11-12/6: ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΗ – Ένα διήμερο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας
22 Μαΐου 2016
Ενισχύστε τη δημιουργία του σχολείου Μεσογειακής Περμακουλτούρας
15 Ιανουαρίου 2018
11-12/6: ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΗ – Ένα διήμερο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας
22 Μαΐου 2016
Ενισχύστε τη δημιουργία του σχολείου Μεσογειακής Περμακουλτούρας
15 Ιανουαρίου 2018
Show all

Συμμετοχή στο Σχολείο Μεσογειακής Περμακουλτούρας

Σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, οι ιδιαιτερότητες του κλίματος και της τοπογραφίας, συνθέτουν μια σχεδόν μαγική εικόνα, δίνοντας στους ανθρώπους την αίσθηση πως είναι τυχεροί που ζουν εδώ. Όσο όμως και αν εκτιμούμε την άγρια φυσική ομορφιά και τις πλούσιες παραδόσεις του τόπου μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το φυσικό περιβάλλον έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μωσαϊκό από υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα διαβρωμένα τοπία με αβαθή φτωχά εδάφη, που μπορούν πλέον να υποστηρίξουν μόνο μερικά ανθεκτικά είδη φυτών. Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και λανθασμένες πολιτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων επιταχύνουν περαιτέρω την ερημοποίηση, εγείροντας σε πολλές περιοχές ζητήματα επάρκειας νερού και επισιτιστικής ασφάλειας. Η κατάσταση αυτή αποτελεί την τοπική έκφανση ενός φαινομένου περιβαλλοντικής υποβάθμισης που εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, με διαφορετική ένταση και ταχύτητα σε κάθε περιοχή, και αναδεικνύει την ανάγκη για τοπικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες των κατά τόπους κοινοτήτων και οικοσυστημάτων.

Καθώς το κλίμα μεταβάλλεται απρόβλεπτα, ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε τις επερχόμενες βαθιές οικολογικές κρίσεις και να διασφαλίσουμε τη επιβίωση και την ευημερία μας σε αυτό τον τόπο, είναι να κινητοποιηθούμε και να επιδιώξουμε την αναγέννηση των τοπικών οικοσυστημάτων και την επαναφορά τους σε μια φυσική κατάσταση ισορροπίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, γεννιέται η ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους για να ενσωματώσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον με σεβασμό και συναίσθηση των ορίων που τίθενται από την ίδια τη φύση και να μετατρέψουμε την επίδραση μας σε ένα παράγοντα που θα προωθεί την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων, αλλά και των κοινοτήτων που υποστηρίζονται από αυτά.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάσαμε ένα κύκλο μαθημάτων Περμακουλτούρας τα οποία θα αναδείξουν και θα μεταδώσουν τις βασικές μεθόδους και πρακτικές σχεδιασμού, εστιάζοντας σε εφαρμογές που αφορούν στο μεσογειακό κλίμα. Τα μαθήματα αυτά προτείνουν λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος, για την κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος των βασικών καθημερινών αναγκών σε τροφή, νερό, ενέργεια και στέγη. Περιλαμβάνουν τις βασικές ενότητες ενός σεμιναρίου σχεδιασμού περμακουλτούρας (PDC) και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στη δραστηριοποίηση τους προς θετικές αλλαγές από τις οποίες θα επωφελούνται τόσο οι κοινότητες όσο και τα οικοσυστήματα που τους περιβάλλουν. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε 40 νέους ανθρώπους την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτή τη γνώση και να τη χρησιμοποιήσουν σε ήδη υπάρχοντα και μελλοντικά εγχειρήματα, ενισχύοντας το αναπτυσσόμενο δίκτυο Περμακουλτούρας στην Ελλάδα.

Τα μαθήματα αυτά είναι δωρεάν και απευθύνονται σε ανθρώπους έντονο ενδιαφέρον για την Περμακουλτούρα, που συμμερίζονται την προσέγγιση μας στο αντικείμενο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτούς που ήδη έχουν εμπειρία επάνω σε σχετικά αντικείμενα (π.χ. παραγωγή τροφής και ενέργειας, δόμηση κτλ) και εμπλέκονται (ή σκοπεύουν να εμπλακούν) σε κάποιο εγχείρημα στο οποίο θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να δεσμευθούν πως θα παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι 11/02 στο Περμασχολείο συμπληρώνοντας την αίτηση.

Οι ημερομηνίες των μαθημάτων θα είναι οι εξής: 4-11-18-25/03, 1-15-22-29/04, 06-13-20/05

Οι ενότητες που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι οι εξής:

Ενότητα 1
Εισαγωγή στο σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της περμακουλτούρας
Η Ηθική και οι βασικές αρχές της Περμακουλτούρας – Οι βασικές προσεγγίσεις
Η σχέση του μοτίβου, της δομής και της λειτουργίας στο φυσικό κόσμο

Ενότητα 2
Κλίμα: Κλιματικές ζώνες -Καιρικά φαινόμενα – Μικροκλίματα Βασικά στοιχεία Τοπογραφίας
Προσδιορισμός και ανάλυση των τομέων που διαμορφώνονται υπό την επίδραση κλίματος και τοπογραφίας

Ενότητα 3
Διαδικασία σχεδιασμού (Στοχευμένη παρατήρηση, ανάλυση, σχεδιασμός, εφαρμογή, συντήρηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση)
Βασικές τεχνικές σχεδιασμού
Ζώνες δραστηριότητας

Ενότητα 4
Σχεδιασμός Περμακουλτούρας για το Νερό
Συλλογή και διαχείριση
Διαμόρφωση ανάγλυφου (earthworks) για τη συγκράτηση νερού
Επεξεργασία γκρίζου νερού

Ενότητα 5
Σχεδιασμός Περμακουλτούρας για το Έδαφος
Ανάλυση Εδάφους
Αναγέννηση και εμπλουτισμός εδαφών (πρακτικές και τεχνικές)

Ενότητα 6
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
Αυτόνομα συστήματα
Παρουσίαση κατασκευής και λειτουργίας ανεμογεννήτριας, υδρογεννήτριας
και φωτοβολταϊκών

Ενότητα 7
Φυσική δόμηση

Ενότητα 8
Αειφορικά συστήματα παραγωγή τροφής:
Δασόκηποι και οπωρώνες
Λαχανόκηποι
Συλλογή και διατήρηση σπόρων – Ζωντανές τράπεζες σπόρων

Ενότητα 9
Κοινωνική περμακουλτούρα

Ενότητα 10
Ασκήσεις σχεδιασμού και παρουσίαση των σχεδίων μαθητών

Το τελικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα.