Βοτανοθεραπεία

Η χρήση των βοτάνων για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών αποτελεί μια απλή φυσική μέθοδο θεραπείας, αχρονική και πανανθρώπινη που εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες, παράλληλα με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το θεραπευτικό δυναμικό της φύσης αποτέλεσε τη βάση όλων των γνωστών συστημάτων παραδοσιακής ιατρικής (πχ. της Κίνας, της Ινδίας, της αρχαίας Ελλάδας, της Αιγύπτου κ.α.), ενώ μετέπειτα συντέλεσε σημαντικά στην εξέλιξη της σύγχρονης συμβατικής Ιατρικής και Φαρμακοποιίας, προσφέροντας την πρώτη ύλη για την παραγωγή μιας τεράστιας γκάμας σκευασμάτων, ανάμεσα στα οποία αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται τα πιο ισχυρά φάρμακα, τα πιο ισχυρά δηλητήρια και τα πιο ισχυρά παραισθησιογόνα ναρκωτικά. Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπτωματικές θεραπείες, αλλά και για να ενεργοποιήσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση και την ενδυνάμωση του οργανισμού με στόχο την εξισορρόπηση διαφορετικών λειτουργιών και την αντιμετώπιση των αιτιών πίσω από τα συμπτώματα. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα για εξατομικευμένες θεραπείες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε οργανισμού λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία, την ένταση της ασθένειας και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος. Σε κάθε περίπτωση, τα βότανα είναι ασφαλή και πολύ καλά ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό μιας και το σώμα μας μέσα από μια μακρόχρονη πορεία συνεξέλιξης με τους φυτικούς οργανισμούς έχει πλέον προσαρμοστεί τόσο στην αφομοίωση όσο και την αποβολή των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Διαθέτοντας βασικές γνώσεις σχετικά με τις ιδιότητες και τις μεθόδους επεξεργασίας μπορεί κάνεις να αποκτήσει πρόσβαση στο τεράστιο θεραπευτικό δυναμικό της φύσης, η οποία σε αντίθεση με την πρόσβαση στις συμβατικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν υπόκειται σε περιορισμούς (λόγω εισοδήματος, φύλου, εθνικότητας, κ.α.). Έτσι με απλά, φυσικά υλικά και βασικό εξοπλισμό κουζίνας ο καθένας μας μπορεί να παρασκευάσει μια σειρά από απλά, ασφαλή και αποτελεσματικά γιατρικά και να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις καθημερινές του ανάγκες και να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της θεραπείας του, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από αγαθά και υπηρεσίες της αγοράς υγείας. Καθώς λοιπόν ανακτούμε αυτή τη γνώση, μπορούμε να αρχίσουμε να τη μοιραζόμαστε και την εξελίσσουμε συλλογικά, δημιουργώντας δομές και σχέσεις που θα υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και πρακτικών. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να καλλιεργήσουμε ή να συλλέξουμε τα βότανα που χρησιμοποιούμε και να αποκτήσουμε βιωματικά ένα υψηλότερο επίπεδο κατανόησης του φυτού σαν ζωντανό οργανισμό αλλά και σαν θεραπευτικό μέσο, δημιουργώντας παράλληλα νέες συνδέσεις με το φυσικό μας περιβάλλον.

Καθώς λοιπόν τα βότανα αποκτούν ξανά θέση στην καθημερινή μας ζωή μας, και η γνώση αρχίζει να μοιράζεται, να φιλτράρεται και να εξελίσσεται μέσα από την καθημερινή πρακτική, η βοτανοθεραπεία εξελίσσεται σε ένα εργαλείο για την αυτοδιαχείριση μιας βασικής ανάγκης, αλλά και για τη δημιουργία νέων ουσιαστικών συνδέσεων με τη φύση και τους ανθρώπους γύρω μας. Η ιδέα αυτή αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού και της λειτουργίας του εργαστηριού Βοτανοθεραπείας της Νέας Γουινέας, το οποίο συνοπτικά οργανώνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, κοινωνικά κέντρα, οικολογικές γιορτές και φεστιβάλ.
  • εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως κύκλους μαθημάτων και πολυήμερα σεμινάρια.
  • συλλογικές δραστηριότητες σχετικά με την καλλιέργεια και την επεξεργασία βοτάνων που προωθούν την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή και τη συνεργασία.
  • έκδοση εντύπου εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού σχετικά με τις δυνατότητες της βοτανοθεραπείας.
  • κατασκευή βοτανόκηπων και συντήρηση ζωντανής τράπεζας σπόρων θεραπευτικών βοτάνων.