε να μπουν στο κέντρο αυτής της διαδικασίας. Η σεξουαλικότητα, η αγάπη και η συντροφικότητα πρέπει να ελευθερωθούν από το ψέμα και το φόβο, αλλιώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει ειρήνη στη Γη εάν υπάρχει πόλεμος στην αγάπη. Η οικολογική και τεχνολογική έρευνα στην Ταμέρα συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή συστημάτων συγκράτησης νερού στο τοπικό οικοσύστημα με στόχο τη θεραπεία του περιβάλλοντος, καθώς και ένα μοντέλο περιφερικής αυτονομίας στην ενέργεια και την τροφή. Μέσω του Global Campus και του Terra Nova School εργάζονται στα πλαίσια ενός παγκόσμιου δικτύου με στόχο την κοινωνική, οικολογική και ηθική θεμελίωση μίας νέας Γης, της Terra Nova.

Η Νέα Γουινέα έχει λάβει από την Ταμέρα μία επιδοτούμενη συμμετοχή σε δεκαήμερο σεμινάριο διαμόρφωσης τοπίων για τη συγκράτηση νερού στον χώρο τους στην Πορτογαλία.

permabarcelona

Permaculture Barcelona

Η οργάνωση Permaculture Barcelona είναι ένα ζωντανός οργανισμός αφοσιωμένος στον οικολογικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, που δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση και την εξέλιξη μέσα από την ανθεκτικότητα. Εμπνέεται από τις αρχές του σχεδιασμού της Περμακουλτούρας (Φροντίδα για τους Ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Ισότιμη κατανομή πόρων), ενώ προσπαθεί να εμπλέξει την τοπική κοινωνία σε μία συλλογική διαδικασία με στόχο την ενεργή συμμετοχή. Λειτουργεί στα πλαίσια δικτυώσεων με άλλα εγχειρήματα και ανθρώπους, προτείνοντας διάφορες θεωρητικές και πρακτικές δράσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα κοινωνίας που θα είναι ανθεκτική, συνεργατική και εναρμονισμένη με το περιβάλλον της. Η οργάνωση Permaculture Barcelona είναι μία ομάδα που έχει συνταχθεί στην πόλη και αποτελείται από ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και να μοιραστούν τη θεωρεία και την πρακτική της Περμακουλτούρας σε ένα αστικό κέντρο. Ήδη από την ίδρυσή της το 2012, η ομάδα έχει οργανώσει πολλές σειρές εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ομιλιών, προβολές ταινιών, εκδρομές και πρακτικές δραστηριότητες μέσα στη Βαρκελώνη. Συγκεκριμένα η ομάδα έχει ξεκινήσει δύο δασόκηπους, έναν στο Can Masdeu και έναν στο Ecodharma. Ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης είναι ο Alfred Decker που έχει ειδικευτεί στην εκπαίδευση εκπαιδευτών Περμακουλτούρας έχοντας μαθητεύσει για πολλά χρόνια δίπλα στη Rosemary Morrow.

Η Νέα Γουινέα συνεργάστηκε με την οργάνωση Permaculture Barcelona για τη διεξαγωγή ενός τριήμερου σεμιναρίου για τις βασικές αρχές και πρακτικές της Περμακουλτούρας με τον Alfred Decker, στον χώρο της Νέα Γουινέας στον Αγ. Αρτέμιο στο Παγκράτι.

terrehumanisme

Association Terre et Humanisme

Η οργάνωση Association Terre et Humanisme (Σύλλογος Γη και Ανθρωπισμός) ιδρύθηκε το 1994 στη Γαλλία με την επωνυμία ‘Φίλοι του Pierre Rabhi’ και μετονομάστηκε το 1999 σε ‘Γη και Ανθρωπισμός’. Η οργάνωση εργάζεται για την προώθηση της Αγρο-οικολογίας ως πρακτική και δεοντολογία για τη βελτίωση της κατάστασης του ανθρώπου και του φυσικού του περιβάλλοντος και θεωρεί το σεβασμό για την Μητέρα Γη και την διατροφική αυτάρκεια των λαών στον τόπο τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ισορροπημένη και βιώσιμη κοινωνία. Η οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως στη Γαλλία, γύρω από τη Μεσόγειο και στη Δυτική Αφρική με τη λογική ότι οι αγρότες παντού αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προκλήσεις στον αγώνα για να εξασφαλίσουν τη διατροφική τους αυτάρκεια. Με τα προγράμματα ανταλλαγής εκπαιδευτών Αγρο-οικολογίας ανάμεσα σε χώρες του Βορρά και του Νότου, η οργάνωση προωθεί την αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών αλλά και του κοινωνικού παραδείγματος γενικότερα. Η Αγρο-οικολογία είναι μία πρακτική που έχει οικολογικά οφέλη όπως η οργανική λίπανση του εδάφους, η βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού, ο σεβασμός και η προστασία της βιοποικιλότητας και η καταπολέμηση της ερημοποίησης και της διάβρωσης, οικονομικά οφέλη όπως εξοικονόμηση μεταφορών και μετεγκατάσταση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο και κοινωνικά οφέλη όπως η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, η διατροφική αυτάρκεια των ατόμων και η σταθεροποίηση των πληθυσμών στη γη τους, η αναβάθμιση του ρόλου των αγροτών στην κοινωνία και η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Πέρα από μια απλή γεωργική πρακτική λοιπόν, η οργάνωση Association Terre et Humanisme πιστεύει ότι η Αγρο-οικολογία είναι μια εξέγερση των συνειδήσεων που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αιτία ενός μεγάλου κοινωνικού μετασχηματισμού.

Η Νέα Γουινέα σε συνεργασία με την Association Terre et Humanisme διοργάνωσε ένα πενθήμερο εισαγωγικό σεμινάριο για τις βασικές αρχές και πρακτικές της Αγρο-οικολογίας με τη Valerie Vaneste και τον Jonathan Peat, στο αγρόκτημα στη Νέα Μάκρη.

canmasdeu

Can Masdeu

Η κοιλάδα του Can Masdeu είναι ένα δίκτυο εγχειρημάτων που αντιστέκεται, με τον ρυθμό των εποχών, στην αδηφαγία της πόλης χωρίς όρια. Είναι μία δημιουργική δράση ανυπακοής σε ένα κόσμο κέρδους, καπνού, θορύβου και ταχύτητας. Μία πρόταση για συλλογική συνεργασία και συνύπαρξη ανάμεσα στις γενεές, στους πρόποδες των λόφων της Collserola και με ρίζες στη γειτονιά του Nou Barris της Βαρκελώνης. Η κοιλάδα αποτελείτε από 35 εκτάρια γης που είναι κομμάτι του εθνικού πάρκου της Collserola και ιδιοκτησία του Νοσοκομείου Sant Pau. Παρ’ όλα αυτά και από την άποψη της χρήσης, η ενεργή διαχείριση αυτής της περιοχής των προαστίων από τα συλλογικά εγχειρήματα της γειτονιάς από το 2001, έχει επανοικιοποιηθεί το χώρο και τον έχει μετατρέψει σε μέρος για αγροτικές και κοινωνικές εργασίες. Το δίκτυο των πέντε εγχειρημάτων της κοιλάδας κινητοποιεί εκατοντάδες ανθρώπους και πιστεύει ότι η γη ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν. Το δίκτυο δεσμεύεται για την αγρο-οικολιγή υπεράσπιση των λόφων της Collserola και διεκδικεί τη διαχείριση της κοιλάδας, αλλά πιστεύει ότι ο χώρος είναι ένας δημόσιος φυσικός πόρος, μία επανοικειοποίηση κοινών αγαθών από τη λογική της ελεύθερης αγοράς, που αυτο-διευθύνεται από την τοπική κοινότητα. Όλα ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 2001. Μερικές ώρες μετά την κατάληψη του παλιού νοσοκομείου, η διοίκησή του ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες για την έξωση των καταληψιών με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες να επιχειρηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα εκκένωσης του χώρου. Κατά τη διάρκεια της μη-βίαιης και θεατρικής αντίστασης των καταληψιών, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Βαρκελώνης δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τα κινήματα πολιτών της πόλης και αποφάσισε ότι ‘νομικές διαδικασίες για την έξωση δεν ήταν κατάλληλες’. Αυτές της λέξεις βέβαια τις έχει πάρει ο άνεμος μέσα στα χρόνια, μετά από τις συνεχόμενες προσπάθειες του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να εκκενώσει το εγχείρημα του Can Masdeu στην κοιλάδα της Collserola.

Η Νέα Γουινέα έχει επισκεφθεί το εγχείρημα του Can Masdeu στη Βαρκελώνη για ανταλλαγή εμπειριών, ενώ κατά την παραμονή της εκεί διοργάνωσε ένα ανοιχτό πρακτικών εργαστήριο σαπωνοποίησης. Μέλη του Can Masdeu έχουν επίσης επισκεφθεί το εγχείρημά μας στην Αθήνα και στη Νέα Μάκρη.

Terrehumaine

Fondation pour une Terre Humaine

Το Ίδρυμα για μια Ανθρώπινη Γη (Fondation pour une Terre Humaine) έχει στηρίζει για πολλά χρόνια οικολογικούς αγώνες στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πλέον οι στόχοι του είναι η προώθηση εναλλακτικών σχέσεων ανάμεσα σε όλα τα έμβια όντα με βάση το σεβασμό και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στον Άνθρωπο, τα Ζώα και τα Φυτά, και η υποστήριξη μικρών κοινοτήτων που οργανώνονται με σκοπό να ζήσουν αυτόνομα, αλληλέγγυα, με σεβασμό προς το περιβάλλον και σε συνεργασία με αυτό. Το ίδρυμα ιδρύθηκε το 2001 στην Ελβετία από μία μικρή ομάδα ανθρώπων με οικολογικές ανησυχίες και χρηματοδοτείτε από δωρεές φυσικών προσώπων και δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις ή δωρεές από εταίρες.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το Fondation pour une Terre Humaine για την ολοκλήρωση των υποδομών του χώρου φιλοξενίας στη Νέα Μάκρη και για διάφορες εφαρμογές στο αγρόκτημα όπως οι λαχανόκηποι και οι ανεμοφράκτες.

windempowerment

Wind Empowerment

Το δίκτυο Wind Empowerment δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη μικρών τοπικά κατασκευασμένων ανεμογεννητριών, για την ηλεκτροδότηση αγροτικών κοινοτήτων. Ο οργανισμός αποτελείται από 37 οργανώσεις σε 28 διαφορετικές χώρες και έχει ένα ευρύ φάσμα μελών που συμπεριλαμβάνουν κατασκευαστές μικρών ανεμογεννητριών, συλλόγους, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, χώρους πειραματικών δοκιμών και 1.146 μέλη. Το δίκτυο Wind Empowerment έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και λειτουργεί σαν μη κερδοσκοπική οργάνωση, ενώ ουσιαστικά είναι μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας που συνδέει όλα τα μέλη και τους συμμετέχοντες. Το κάθε μέλος μπορεί να μοιραστεί τις εμπειρίες του σχετικά με το τι λειτουργεί και τι όχι στο περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνολογία ή σχετικά με τεχνικές εξελίξεις και άλλες πληροφορίες, βοηθώντας να γίνουν οι μικρές ανεμογεννήτριες μια πιο προσιτή τεχνολογία, που να είναι αρκετά βιώσιμη έτσι ώστε να δώσει μια απάντηση στο πρόβλημα της αγροτικής ηλεκτροδότησης στον παγκόσμιο Νότο. Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2011 στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Ντακάρ στη Σενεγάλη και από τότε έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα που παρουσιάζει τη δράση αυτού και των μελών του, με πολλές ομάδες εργασίας και φόρουμ γενικών συζητήσεων σε θεματικές όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η συντήρηση μικρών ανεμογεννητριών. Τα περισσότερα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούν τα σχέδια του Hugh Piggott από το εγχειρίδιο ‘A Wind Turbine Recipe Book’ για την τοπική κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών, ενώ συνεργάζονται για την βελτίωση και διεύρυνση τους.

Η Νέα Γουινέα είναι μέλος του δικτύου Wind Empowerment από την ίδρυσή του και συνεργάζεται με πολλά από τα μέλη του. Το Νοέμβριο του 2014, η Νέα Γουινέα συνδιοργάνωσε στην Αθήνα τη 2η διεθνή συνάντηση του δικτύου με συμμετέχοντες από 17ωρες, ενώ συμμετείχε και στην τρίτη συνάντηση του δικτύου στην Παταγονία το Νοέμβριο του 2016. Η Νέα Γουινέα συμμετείχε σε έργο αγροτικής ηλεκτροδότησης του Wind Empowerment στην Αιθιοπία, κατά το οποίο κατασκευάστηκαν μικρές ανεμογεννήτριες με φοιτητές τεχνικών σχολών, η οποίες εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινότητες για την ηλεκτροδότηση βασικών αναγκών φωτισμού και ψύξης.

scoraig

Scoraig Wind Electric

To Scoraig Wind Electric είναι το όνομα της εταιρίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Hugh Piggott. Ο Hugh γεννήθηκε στη Σκωτία το 1952 και αφού πέρασε μερικά χρόνια στην ανατολική Αφρική έζησε στο Εδιμβούργο. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1974 έχοντας σπουδάσει Μαθηματικά και Ψυχολογία, αποφάσισε να γυρίσει στη γη και μετακόμισε στην απομονωμένη χερσόνησο του Scoraig στη νοτιοδυτική Σκωτία, όπου μένει μέχρι και σήμερα. Το Scoraig είναι ένα ανεμοδαρμένο μέρος χωρίς ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε η χρήση της αιολικής ενέργειας για τη φόρτιση μπαταριών είναι μία ιδανική επιλογή. Ξεκινώντας από μία πολύ απλή καθημερινότητα χωρίς ηλεκτρισμό, ο Hugh έμαθε να αξιοποιεί τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1978 ήρθε σε επαφή με τις ανεμογεννήτριες και έκτοτε χρησιμοποιεί τον άνεμο και τον ήλιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο σπίτι του. Έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και πουλήσει ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερωτής από 1μ μέχρι και 4.5μ, οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τον πληθυσμό του Scoraig (περίπου 100 άτομα) αλλά και πέρα από αυτόν. Στις αρχές τις δεκαετίας του ‘80, ο Hugh άρχισε να γράφει για τις εμπειρίες του με τις ανεμογεννήτριες και εξέδωσε μερικά βιβλιαράκια, ενώ παράλληλα άρχισε να συνεργάζεται με κατασκευαστές εμπορικών ανεμογεννητριών, δοκιμάζοντας και αναπτύσσοντας τις ανεμογεννήτριές τους στις απαιτητικές συνθήκες του Scoraig. Άρχισε να συνεργάζεται με το Centre for Alternative Technology στην Ουαλία όπου δίδασκε δύο φορές το χρόνο στα σεμινάριά τους για την αιολική ενέργεια και άρχισε να εκδίδει βιβλία όπως το ‘Windpower Workshop’ και το εγχειρίδιο ‘A Wind Turbine Recipe Book’. Ο Hugh οργανώνει σεμινάρια κατασκευής μικρών ανεμογεννητριών στο Scoraig και παλιότερα και σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα απλά του σχέδια που διατίθενται χωρίς πατέντες, έχουν υιοθετεί από ομάδες σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου αλλά και του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ χρησιμοποιούνται από τη διεθνή οργάνωση Wind Empowerment, ένα δίκτυο για την προώθηση των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών για την αγροτική ηλεκτροδότηση.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τον Hugh Piggott για την οργάνωση σεμιναρίων κατασκευής μικρών ανεμογεννητριών στο Scoraig στέλνοντας εκπαιδευτές για υποστήριξη, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές συντηρήσεις ανεμογεννητριών και εκπαιδευτικά σεμινάρια που έχουν διεξαχθεί εκεί.

wisions

WISIONS of sustainability

Η οργάνωση ‘WISIONS of sustainability’ είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Wuppertal στη Γερμανία που υποστηρίζεται από το ελβετικό ίδρυμα ProEvolution. Βασικός στόχος της οργάνωσης είναι να κάνει την καθαρή ενέργεια πρωταρχική λύση για την κάλυψη βασικών αναγκών ηλεκτρισμού σε αναπτυσσόμενες περιοχές, βοηθώντας τους συνεργάτες της να διακρίνουν επιτυχημένα παραδείγματα και να τα μεγαλώσουν σε κλίμακα μέσα από τοπικές δικτυώσεις, την κατάλληλη προώθηση και τα επιτυχημένα παραδείγματα. Οι δραστηριότητες της WISIONS που υποστηρίζουν το στόχο της είναι: η Βιώσιμη Υποστήριξη Εγχειρημάτων Ενέργειας – η πρακτική εφαρμογή και η δοκιμή τεχνολογιών και μοντέλων που έχουν τη δυνατότητα να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι Τοπικές Συνεργασίες και Δικτυώσεις – η ανάπτυξη τεχνολογιών σε μεγαλύτερη κλίμακα και το Τεχνολογικό Ραντάρ & Έρευνα – αναγνώριση υποσχόμενων τεχνολογιών και μοντέλων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η πρωτοβουλία WISIONS προωθεί ενεργά την εισαγωγή βιώσιμων ενεργειακών λύσεων και τη διαχείριση φυσικών πόρων από το 2004 όταν και συστάθηκε. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η οργάνωση έχει εδραιωθεί με την ανάπτυξη περισσότερων από 120 έργων σε όλο τον κόσμο και έχει μάθει πολλά σε σχέση με τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα και αποθαρρύνουν την ευρεία διάδοση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων και επιτυχημένων μοντέλων υλοποίησης, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με την οργάνωση WISIONS στα έργα SEPS ‘Βιώσιμη Υποστήριξη Εγχειρημάτων Ενέργειας’ και συγκεκριμένα στο έργο μεταφοράς τεχνογνωσίας ‘Διαδικτυακά Εργαλεία για Τοπικά Κατασκευασμένες Μικρές Ανεμογεννήτριες’ όπου το Νοέμβριο του 2017, μαζί με την οργάνωση RurERG από την Ελλάδα και τις οργανώσεις KAPEG και PEEDA από το Νεπάλ, οργάνωσε εργαστήριο κατασκευής μικρής ανεμογεννήτριας στο πανεπιστήμιο του Κατμαντού και στη συνέχεια εγκατέστησε αυτόνομο υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια στη αγροτική κοινότητα του Mityal για την ηλεκτροδότηση κλινικής.

ose

Open Source Ecology

Όταν ιδρύθηκε το Open Source Ecology το 2003 από τον Marcin Jakubowski, γεννήθηκε και η ιδέα για ένα κόσμο όπου ο ανοιχτός κώδικας συναντά την οικονομία και την οικολογία. Αυτό συνεπάγεται ένα εύπορο κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τα οικοσυστήματα που τους κρατούν σε ζωή. Τι είναι ο ανοιχτός κώδικας; Ο ανοιχτός κώδικας αναφέρεται σε ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών και προϊόντων που συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα ο τελικός χρήστης να συμμετέχει στην παραγωγή αυτών των υπηρεσιών και προϊόντων. Τι είναι η ανοιχτή οικονομία; Το ανοιχτό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, σχέδια και μέσα παραγωγής, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί το μοντέλο σε μία πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών, και η πρόσβαση σε αυτά σε ένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Τι είναι το Open Source Ecology; Το όνομα προέρχεται από την ιδέα της ενοποίησης της φυσικής, της κοινωνικής και της βιομηχανικής οικολογίας, με στόχο τη βιώσιμη και την αναγεννητική οικονομία. Το 2004, η οργάνωση αγόρασε ένα κομμάτι γης 30 εκταρίων κοντά στην πόλη του Κάνσας στο Μισούρι των ΗΠΑ. Σε αυτό το μέρος γεννήθηκε η ιδέα και ο χώρος του Factor e Farm (FeF) και από τότε κτίζονται εγκαταστάσεις με τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων ανοιχτών διαδικασιών, όπως ανοιχτό λογισμικό και υλισμικό. Το FeF είναι και περισσότερο από ένα απλό αγρόκτημα, είναι ένα μέρος όπου μεγαλώνουν ιδέες και γίνονται πράξη, ένα κοινωνικό-τεχνολογικό πείραμα. Ένα από εγχειρήματα που λαμβάνουν χώρα στο FeF είναι το Global Village Construction Set (GVCS) και οι ριζοσπαστικά αποδοτικές και διεσπαρμένες μέθοδοι παραγωγής του, που καταλήγουν στην παραγωγή βιομηχανικών μηχανών στη διάρκεια μίας ημέρας. Το GVCS είναι ένα σύνολο 50 βασικών μηχανών που στηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, από ένα τρακτέρ μέχρι ένα φούρνο και μία πλατφόρμα παραγωγής ηλεκτρονικών. Στόχος του εγχειρήματος είναι να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν αυτές οι μηχανές με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού, ενώ τα σχέδια τους να διατίθενται δημόσια με άδειες ανοιχτού υλισμικού χωρίς πατέντες.

Η Νέα Γουινέα συνεργάζεται με το Open Source Ecology και τον Marcin Jakubowski στα πλαίσια του εγχειρήματος Open Building Institute για το σχεδιασμό μικρών ανεμογεννητριών και υδρογεννητριών ανοιχτού υλισμικού, για χρήση σε μικρά αγροκτήματα και μικρές βιοτεχνίες.

epics

EPICS in IEEE

Το EPICS in IEEE είναι ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) που οργανώνει φοιτητές και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να εμπλακούν σε έργα ηλεκτρολογικού περιεχομένου βοηθώντας τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η δράση των οργανώσεων και η προσφορά τους στις τοπικές κοινότητες με τις οποίες συνεργάζονται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι φοιτητές και οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιούσουν τις γνώσεις τους για να λύσουν τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στις κοινότητες. Περισσότερα από 50 έργα με κοινωνικό περιεχόμενο έχουν υλοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, από την ανάπτυξη κινητών τηλεφώνων για ιατρικές εφαρμογές μέχρι τη σύνδεση αγροτικών σχολείων με την τεχνολογία. Το πρόγραμμα EPICS in IEEE προσπαθεί να ενδυναμώσει τις επόμενες γενιές μέσω τεχνολογικών εφαρμογών, με στόχο να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το φοιτητικό τμήμα της IEEE του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου για την υλοποίηση του προγράμματος ‘Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Σχολεία στην Ελλάδα’ κατά το οποίο διαδραστικές εκπαιδευτικές ενότητες για την κλιματική αλλαγή και η πρακτική κατασκευή φωτοβολταϊκού πλαισίου, έλαβαν χώρα σε σχολεία στην Αθήνα και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

rurerg

Rural Electrification Research Group (RurERG)

To Rural Electrification Research Group (RurERG) είναι μία ερευνητική ομάδα για την αγροτική ηλεκτροδότηση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελείται από μέλη της ερευνητικής ομάδας έξυπνων δικτύων και μικροδικτύων SmartRUE των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ομάδα ασχολείται κατά βάση με έργα αγροτικής ηλεκτροδότησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στην Ελληνική επαρχεία, ενώ ερευνά και προωθεί τη χρήση τεχνολογιών ανοιχτού υλισμικού χωρίς πατέντες. Από το 2009, το RurERG έχει ξεκινήσει μία διαδικασία πειραματικής αξιολόγησης με βάση διεθνή πρότυπα για την τεχνολογία των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών και συγκεκριμένα αυτών που περιγράφονται το εγχειρίδιο του Hugh Piggott ‘A Wind Turbien Recipe Book’. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει πειραματικές διατάξεις σε επίπεδο εργαστηρίου αλλά και σε πεδίο δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες, με βασικό στόχο να μετρηθεί η απόδοση και γενικά οι επιδώσεις αυτών των μικρών ανεμογεννητριών, αλλά και η ανθεκτικότητα και οι αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου και σε απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα έχει συνδράμει στην ανάπτυξη μίας τοπικά κατασκευασμένης μικρής υδρογεννήτριας αλλά, ενός καταγραφικού δεδομένων ανοιχτού κώδικα και ανοιχτών σχεδιαστικών εργαλείων για μικρές ανεμογεννήτριες. Το RurERG είναι μέλος του διεθνούς δικτύου τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών Wind Empowerment και είχε συνδιοργανώσει στην Αθήνα το 2014 την διετή συνάντηση του δικτύου, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για τα κοινά και των ανοιχτό κώδικα όπως τη συνάντηση της κοινότητας FLOK (free, libre, open knowledge) Society στο Εκουαδόρ και συμμετέχει σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενεργείας σε αγροτικές περιοχές του παγκόσμιου Νότου.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα του RurERG τόσο σε τεχνολογικές όσο και σε κοινωνικές δράσεις με θέμα την Ενέργεια. Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα σε τεχνολογικές εφαρμογές όπως εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αιθιοπία και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση μίας τοπικά κατασκευασμένης μικρής υδρογεννήτριας, ενώ σε κοινωνικών επίπεδο έχει συνεργαστεί για τη συνδιοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου του δικτύου Wind Empowerment στην Αθήνα το 2014 και για τη οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου από τους μαθητές.

permagreece

Permaculture Greece

Στόχος της οργάνωσης Permaculture Greece είναι να εξαπλώσει την περμακουλτούρα (permaculture) και τη βιωσιμότητα στην Ελλάδα μέσω ποιοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να εμπνεύσει και να στηρίξει τη δημιουργία κέντρων περμακουλτούρας στην Ελλάδα και να δείξει πώς μια ολιστική φιλοσοφία μπορεί να μας δώσει τις λύσεις που τόσο ψάχνουμε. Βασική ενορχηστρώτρια των δράσεων της ομάδας είναι η Τίνα Λυμπέρη, σύμβουλος περμακουλτούρας και μεταφράστρια του βιβλίου της Rosemary Morrow ‘Earth User’s Guide to Permaculture’. Ο «Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός περμακουλτούρας στα ελληνικά. Ο εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος αυτός οδηγός μας δείχνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού για την αυτάρκεια και την αυτονομία. Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε οτιδήποτε άλλο. Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη Γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τους ανθρώπους, φροντίζουμε για τη Γη, μειώνουμε την κατανάλωση φυσικών πόρων και αναδιανέμουν τα πλεονάσματα της παραγωγής μας.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με την Τίνα Λυμπέρη και το Permaculture Greece για τη διοργάνωση ενός δεκαπενθήμερου PDC (Permaculture Desing Course) στο αγρόκτημά μας στη Νέα Μάκρη, με τριάντα συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δασκάλα την Rosemary Morrow από το Blue Mountains Permaculture Institute στην Αυστραλία.

synallois

Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Συν-Αλλοις”

Το φθινόπωρο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Συν-Αλλοις”. Γεννήθηκε μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης του συνεταιρισμού “ο Σπόρος”, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και υποστήριξης του διευρυνόμενου δικτύου διακίνησης των προϊόντων του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Στον πυρήνα του “Συν-Αλλοις” βρίσκεται μια εργασιακή κοοπερατίβα, που δουλεύει ώστε ο καφές του κινήματος των Ζαπατίστας και τα άλλα προϊόντα των αγωνιζόμενων παραγωγών του παγκόσμιου Νότου (ζάχαρη, κακάο, τσάι κ.α.) να φτάσουν σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, βάσει πάντα των αρχών που θέσαμε στο “Σπόρο” τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι μία πρόταση απέναντι στο ζοφερό εργασιακό τοπίο των ημερών μας, για μια εργασία δημιουργική, ισότιμη και με κοινωνικό νόημα. Εκτός από κέντρο διακίνησης σε πανελλαδικό επίπεδο, ο χώρος στο Θησείο λειτουργεί και ως σημείο διάθεσης των προϊόντων. Εκεί φιλοξενούν και μια πληθώρα ελληνικών προϊόντων, τα οποία προμηθευόνται απευθείας από εγχώριους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για το κοινό. Πέρα, όμως, από τα προϊόντα, θέλουν ο χώρος να αποτελέσει και σημείο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διαμορφώσει το ευρύχωρο πατάρι του χώρου ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνευρέσεις, ελπίζοντας να συνεισφέρουν στη γέννηση και νέων πρωτοβουλιών.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το συνεταιρισμό “Συν-Αλλοις” για την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στο χώρο τους, σε διάφορες θεματικές όπως η βοτανοθεραπεία. Επίσης ο συνεταιρισμός “Συν-Αλλοις” έχει αναλάβει την οργάνωση του μπαρ στο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας ‘Ζωή Γιορτή’ που διοργανώνει η Νέα Γουινέα περιοδικά σε χώρους στην Αθήνα.

lacandona

Παντοπωλείο - Καφέ Lacandona

Το σημερινό κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου διαμορφώθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960 ως μια απάντηση στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρίες και τους μεσάζοντες να βγάζουν μεγάλο ποσοστό κέρδους σε βάρος των παραγωγών, ιδιαίτερα αυτών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κίνημα αυτό είναι μια συνεργασία παραγωγών, οργανώσεων, εμπόρων και καταναλωτών που βασίζεται στον διάλογο, τη διαφάνεια, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενων χωρών, μέσω της προάσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, της απουσίας μεσαζόντων, της απαγόρευσης της παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας και της καταβολής δίκαιων αμοιβών. Επίσης, προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη με την υιοθέτηση ήπιων και βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας. Το παντοπωλείο – καφέ Lacandona άνοιξε στο τέλος Αυγούστου 2011 με την ιδέα να προωθήσει αυτό το κίνημα. Υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο κατάστημά τους στο κέντρο της Αθήνας.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το παντοπωλείο – καφέ Lacandona για την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στο χώρο τους, σε διάφορες θεματικές όπως η βοτανοθεραπεία και η βιολογική καλλιέργεια λαχανικών, αλλά και με τη διοργάνωση παρουσιάσεων για την αστική καλλιέργεια. Επίσης στη Lacandona έχουμε οργανώσει πάρτυ γενεθλίων για τη Νέα Γουινέα και γενικά έχουμε περάσει πολύ όμορφα!

iliosporoi

Δίκτυο Ηλιόσποροι

Οι Ηλιόσποροι είναι ένα δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων με στόχο το καθημερινό βίωμα της οικολογίας μέσα από την αυτενέργεια και τη συλλογική δράση. Δραστηριοποιούνται από το 2004 διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των νέων και των πολιτών γύρω από θέματα που αφορούν τη ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Διαπνέονται από τις αξίες του οικολογικού κινήματος: οικολογική σοφία και βιωσιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμός στη διαφορετικότητα, άμεση δημοκρατία και αυτο-οργανωμένη δράση. Σκοπός τους είναι να αποτελέσουν την αλογόμυγα της ελληνικής κοινωνίας, να λειτουργούν με αντι-ιεραρχικό τρόπο και να είναι πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Το δίκτυο Ηλιόσποροι ενώνουν τα προτάγματα της κοινωνικής- ριζοσπαστικής οικολογίας και της αυτονομίας, το όραμα για μια άλλη κοινωνία, οικολογική, ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη. Ενδεικτικά μερικά θεματικά πεδία ενασχόλησης των Ηλιόσπορων είναι η επανάκτηση του δημόσιου χώρου, η αντιρατσιστική-αντιεθνικιστική δράση, η συνύπαρξη των πολιτισμών και η κατάργηση των συνόρων ως αντίδοτο για τον εθνικισμό- ρατσισμό- ξενοφοβία, η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή, η δημιουργία αυτόνομων οικοκοινοτήτων, η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και η άρνηση στράτευσης, το ελεύθερο και υπεύθυνο κάμπινγκ, η απονάπτυξη και η κριτική κατανάλωση, η συνεύρεση της τέχνης, του οικολογικού ακτιβισμού και της συλλογικής αφύπνισης, η προώθηση του οικολογικού τρόπου ζωής, η αντιαπαγορευτική προσέγγιση για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, το ελεύθερο ραδιόφωνο, τα μεταλλαγμένα και η διατροφή, η κλιματική αλλαγή και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, η δημιουργία εφήμερων αυτόνομων ζωνών και πολλά άλλα.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το Δίκτυο Ηλιόσποροι σε διάφορα εγχειρήματα όπως η συμμετοχή της στο ντοκιμαντέρ ‘Ένας Άλλος Κόσμος’ του οποίου έκαναν την παραγωγή οι Ηλιόσποροι, στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση εκπαιδευτών πάνω στην αποανάπτυξη με τίτλο GROWL – Learning more, Growing less και στο διεθνές σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών με τίτλο ‘Βιωσιμότητα, Μετάβαση και Ανθεκτικότητα’ (Sustainability, Transition & Resilience – SUSTRARES) στη Βλαχιά Ευβοίας, κατά το οποίο οργάνωσαμε εργαστήρια για τα αυτόνομα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την βοτανοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών σκευασμάτων και την κομποστοποίηση.

peliti

Εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”

Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, τη διατήρηση, τη διάδοση και τη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ποικιλιών αυτών. Η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στη Δράμα σε μια έκταση 6 στρεμμάτων και έχει 20 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μία στη Βουλγαρία. Το Πελίτι δίνει δωρεάν μικρές ποσότητες σπόρων από αβελτίωτες ποικιλίες ανοιχτής γονιμοποίησης σε καλλιεργητές οι οποίοι στη συνέχεια συνθέτουν ένα πανελλαδικό δίκτυο με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών. Με μέσο την ετήσια έκδοση ‘Κατά Τόπους Αγροκτήματα’ του Πελίτι, άνθρωποι που επιθυμούν να φυτέψουν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τους καλλιεργητές και να τους προμηθευτούν. Παράλληλα το Πελίτι έχει ξεκινήσει τη δημιουργία τράπεζας σπόρων με στόχο την εκτενή καταγραφή όλων των δειγμάτων σπόρων που διαθέτει σε μια βάση δεδομένων, την κατάλληλη συσκευασία και διατήρησή τους και την ανανέωση των δειγμάτων. Κάθε χρόνο, η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι, είναι μία αφορμή για να συνευρεθεί ένα πολύμορφο πλήθος ανθρώπων με κοινό όραμα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Η Νέα Γουινέα συνεργάζεται σταθερά με το δίκτυο Πελίτι, είτε για προμήθεια παραδοσιακών ποικιλιών, τις οποίες και εμείς με τη σειρά μας μεγαλώνουμε και προωθούμε, είτε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε. Συγκεκριμένα, η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τον Κώστα Τσίγκο από την τοπική ομάδα Περατιάς στην Λευκάδα για τη δημιουργία των λαχανόκηπων του αγρόκτηματος στη Νέα Μάκρη. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Δράμας.

KafeAkadimiaPlato

Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα

Το Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα είναι ένα συνεργατικό εγχείρημα που εξερευνεί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο επιχείρησης που μπορεί να είναι βιώσιμο και υγιές, ένα μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας. Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 2010, μετά από ένα χρόνο εσωτερικών διεργασιών, με εργαλείο την “European Village” και με την νομική μορφή της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το καφενείο προσπαθεί μέσα από τη λειτουργία του να προωθήσει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον παραγωγό, προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο, την γη και το περιβάλλον και τη μείωση του «εγώ» μέσα από τη συνεργασία, το διάλογο και τη συναίνεση. Έτσι, το καφενείο να αποτελέσει ένα «αστικό εργαστήριο» μετάβασης σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο. Παράλληλα με τις δραστηριότητες ενός καφενείου, λειτουργεί και ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος και ως ένα βήμα για δρώμενα και συζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ομάδες και οργανώσεις να μοιράζονται το χώρο για προβολές, συζητήσεις, κουκλοθέατρο, βιωματικά και πρακτικά εργαστήρια, ασκήσεις στο πάρκο απέναντι από το καφενείο, μουσικές βραδιές, παρουσίαση χορτοφαγικών συνταγών, μεταξύ πολλών άλλων.

Η Νέα Γουινέα συνεργάζεται συχνά με το Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στο χώρο του σε ποικιλία θεμάτων όπως η μεταποίηση και η συντήρηση λαχανικών, η συλλογή και διατήρηση σπόρων, αλλά και η οργάνωση συλλογικής κουζίνας με την παραγωγή του κήπου μας στη Νέα Μάκρη. Επίσης συμμετέχουμε σε συναντήσεις δικτυώσεων που οργανώνονται εκεί πάνω σε διάφορες θεματικές όπως τα εναλλακτικά νομίσματα, η αστική καλλιέργεια και η διατήρηση τοπικών ποικιλιών σπορών.

oikogiorti

Δίκτυο Πανελλαδικών Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας

Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 1993. Έκτοτε, οι ‘Οικογιορτές’ διοργανώνονται σε ετήσια βάση και έχουν γυρίσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφήνοντας πίσω του πολλές τοπικές οικογιορτές και ένα πανελλαδικό οικολογικό δίκτυο. Στόχος των Οικογιορτών είναι η ανάδειξη ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά και αλληλέγγυα, δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων και της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων. Οι Οικογιορτές μιλάνε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα, γιατί το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία τέτοιου τύπου δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς. Οι Οικογιορτές διοργανώνονται απ’ τους ίδιους τους παραγωγούς και προτάσσουν την αυτο-οργάνωση και την άμεση δημοκρατία, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών, την άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, προωθούν τα καθαρά οικολογικά προϊόντα, τις προσιτές και δίκαιες τιμές τους, τη μικρή παραγωγή και την οικοτεχνία, τη μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες.

Η Νέα Γουινέα συμμετέχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις Πανελλαδικές Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας με τη διοργάνωση πρακτικών εργαστηρίων και ομιλιών για θέματα αυτάρκειας στην καθημερινή ζωή αλλά και με την διάθεση διάφορων προϊόντων που παράγει το εγχείρημα από σπορόφυτα μέχρι φυσικά καλλυντικά και σαπούνια και από πρακτικά εγχειρίδια μέχρι σπιτικές μπύρες. Η Νέα Γουινέα έχει ταξιδέψει μαζί με τις Οικογιορτές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Χαλκίδα, ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Αθήνα.

nomadiki

Νομαδική Κουζίνα

Η Νομαδική Κουζίνα είναι ένα καραβάνι από ταξιδιώτες. Στην ομάδα τους έχουν τους μάγειρες, τους αστείους, τους γκρινιάρηδες, τους γλυκούς, τους απροσάρμοστους και τους προσαρμοστικούς και φυσικά τα κατσαρολικά τους. Το ταξίδι τους ξεκινάει από την Ακαδημία Πλάτωνα και από το συνεργατικό Καφενείο του οποίου αποτελούν τη μόνιμη τάση για κίνηση, για επαφή και περιπέτεια. Θεωρούν ότι οι αισθήσεις μας συνοδεύουν μόνιμα και αποτελούν τη βάση για της ψυχικές καταστάσεις που βιώνουμε και ότι μια αίσθηση μεταφέρει και την ενέργεια του ανθρώπου που την δημιούργησε. Έτσι στόχος τους είναι να προσφέρουν με μεράκι και καλή διάθεση χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις σε κάθε είδους γιορτή που ομορφαίνει το χώρο αλλά και τους εαυτούς μας. Να κοινωνήσουνε με τους γύρω τους όχι μόνο το φαγητό αλλά και την ευρύτερη έννοια της συνεύρεσης, γιατί φαγητό για αυτούς σημαίνει αγάπη, φίλοι, μουσική, γιορτή, τέχνη και επικοινωνία. Επιθυμία τους είναι οι πρώτες ύλες να σέβονται την ανθρώπινη εργασία, την μητέρα γη και το περιβάλλον. Ο νομάς μπορεί να μην ξέρει που θα φάει την επόμενη μέρα αλλά όπου και αν είναι θα είναι με φίλους.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τη Νομαδική Κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού στο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας ‘Ζωή Γιορτή’ που διοργανώνει η Νέα Γουινέα περιοδικά σε χώρους στην Αθήνα.

spithari

Σπιθάρι – Waking Life

Η ομάδα Σπιθάρι – Waking life, έχει ξεκίνησε το 2010 την προσπάθεια αποκατάστασης μίας καμμένης έκτασης πευκοδάσους στο Μαραθώνα και την μετατροπή της σε μία περιαστική οικοκοινότητα. Οι στόχοι της ομάδας είναι η απελευθέρωση των βασικών πυλώνων της ζωής (νερό, τροφή, ενέργεια, στέγαση, αγάπη) μέσα από την αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα, την κοινοκτημοσύνη και την ελευθερία συνείδησης. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο εγχείρημα περνούν μεγάλο μέρος της εβδομάδας τους εκεί, ενώ κάποιοι μένουν και μόνιμα σε τροχόσπιτα. Έχει διαμορφωθεί χώρος εργαστηρίων από κοντέινερ (ξυλουργείο κ.α.), κομποστική τουαλέτα, κήποι φυσικής καλλιέργειας, συντηρούνται ζώα και έχουν γίνει δεντροφυτεύσεις οπωροφόρων. Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία πρότυπης ενυδρειοπονικής καλλιέργειας, ενώ γίνονται πειραματισμοί στην κατασκευή domes και γενικότερα διαφόρων κατασκευών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην καθημερινή ζωή μίας οικοκοινότητας. Η έκταση βρίσκεται μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο και οι βασικές καθημερινές ανάγκες σε ηλεκτρισμό όπως φωτισμός, μικρό ψυγείο, φορητοί υπολογιστές κτλ καλύπτονται εν μέρη από μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα 500W, που έχει παραχωρηθεί στην ομάδα και από δύο μικρές αυτοσχέδιες ανεμογεννήτριες. Η ομάδα σταμάτησε τη λειτουργία της στο χώρο του Μαραθώνα το 2016 και τα μέλη της διερευνούν εναλλακτικές μετεγκατάστασης του εγχειρήματος στην επαρχεία.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με το Σπιθάρι για την εγκατάσταση δύο τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης του εγχειρήματος.

f4sce

Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας ξεκίνησε το 2012 ως ετησία συνάντηση ανθρώπων και εγχειρημάτων που οραματίζονται την οικονομία με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Προέκυψε από την ανάδυση και την ανάπτυξη όλο και περισσότερων ομάδων και δικτύων αλληλέγγυας, αχρήματης και ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβων εργασίας. Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα. Μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας συντέλεσε με τον τρόπο του στην εξέλιξη της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας στον ελλαδικό χώρο και στην παγίωση της στη συνείδηση των ανθρώπων ως μια πραγματικότητα. Εκατοντάδες πλέον άνθρωποι ασχολούνται ενεργά με τον τομέα της αλληλέγγυας και συνεργατικής παραγωγής και χιλιάδες ωφελούνται από το προϊόν αυτής της οικονομίας που δεν είναι πάντα υλικό αλλά έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Εμπνέει και δίνει δύναμη στους συνανθρώπους μας να παλέψουν στον αγώνα για την επιβίωση αποπνέοντας παράλληλα έναν αέρα ελευθερίας που μόνο η συνθήκη της αλληλεγγύης μπορεί να προσφέρει: ο άνθρωπος για την φύση και τον άνθρωπο. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από εργαστήρια, ομιλίες, προβολές, εκδηλώσεις, συζητήσεις και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης και επιχειρεί να δώσει το έναυσμα για συμμετοχή, διασύνδεση, επικοινωνία όλων όσων θεωρούν την αυτονομία, την αυτοδιεύθυνση και τη συνεργατικότητα ως αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Η Νέα Γουινέα συμμετείχε στη συνδιοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας τον Οκτώβρη του 2012 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλά από τα ετήσια φεστιβάλ με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και πρακτικών εργαστηρίων για την αυτοδιαχείριση της ενάργειας, της υγείας και της τροφής.

natural

Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας

Tο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας δημιουργήθηκε από ομάδα εθελοντών το καλοκαίρι του 1999 και φιλοξενείται σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων στο Κλησοχώρι της Έδεσσας. Βασικός ενορχηστρωτής του κέντρου είναι ο Παναγιώτης Μανίκης, οποίος μετά τη γνωριμία του με το πρόσωπο και το έργο του Ιάπωνα φυτοπαθολόγου, φιλόσοφου και εμπνευστή της «φυσικής καλλιέργειας» Masanobu Fukuoka, συντηρεί και αναπτύσσει με επιτυχία ένα αγρόκτημα που βασίζεται στις αρχές της φυσικής καλλιέργειας και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας. Η συνολική έκταση του αγροκτήματος είναι 25 στρέμματα και είναι ταυτόχρονα ένα δάσος οπωρώνας και λαχανόκηπος, όπου πάνω από 120 ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων μαζί με δασικά δέντρα και λαχανικά λειτουργούν με αρμονία. Στόχοι του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας είναι η δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι σπορές για την αναβλάστηση γυμνών και άγονων βουνών και ερήμων, η πρακτική ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και την δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η συστηματική συλλογή σπόρων που χρησιμεύουν για σπορές με σκοπό την αναβλάστηση των βουνών. Παράλληλα το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας οργανώνει γιορτές πανελλαδικές και διεθνείς, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε όσο περισσότεροι άνθρωποι, κατά το δυνατόν να ενημερωθούν πρακτικά πάνω στη μεθοδολογία και τις τεχνικές της Φυσικής Καλλιέργειας.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Μανίκη και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας για δενδροφυτεύσεις οπωροφόρων δέντρων και για εδαφοβελτιωτικές φυσικές σπορές στο αγρόκτημα στη Νέα Μάκρη, ενώ έχει συνδιοργανώσει με το κέντρο ανοιχτές εκδηλώσεις για τη Φυσική Καλλιέργεια στον ίδιο χώρο.

saligari

Συλλογικότητα Σαλιγκάρι

Το Σαλιγκάρι είναι μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το Μάρτη του 2009 από την ανάγκη συλλογικής διερεύνησης των δυνατοτήτων και των τεχνικών της δόμησης με φυσικά υλικά. Ως βασικά εργαλεία τους επιλέγουν την αυτομόρφωση και την συλλογική εργασία. Αυτό πραγματώνεται μέσα από πειραματισμούς, τη μελέτη της βιβλιογραφίας, μα πάνω από όλα την ανοιχτή επικοινωνία και την ελεύθερη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με άλλα άτομα και συλλογικότητες. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ειδήμονες, αλλά αυτοδίδακτους χτίστες. Είναι αντίθετοι στη λογική των ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων και την εμπορευματοποίηση οποιουδήποτε εργαλείου συλλογικής αυτάρκειας. Ως άτομα που αυτοδιαχειρίζονται την εργασία τους, θεωρούν ότι οι γνώσεις θα πρέπει να μεταδίδονται ελεύθερα, ενώ είναι πρόθυμοι να μοιραστούν αυτές τις γνώσεις μέσα από οριζόντιες δομές, στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς τη σχέση δασκάλου – μαθητή. Η συλλογικότητα Σαλιγκάρι έχει συνεργαστεί με πολλές άλλες συλλογικότητες σε κατασκευές φυσικής δόμησης όπως ένα μικρό σπιτάκι από cob στο πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, ένα μεγάλο σπίτι από cob στη Σέτα Ευβοίας, ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο στην κατάληψη κτήματος Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι και στο κατειλημμένο έδαφος Αγρός στο πάρκο Τρίτση.

Η Νέα Γουινέα έχει συνεργαστεί με τη συλλογικότητα Σαλιγκάρι για την κατασκευή ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου με φυσικά υλικά στο αγρόκτημα στη Νέα Μάκρη, στα πλαίσια ανοιχτών εκδηλώσεων για τη φυσική δόμηση.