4ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
22 Ιουλίου 2019
Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή
17 Δεκεμβρίου 2019
4ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
22 Ιουλίου 2019
Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή
17 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Ανοιχτή μέρα Περμακουλτούρας στο χωράφι της Νέας Γουινέας

H Nέα Γουινέα συμπληρώνει τον τέταρτο κύκλο μαθημάτων του Περμασχολείου και το γιορτάζει με μια ολοήμερη ανοιχτή εκδήλωση για την Περμακουλτούρα, με εργαστήρια, ενημερωτικές συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά και ζωντανή μουσική!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα λειτουργεί στο χώρο βιολογικό κυλικείο με ζεστό κρασί και σοκολάτα, ροφήματα από βότανα και πολύχρωμες σούπες!

Για να αποφύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, παρακαλούμε να φέρει ο καθένας μαζί του μια κούπα, ένα βαθύ πιάτο και ένα κουτάλι. Στο χωράφι θα υπάρχει η δυνατότητα να τα πλύνετε και να τα πάρετε πίσω καθαρά όπως τα φέρατε.

Πρόγραμμα γιορτής

11:00 -12:30

Χώρος 1
Εργαστήριο κομποστοποίησης με τη Φωτεινή Γεωργούση
Στο θεωρητικό μέρος του εργαστηρίου θα αναλύσουμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης και θα περιγράψουμε διάφορες μεθόδους, όπως το θερμό και το κρύο κομπόστ, η κομποστοποίηση με γεωσκώληκες και τα εκχυλίσματα κομπόστ. Στο πρακτικό μέρος, θα φτιάξουμε ένα σωρό θερμού κομπόστ, ένα εκχύλισμα κομπόστ για κηπευτικά.
Φέρτε μαζί σας οργανικά υπολείμματα κουζίνας! (φυτικής προέλευσης)

Χώρος 2
Μάθημα Υοga με τη Ζωή Μπαλωμένου

Χώρος 3
Εργαστήριο κεραμικής για παιδιά κάθε ηλικίας με τη Μαχη Δημοπούλου
Ελάτε να δουλέψουμε μαζί και να φτιάξουμε φωλιές πουλιών, δοχεία, δαχτυλόκουκλες, μαριονέτες και ελεύθερες κατασκευές

13:00 -14:30

Χώρος 1
Εισαγωγή στο σύστημα σχεδιασμού Περμακουλτούρας και επίδειξη διαφορετικών εφαρμογών στο χωράφι της Νέας Γουινέας, με τη Φωτεινή Γεωργούση

Χώρος 2
Παρουσίαση του ολοκληρωμένου συνεταιρισμού ΜΙNGA στο Μοντεμόρ της Πορτογαλίας
με το Jorge Consalves (ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συνεταιρισμού)
Στόχος του συνεταιρισμού είναι η ανάπτυξη τοπικών κυκλικών οικονομιών, που αφορούν σε τομείς της καθημερινής ζωής όπως η παραγωγή αγαθών, η υγεία, η εκπαίδευση κ.λπ. Έχει υποστηρίξει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων βιολογικά καλλυντικά, κεραμικά, απορρυπαντικά, ρούχα και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ενώ παράλληλα λειτουργεί ένα οικονομικά βιώσιμο κατάστημα με τοπικά προϊόντα.
https://springprize.org/shortlisted/cooperativa-integral-minga-crl/

Χώρος 3
Παιδικό εργαστήριο “Φυτρώνει φυτρώνει ο σπόρος!”, με τη Μάνια Εξηνατβελώνη και την Όλγα Παυλίδου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Γνωριμία με την ομάδα
Περιήγηση στο χωράφι της Νέας Γουινέας
Η ιστορία του σπόρου
Παιχνίδια με τα στάδια ανάπτυξης του σπόρου (παιχνίδια με κάρτες & κινητικά)
Κατασκευή γλάστρας από ανακυκλώσιμα υλικά
Επιτραπέζιο παιχνίδι «Τι χρειάζεται ένας σπόρος για να μεγαλώσει;»
Φύτεμα σπόρων στα γλαστράκια που κατασκευάσαμε!

15:00- 16:30

Χώρος 1
Παρουσίαση για την προστασία των Αγράφων από την “πράσινη ανάπτυξη”, από μέλη της Πρωτοβουλίας κατοίκων Αθήνας
Τα Άγραφα, μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές της χώρας, με πλούσιο ανάγλυφο, χλωρίδα και πΤα Άγραφα, μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές της χώρας, με πλούσιο ανάγλυφο, χλωρίδα και πανίδα αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μοναδικής βιοποικιλότητας. Στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων, υπό τον τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις κορυφογραμμές τους έως και 600 ανεμογεννήτριες, οι οποίες πρόκειται να αλλοιώσουν το τοπίο και την τοπική βιοποικιλότητα σε βαθμό μη αναστρέψιμο .Ενόψει της υλοποίησης αυτού του σχεδίου, διαμορφώθηκε ένα πολύπλευρο κίνημα αντίστασης το οποίο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών θέτει ερωτήματα για τα πραγματικά οφέλη τέτοιων έργων και για την έκταση των επιπτώσεών τους στις ντόπιες ανθρώπινες κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Σε μια εποχή που το παγκόσμιο φυσικό περιβάλλον πλήττεται από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα και που οι φυσικοί πόροι κατασπαταλώνται, βιομηχανικής κλίμακας έργα εντός δεκάδων φυσικών περιοχών μοιάζουν να μην είναι η λύση. Σας καλούμε σε μια παρουσίαση και συζήτηση επί του θέματος, ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Για ελεύθερα βουνά, ανθρώπους, ζώα και φυτάανίδα, λόγω της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της ισχνής παρουσίας του ανθρώπου, αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μοναδικής βιοποικιλότητας. Στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων, υπό τον τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις κορυφογραμμές τους έως και 600 ανεμογεννήτριες, οι οποίες πρόκειται να αλλοιώσουν το τοπίο και την τοπική βιοποικιλότητα σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Σε μια εποχή που το παγκόσμιο φυσικό περιβάλλον πλήττεται από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα και που οι φυσικοί πόροι κατασπαταλώνται με τεράστιες επιπτώσεις σε ανθρώπους και οικοσυστήματα, βιομηχανικής κλίμακας έργα εντός δεκάδων φυσικών περιοχών μοιάζουν να μην είναι η λύση. Σας καλούμε σε μια παρουσίαση και συζήτηση επί του θέματος, ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Για ελεύθερα βουνά, ανθρώπους, ζώα και φυτά.