Φεστιβάλ Βοτανοθεραπείας

Φεστιβάλ βοτανοθεραπείας: Η χρήση των Βοτάνων στα πλαίσια της αυτοδιαχείριση της υγείας

Το φεστιβάλ βοτανοθεραπείας διοργανώνεται από τη Νέα Γουινέα με στόχο να φέρει κοντά διαφορετικά αξιόλογα ατομικά και συλλογικά εγχειρήματα με στόχο να αναδείξει μέσα από μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών εργαστηριών τις βασικές αρχές τής βοτανοθεραπείας αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για την αυτοδιαχείριση της υγείας σε ένα βασικό επίπεδο στην καθημερινή μας ζωή.

Η χρήση των βοτάνων για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων αποτελεί μια πρακτική αχρονική και πανανθρώπινη που εφαρμόζεται από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Βασισμένη στην παρατήρηση, στο ένστικτο και τον πειραματισμό η βοτανοθεραπεία εξελισσόταν για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το θεραπευτικό δυναμικό των βοτάνων αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό τη βάση για την ανάπτυξη των παραδοσιακών συστημάτων φυσικής ιατρικής σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξη της συμβατικής ιατρικής και φαρμακοποιίας παρέχοντας την πρώτη ύλη για ένα ευρύ φάσμα παρασκευασμάτων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα πιο ισχυρά φάρμακα, τα πιο ισχυρά δηλητήρια, και τα πιο ισχυρά παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Αξιοποιώντας το θεραπευτικό δυναμικό των βοτάνων μπορούμε να καλύψουμε βασικές καθημερινές ανάγκες πρόληψης και ίασης με ένα τρόπο φυσικό, οικολογικό, και ιδιαίτερα ασφαλή. Μπαίνοντας στη διαδικασία να συλλέξουμε ή να καλλιεργήσουμε, να επεξεργαστούμε τα βότανα και να παράξουμε τα δικά μας σπιτικά γιατρικά, εμπλεκόμαστε όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας αποκτώντας πραγματική σύνδεση με τα φυτά σαν θεραπευτικά μέσα Παράλληλα δημιουργώντας και υποστηρίζοντας δομές και σχέσεις μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στη γνώση και το θεραπευτικό μέσο, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα εξελίξουμε τις γνώσεις μας (όπως π.χ. κοινοτικούς βοτανόκηπους, αυτοοργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ομάδες υποστήριξης και κοινοτικά αυτοδιαχειριζόμενα ιατρεία) μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη σιγουριά πως η αυτοδιαχείριση της υγείας είναι εφικτή στην πράξη. Συγκεντρώνοντας λοιπόν εμπειρία και γνώση και δημιουργώντας νέες συνδέσεις με το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που μας πλαισιώνουν μπορούμε σταδιακά να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοδυναμίας στην καθημερινή μας ζωή, και να εξαρτόμαστε όλο και λιγότερο από αγαθά και υπηρεσίες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς υγείας.