Ηλιακή αντλία σε χωράφι βιολογικής καλλιέργειας – Περατιά Λευκάδας, Ιούνιος 2013

Ο Κώστας και η Χαρά είναι συντονιστές της τοπικής ομάδας Πελίτι Περατιάς και εδώ και πολλά χρόνια οργανώνουν σημαντικό έργο για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων κηπευτικών. Έχουν οργανώσει κοινοτικό λαχανόκηπο στο χωριό της Περατιάς όπου πέρα από την εβδομαδιαία ανοιχτή μέρα εργασιών στον κήπο, οργανώνουν και ένα μηνιαίο σεμινάριο βιολογικής καλλιέργειας για να μεταδώσουν την πολύτιμη εμπειρία τους στην καλλιέργεια κηπευτικών.

Λίγο έξω από το χωριό, έχουν έκταση όπου καλλιεργούν με φυσικές μεθόδους κηπευτικά, οπωροφόρα, αμπελώνες και συντηρούν μερικά ζώα. Στο χώρο αυτό βρίσκονται από το 1997 και πέρα από την διαμόρφωσή του σε παραγωγικό χώρο βιολογικής καλλιέργειας, έχουν αναλάβει κατά καιρούς τη φιλοξενία εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την οργάνωση παιδόκηπου, όπου παιδιά παρακολουθούσαν την πορεία του σπόρου από το φύτεμα στη γη μέχρι τη μεταποίηση της τροφής και μετά πάλι στο χώμα την επόμενη χρονιά.

Η Νέα Γουινέα ανέλαβε την αντικατάσταση της παλιάς αντλίας, που υδροδοτούσε το κτήμα για άρδευση και λειτουργούσε με γεννήτρια βενζίνης, με μία ηλιακή αντλία. Η αντλία λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβρη και έχει τη δυνατότητα άντλησης μέχρι και 15 κυβικών μέτρων νερού τη μέρα στα μέσα του καλοκαιριού. Η ηλιακή γεννήτρια αποτελείται από πλαίσια ονομαστικής ισχύος 750W και βρίσκεται σε απόσταση 60 μέτρων από το πηγάδι βάθους 6 μέτρων. Με το παραπάνω σύστημα, τροφοδοτούνται δύο δεξαμενές 5 κυβικών μέτρων, η μία 65 μέτρα και η άλλη 15 μέτρα πιο ψηλά από το πηγάδι και πάνω στην πλαγιά, με τις οποίες ποτίζονται τα κτήματα με φυσική ροή.