Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) με τον Warren Brush
15 Φεβρουαρίου 2018
Υποστηρίξτε την έκδοση του Πρακτικού Οδηγού Σαπωνοποίησης
16 Απριλίου 2018
Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) με τον Warren Brush
15 Φεβρουαρίου 2018
Υποστηρίξτε την έκδοση του Πρακτικού Οδηγού Σαπωνοποίησης
16 Απριλίου 2018
Show all

Κυριακάτικο σχολείο Περμακουλτούρας στη Νέα Μάκρη

Αυτή την άνοιξη, σχεδιάσαμε ένα κύκλο μαθημάτων Περμακουλτούρας τα οποία θα αναδείξουν και θα μεταδώσουν τις βασικές μεθόδους και πρακτικές σχεδιασμού, εστιάζοντας σε εφαρμογές που αφορούν στο μεσογειακό κλίμα. Τα μαθήματα αυτά προτείνουν λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος, για την κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος των βασικών καθημερινών αναγκών σε τροφή, νερό, ενέργεια και στέγη. Καλύπτουν τις βασικές ενότητες ενός σεμιναρίου σχεδιασμού περμακουλτούρας και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στη δραστηριοποίηση τους προς θετικές αλλαγές από τις οποίες θα επωφελούνται τόσο οι κοινότητες όσο και τα οικοσυστήματα που τους περιβάλλουν. Ο κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας πραγματοποιείται κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, και θα απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή για πραγματοποιώντας μια μετάβαση σε ένα πιο φυσικό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Το εγχείρημα πλαισιώνεται από 10 δασκάλους, καθένας από τους οποίους έχει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο του και μεγάλο ενθουσιασμό για να μεταδώσει τις γνώσεις του!

Το πρόγραμμα των μαθημάτων του Περμασχολείου:

Κυριακή 04/03/18

10:30 – 12:00 Το σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της περμακουλτούρας

12:30 – 14:00 Ηθική και βασικές αρχές της Περμακουλτούρας

15:00 – 16:30 Ξενάγηση στο αγρόκτημα και παρουσίαση του εφαρμοσμένου σχεδιασμού Περμακουλτούρας

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 11/03/18

10:30 – 12:00 Κλίμα και μικροκλίμα -Βασικά στοιχεία Μεσογειακού κλίματος (εισηγητής: Πέτρος Αντωνιάδης)

12:30 – 14:00 Βασικά στοιχεία τοπογραφίας – Προσδιορισμός και ανάλυση των τομέων που διαμορφώνονται υπό την επίδραση κλίματος και τοπογραφίας (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 18/03/18

10:30 – 12:00 Η διαδικασία του σχεδιασμού και οι βασικές τεχνικές (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

12:30 – 14:00 Ζώνες δραστηριότητας (εισηγητής Γιώργος Ψύχας)

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 25/03/18

10:30 – 12:00 Σχεδιασμός Περμακουλτούρας για το Νερό (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

12:30 – 14:00 Επεξεργασία γκρίζου νερού (εισηγητής Nικόλας Bedau)

15:00 – 16:30 Διαμόρφωση ανάγλυφου (earthworks) για τη συγκράτηση νερού (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 01/04

10:30 – 12:00 Το έδαφος ως «ζωντανός οργανισμός»

12:30 – 14:00 Το κομπόστ και οι εφαρμογές του

15:00 – 16:30 Δημιουργία θερμού κομπόστ, εκχυλίσματος κομπόστ, τσαγιού κομπόστ

(εισηγητής Ανδρέας Ζήκος)

Κυριακή 15/04

10:30 – 12:00 Σχεδιασμός περμακουλτούρας για την παραγωγή ετήσιων λαχανικών (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

12:30 – 14:00 Συλλογή και διατήρηση σπόρων – Επαναφορά της αγροτικής βιοποικιλότητας

15:00 – 16:30 Συλλογή και διατήρηση σπόρων – Επαναφορά της αγροτικής βιοποικιλότητας

(εισηγητής Αντώνης Μπρέσκας)

Κυριακή 22/04

10:30 – 12:00 Αυτόνομα συστήματα παραγωγής ενέργειας

12:30 – 14:00 Παρουσίαση κατασκευής και λειτουργίας ανεμογεννήτριας, υδρογεννήτριας και φωτοβολταϊκών

15:00 – 16:30 Παρουσίαση κατασκευής και λειτουργίας ανεμογεννήτριας, υδρογεννήτριας και φωτοβολταϊκών

(εισηγητής: Κώστας Λατούφης)

Κυριακή 29/04

10:30 – 12:00 Δασόκηποι και οπωρώνες (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

12:30 – 14:00 Ο ελαιώνας από τη σκοπιά της περμακουλτούρας (εισηγητής Ανδρέας Ζήκος)

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 06/05

10:30 – 12:00 Φυσική δόμηση

12:30 – 14:00 Φυσική δόμηση (εισηγητής: Χρήστος Αλεξίου)

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 13/05

10:30 – 12:00 Κοινωνική περμακουλτούρα

12:30 – 14:00 Κοινωνική περμακουλτούρα (εισηγητής: Αλέξανδρος Κωστής)

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 20/05

Γιορτή ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων (ανοιχτή στο κοινό)

10:30 – 12:30 Παρουσίαση των σχεδίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

13:00 – 14:30 Ξενάγηση στο αγρόκτημα και παρουσίαση του εφαρμοσμένου σχεδιασμού Περμακουλτούρας (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

15:00 – 18:00 Αειφορικό μεσημεριανό γλέντι: Μουσική, χορός και φαγητό!

παράλληλα σε άλλους χώρους του αγροκτήματος:

11:00 – 12:30 Το σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της περμακουλτούρας (εισηγητής: Πέτρος Αντωνιάδης)

13:00 – 14:30 Μετά το Περμασχολείο τι? Προς τα που να πάω? -Where to from Here? (Εισηγήτρια Τίνα Λυμπέρη)

15:00 – 16:30 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΙΑ -Παιδική παράσταση (εμψυχώτρια Τίνα Λυμπέρη)

(Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Γιορτής θα αναρτηθούν σύντομα)

 

Μερικές πληροφορίες για τους δασκάλους (με τη σειρά που εμφανίζονται στο πρόγραμμα):

 

Φωτεινη Γεωργούση

Η Φωτεινή έχει σπουδάσει βιολογία και έχει εκπαιδευτεί στη βοτανοθεραπεία και τη βιολογική καλλιέργεια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαφορετικά αυτοργανωμένα εγχειρήματα σχετικά με την τροφή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλλιεργώντας, σχεδιάζοντας κήπους και οργανώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ασχολείται με το σχεδιασμό περμακουλτούρας σε επίπεδο αγροκτήματος και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής τροφής και βοτάνων εστιάζοντας στην έρευνα και την προσαρμογή διαφορετικών τεχνικών στο μεσογειακό κλίμα. Παράλληλα εκπαιδεύεται στην Αγροδασοπονία, την Αναγεννητική Γεωργία και τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και σύντομα θα ολοκληρώσει το δίπλωμα της στην Περμακουλτούρα με το Σύλλογο Περμακουλτούρας της Αγγλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας, και συντονίζει διαφορετικά εγχειρήματα σχετικά με την αυτοδιαχείριση βασικών καθημερινών αναγκών σε επίπεδο τροφής και υγείας, που περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την περμακουλτούρα, τη βιολογική καλλιέργεια και τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές. Παράλληλα στο πλαίσιο της Νέας Γουινέας σχεδιάζει και εγκαθιστά κήπους και συστήματα παραγωγής τροφής σε επίπεδο αγροκτήματος.


Πέτρος Αντωνιάδης

Ο Πέτρος εχει επίσημα εκπαιδευτεί στα οικονομικά και στον τουρισμό. Είναι ερασιτέχνης γλωσσολόγος και φυσιολάτρης αθλητής. Έχει εργασθεί σε διάφορους τομείς και εξειδικεύθηκε σαν σύμβουλος με σταδιακή μετατόπιση της εστίασης από οικονομοτεχνικό σε σχεδιασμό βιωσιμότητας. Όταν ανακάλυψε την Περμακουλτούρα, μέσω μελετών σε θαλάσσια οικοσυστήματα, συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα πως είχε κολλήσει για τα καλά! Πέρασε μισό χρόνο στη φάρμα Zaytuna που φιλοξενεί το Ίδρυμα Ερευνών Περμακουλτούρας της Αυστραλίας και εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής και εκπαιδευτής. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με τοπικούς ακτιβιστές και εγχειρήματα στη διάδοση της Περμακουλτούρας, συμβουλεύει, σχεδιάζει, και απολαμβάνει βιώσιμα συστήματα και τοπία. Είναι βέβαιος ότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορούν να λυθούν σε ένα κήπο!

 

Γιώργος Ψύχας

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος του Γ.Π.Α. με μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου και τον αστικό σχεδιασμό. Ως γεωπόνος σε άρνηση, μελετάει με την περμακουλτούρα ως εργαλείο σχεδιασμού, τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Μέσω αυτής της μελέτης έχει συνεισφέρει σε διάφορα εγχειρήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή τη περίοδο εργάζεται ως κεραμοποιός.

 

 

 

Νικόλας Bedau

Ο Νικόλας έχει καταγωγή από το Βερολίνο και προέρχεται από μια ελληνογερμανική οικογένεια. Με τα χρόνια άρχισε να εμπλέκεται όλο και περισσότερο με την Ελλάδα και ήδη από τις πρώτες του χειμερινές διακοπές στην Τήνο, είχε εντυπωσιαστεί με τη φύση και την αγροτική ζωή του νησιού. Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική τοπίου, αποφάσισε να αναζητήσει μια καλύτερη προοπτική από αυτή της δουλειάς γραφείου και του σχεδιασμού αστικού πρασίνου. Ξεκίνησε να δουλεύει με διαφορετικές MKO για την προστασία της Φύσης, στον τομέα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της εκπαίδευσης. Πάντα του άρεσε ο συνδυασμός της θεωρητικής προσέγγισης με τη δράση που οδηγεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Έτσι αποφάσισε να να δημιουργήσει ένα πεδίο παιχνιδιού και πειραματισμού σε ένα όμορφο κομμάτι γης που πλαισιώνεται από μια ομάδα ανθρώπων που πλαισιώνεται από τα ίδια ενδιαφέροντα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.tinosecolodge.gr

 

Ανδρέας Ζήκος

Ο Ανδρέας έχει σπουδάσει βιολογία στην Αθήνα και γεωπονία (Horticulture) στο Βερολίνο και τη Βιέννη. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα που αφορούν την οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων και την ελληνική χλωρίδα. Η πρώτη έμπρακτη επαφή του με την περμακουλτούρα ήταν το 2011, όταν παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων περμακουλτούρας με εκπαιδευτή τον Darren J. Doherty και έλαβε το πιστοποιητικό PDC (Permaculture Design Certificate). Έκτοτε έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και τη διαχείριση κήπων και αγρών καθώς επίσης και σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελιά και τους ελαιώνες ενώ το μεγάλο του πάθος είναι το έδαφος και πώς αυτό μπορεί να αναγεννηθεί με απλά και εύκολα διαθέσιμα μέσα. Το 2016 παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων στην Τουρκία με εκπαιδεύτρια την Molly Haviland σχετικά με το έδαφος, το κομπόστ και τις εφαρμογές του (“The Art of Microherding for Regenerative Agriculture”). Επιθυμία του είναι η προσαρμογή των αρχών της περμακουλτούρας στις ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού κλίματος και η διάδοσή τους.

 

Αντώνης Μπρέσκας

Ο Αντώνης μετά τις σπουδές του στο γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, προσπάθησε να εξερευνήσει πεδία πέρα από τη βιομηχανική γεωργία. Ξεκίνησε με ένα μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική γεωργία και στη συνέχεια, μέσα από σεμινάρια ήρθε σε επαφή με διάφορες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επισκεφτεί/βοηθήσει/δουλέψει σε διάφορα αγροοικολογικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας και πιο συγκεκριμένα με τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών βρώσιμων ειδών, καθώς και με τη συλλογή και διαχείριση σπόρων. Προσπαθεί όποτε του δίνεται η ευκαιρία να μοιράζεται ότι έχει μάθει.

 

Κώστας Λατούφης

Ο Κώστας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εργάζεται σαν ερευνητής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Smart Grids Research Unit (SmartRUE) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Παράλληλα ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στη θεματική των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών. Έίναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας και στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, έχει ήδη οργανώσει πάνω από 40 σεμινάρια σχεδιασμού και κατασκευής συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών, υδρογεννητριών και φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ έχει συμμετάσχει στην εγκατάσταση πολλών αυτόνομων συστημάτων ηλεκτροδότησης σε εγχειρήματα αυτάρκειας στην Ελληνική επαρχεία και σε έργα αγροτικής ανάπτυξης στην Κεντρική Αμερική, την Ασία και στην ανατολική Αφρική. Είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του δικτύου Wind Empowerment ενώ συνεργάζεται με διάφορα διεθνή εγχειρήματα βιωσιμότητας όπως το Open Building Institute.

 

Χρήστος Αλεξίου

Ο Χρήστος δημιούργησε το Re-Green μαζί με τη σύντροφό του Φλέρυ. Μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός υπολογιστών και πήρε το πτυχίο του και Masters στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για μια δεκαετία, στη συνέχεια ως data engineer σε μια διεθνή αγωνιστική ομάδα Formula 3 στην Ισπανία. Σε αυτό το σημείο, μαζί με τη Φλέρυ αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη μεγάλη πόλη και να επανασυνδεθούν με τη φύση. Μέσω του permaculture ο Χρήστος να βρήκε το νέο του πάθος, τη φυσική δόμηση. Έχοντας χτίσει το πρώτο του μικρό σπίτι με τούβλα και ξύλο στην ηλικία των 10 ετών, δεν του πήρε πολύ καιρό να εμπλακεί, να μάθει και να εφαρμόσει τις τεχνικές της φυσικής δόμησης, του βιοκληματικού σπιτιού και των φυσικών/χαμηλής ενέργειας υλικών, ανακαινίζοντας παλιά σπίτια αλλά και χτίζοντας νέες κατασκευές. Είναι πλέον σύμβουλος και συντονιστής των νέων κατασκευών στην αναδυόμενη κοινότητα Καλών Γειτόνων στη Σελιάνα, συντονιστής του προγράμματος εθελοντισμού και βασικό μέλος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Re-Green. Για περισσότερες πληροφορίες: www.re-green.gr

 

Αλέξανδρος Κωστής

Ο Αλέξανδρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας το 2013. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής και σύμβουλος αγροκτημάτων καθώς και συντονιστής ατομικών και ομαδικών εγχειρημάτων με κοινωνικό και κοινοτικό χαρακτήρα στον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Έχοντας εμπειρία από εργασία σε επίπεδο αυτογνωσίας, το όραμά του είναι να συνδυάσει την Περμακουλτούρα και τις αρχές της κοινωνικής Περμακουλτούρας παράλληλα με άλλα εργαλεία για την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούν τα δυνατά μας σημεία του κάθε ανθρώπου και η δημιουργικότητά να έρθουν στο φως, να μοιραστούν και να ενισχυθούν μέσω της παραγωγής τροφής, της φυσικής αποκατάστασης και της δημιουργίας κοινότητας. Συντονίζει ομάδες με γνώμονα την καρδιά, προσφέροντας βάθος, χιούμορ και ενότητα στην ομάδα. Στην παρούσα φάση εργάζεται για την απόκτηση του διπλώματος στην εφαρμοσμένη Περμακουλτούρα.

 

Τινα Λυμπέρη

Η Τίνα δηλώνει απροσάρμοστη στη συμβατική κοινωνία. Άλλωστε το είπε ο Κρισναμούρτι: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία». Γράφει εκπαιδευτικά άρθρα και μετέφρασε έναν οδηγό Περμακουλτούρας για το ελληνικό κοινό που διψάει να αλλάξει τον κόσμο του, διοργανώνει εκδηλώσεις, παιδικές διαδραστικές παραστάσεις και συντονίζει σεμινάρια περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα. Έχει αναγνωριστεί από το Blue Moutains Permaculture Institute στην Αυστραλία (Rosemary Morrow) για τη συμβολή της στην περμακουλτούρα στην Ελλάδα, με ένα δίπλωμα περμακουλτούρας για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Κοινότητας (Education and Community Development). Ταυτόχρονα μελετάει, εκπαιδεύεται και μεταδίδει εργαλεία προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης, όπως την Επικοινωνία με Ενσυναίσθηση (εμπνευσμένο από τη μη-βίαιη επικοινωνία του Marshall Rosenberg), το κίνημα της Μετάβασης (Transition), την Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας, την Κοινωνική Περμακουλτούρα, και τις πιο αρχέγονες μεθόδους κοινωνικού δεσίματος: το χορό και το τραγούδι! Μαζί με τον Ηλία (Ξηλία), επιπλοποιό και πολυτεχνίτη, τρέχουν το upcycling εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό» στην πεδινή Κορινθία, το οποίο χτίζεται βήμα-βήμα με δημιουργικότητα, επαναχρησιμοποιώντας τα πάντα και επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση αντικειμένων. Πειραματίζονται με διάφορες εφαρμογές περμακουλτούρας (πχ φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος «γκρίζων νερών»), καλλιεργούν με οδηγό το φεγγάρι, μεταποιούν προϊόντα (αποξήρανση, τουρσιά, ξύδια, κλπ), κομποστοποιούν μανιακά (συμπεριλαμβανομένου των ούρων και κοπράνων) και άλλα πολλά. Ανοίγουν τις πόρτες τους σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να βιώσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους που μπορεί να γίνει η μετάβαση από την πόλη και ιδιαίτερα σε παιδιά για να δουν από κοντά τη χρησιμότητα των «σκουπιδιών» και την τέχνη που τα μετατρέπει σε αυτά που χρειαζόμαστε. Απώτερος στόχος: να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας και να κάνουμε επιτέλους όλοι αυτό που αγαπάμε! Περισσότερες πληροφορίες: www.kangouro.gr