Βοτανόκηπος

Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός ανοιχτού επισκέψιμου βοτανόκηπου, με στόχο τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για την αναγνώριση και τη μελέτη των βοτάνων και αλλά και την εξέλιξη μιας ζωντανής τράπεζας σπόρων. Ο κήπος αυτός βρίσκεται στο χωράφι της Νέας Γουινέας στη Νέα Μάκρη και καλύπτει μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή στον κήπο καλλιεργούνται περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη θεραπευτικών βοτάνων. Η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί σε βότανα τα οποία απαντώνται αυτοφυή στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και κάποια αμερικάνικα και ασιατικά είδη ευρέως χρησιμοποιούμενα στις αντίστοιχες βοτανοθεραπευτικές παραδόσεις.

Οι βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο βοτανόκηπο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν:

  • τη δημιουργία σπορόφυτων θεραπευτικών βοτάνων για μοίρασμα σε ανοιχτές εκδηλώσεις σχετικά με τη βοτανοθεραπεία στα πλαίσια της αυτοδιαχείρισης της υγείας.
  • την αναπαραγωγή και καλλιέργεια βοτάνων που χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για τα σεμινάρια βοτανοθεραπείας.
  • την σποροπαραγωγή για τον εμπλουτισμό της τράπεζας σπόρων της Νέας Γουινέας.

Ο βοτανόκηπος αποτελεί πλέον το χώρο διεξαγωγής των πρακτικών εργαστηρίων που οργανώνονται στα πλαίσια των σεμιναρίων βοτανοθεραπείας. Επίσης σύντομα θα ξεκινήσει να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις.