Άρθρο στο γαλλικό νεανικό περιοδικό Phosphore, Ιούνιος 2012
25 Ιουνίου 2012
29-30/09 Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο: “Καθημερινές ιστορίες αυτοδιαχείρισης”
24 Σεπτεμβρίου 2012
Άρθρο στο γαλλικό νεανικό περιοδικό Phosphore, Ιούνιος 2012
25 Ιουνίου 2012
29-30/09 Διήμερο φεστιβάλ με τίτλο: “Καθημερινές ιστορίες αυτοδιαχείρισης”
24 Σεπτεμβρίου 2012
Show all

Κάλεσμα για συμμετοχή στο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας!

Κάλεσμα για συμμετοχή στο φεστιβάλ με τίτλο:

Καθημερινές ιστορίες αυτοδιαχείρισης”

Η Νέα Γουινέα σχεδιάζει να γιορτάσει τα τρίτα της γενέθλια και να εγκαινιάσει την νέα εκπαιδευτική περίοδο με ένα διήμερο φεστιβάλ για την Οικιακή Οικονομία της Αυτάρκειας , 29-30 Σεπτέμβρη, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις και θα έχει ως βασικούς στόχους:

  • να προωθήσει την ιδέα της αυτοδιαχείρισης των βασικών αναγκών για ένα υψηλότερο επίπεδο αυτάρκειας και αυτονομίας στην καθημερινή μας ζωή.

  • να αναδείξει τις πρακτικές εφαρμογές που μπορεί να έχει η γνώση που αναπτύσσεται στα εργαστήρια της Νέας Γουινέας όταν γειώνεται σε πραγματικό τόπο και χρόνο με σκοπό να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες.

  • να ενισχύσει τη δικτύωση και την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους που εμπλέκονται πλέον ενεργά στη διαδικασία της παραγωγής και πειραματίζονται με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών, διερευνώντας παράλληλα δομές αλληλέγγυας οικονομίας.

Καλούμε λοιπόν όλους όσους έχουν παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια και έχουν αξιοποιήσει πρακτικά τις γνώσεις που πήραν από τα εργαστήρια τις Νέας Γουινέας, να συμμετάσχουν σε αυτό το φεστιβάλ παρουσιάζοντας την προσωπική τους εμπειρία μέσα από συζητήσεις και συλλογικές εκθέσεις και ανοιχτά εργαστήρια. Για να γνωριστούμε καλύτερα μέσα από τις προσπάθειες μας, να μοιραστούμε όλα αυτά που ανακαλύψαμε δοκιμάζοντας, να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε πάρα πέρα… Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και για ανθρώπους και εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται πάνω στις ίδιες θεματικές, ακόμα και αν δεν είχαν μέχρι τώρα επαφή με τη Νέα Γουινέα.

Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου είναι οι παρακάτω:

– Εκθέσεις φωτογραφίας και ανοιχτές εκδηλώσεις – συζητήσεις: Για ορισμένες θεματικές όπως π.χ. η αυτοδιαχείριση της ενέργειας και η αστική καλλιέργεια, όσοι συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία σε ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις και να παρουσιάσουν την προσπάθεια τους μέσα από φωτογραφίες που θα οργανωθούν και θα εκτεθούν ανά θεματική.

– Εκθέσεις προϊόντων και ανταλλαγές : Θα στηθεί ένας χώρος έκθεσης που θα περιλαμβάνει κάποιες θεματικές όπως η παρασκευή σαπουνιού, η μεταποίηση τροφής, η βοτανοθεραπεία, η ραπτική κ.α., όπου αυτοί που συμμετέχουν θα μπορούν να επικοινωνήσουν την προσπάθεια τους εκθέτοντας προϊόντα και αντικείμενα που έχουν φτιάξει. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν προϊόντα και αντικείμενα με άλλους που εκθέτουν.

– Ανοιχτά εργαστήρια: Σε θεματικές όπως η παρασκευή σαπουνιού, η ραπτική κ.α., θα οργανωθούν συλλογικά κάποια ανοιχτά εργαστήρια που θα δώσουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις γνώσεις τους και να συνεργαστούν για να παράξουν προϊόντα ή να κατασκευάσουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας υλικά που θα έχουν φέρει.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι δραστηριότητες ανά θεματική. Θα μπορούσατε να δηλώσετε συμμετοχή σε όποια-ες σας ενδιαφέρουν, στέλνοντας μας ένα mail που να αναφέρει ενδεικτικά τι είναι αυτό που θα θέλατε να παρουσιάσετε ή να εκθέσετε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Την Τετάρτη 25/07/12 στις 20:00 θα γίνει μια πρώτη συνάντηση με όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό το φεστιβάλ.

1. Υγεία:

Βοτανοθεραπεία:

-Έκθεση φωτογραφίας: Όσοι έχουν στήσει μικρούς βοτανόκηπους στα μπαλκόνια τις ταράτσες ή σε μικρά ανοίγματα γης που βρήκαν μέσα στην πόλη, θα μπορούσαν να μας στείλουν φωτογραφίες και να βοηθήσουν να στήσουμε μαζί μια έκθεση φωτογραφίας για τους κρεμαστούς κήπους της Αθήνας!

– Έκθεση-Ανταλλαγή: Όσοι έχουν παρασκευάσει θεραπευτικά σκευάσματα (κηραλοιφές, έλαια, βάμματα κτλ.) θα μπορούσαν να τα εκθέσουν παραθέτοντας πληροφορίες για τα υλικά και τους τρόπους παρασκευής και να τα ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα.

Παρασκευή σαπουνιού:

– Έκθεση – Ανταλλαγή: Όσοι έχουν παρασκευάσει σαπούνια θα μπορούσαν να τα εκθέσουν μαζί με τις συνταγές που ακολούθησαν στην παρασκευή και να τα ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα.

– Ανοιχτό εργαστήριο: Όσοι έχουν παρασκευάσει σαπούνι θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την οργάνωση ενός εργαστηρίου σαπωνοποίησης και να φτιάξουν σαπούνι δημιουργώντας καινούριες συνταγές με τα υλικά που θα έχουν φέρει .

2. Τροφή:

Βιολογική καλλιέργεια σε συνθήκες πόλης:

– Έκθεση φωτογραφίας:Όσοι έχουν στήσει μικρούς αστικούς μπαχτσέδες στα μπαλκόνια τις ταράτσες ή σε μικρά ανοίγματα γης που βρήκαν μέσα στην πόλη, θα μπορούσαν να μας στείλουν φωτογραφίες και να βοηθήσουν να στήσουμε μαζί μια έκθεση φωτογραφίας για τους κρεμαστούς κήπους της Αθήνας!

– Παρουσίαση:Επίσης θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή παρουσίαση για την προσπάθεια τους σε μια εκδήλωση συζήτηση για την αστική καλλιέργεια που θα γίνει στα πλαίσια του διημέρου.

Παρασκευή σπιτικής μπύρας:

– Έκθεση – Ανταλλαγή: Όσοι έχουν παρασκευάσει μπύρα, θα μπορούσαν να εκθέσουν την παραγωγή τους, να την κεράσουν (!) και να την ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα.

– Ανοιχτό εργαστήριο: Επίσης θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την οργάνωση ενός εργαστηρίου ζύμωσης και εμφιάλωσης και να φτιάξουν μπύρα όλοι μαζί!

3. Ενέργεια:

– Έκθεση φωτογραφίας και κατασκευών: Όσοι έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πλαίσια, ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς φούρνους θα μπορούσαν συμμετάσχουν σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφιών από τις κατασκευές τους και να εκθέσουν αυτά που έχουν κατασκευάσει, παραθέτοντας πληροφορίες τόσο για την κατασκευή όσο και για τις εφαρμογές τους.

-Παρουσίαση-συζήτηση :Επίσης θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή παρουσίαση

για την προσπάθεια τους σε μια εκδήλωση-συζήτηση για την αυτοδιαχείριση της ενέργειας που θα γίνει στα πλαίσια του διημέρου.

4.Ένδυση:

– Έκθεση- ανταλλαγή: Όσοι/ες έχουν εφαρμόσει στην πράξη τις γνώσεις ραπτικής και πλεκτικής που απέκτησαν στα εργαστήρια της Νέας Γουινέας (!) θα μπορούσαν να εκθέσουν αυτά που έχουν δημιουργήσει και να τα ανταλλάξουν με άλλα αντικείμενα ή προϊόντα .

– Ανοιχτό εργαστήριο: Επίσης θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την οργάνωση ενός εργαστηρίου ραπτικής – πλεκτικής και να δημιουργήσουν κάτι από κοινού με υλικά που θα φέρουν όλοι.

Νέα Γουινέα – Για την αυτοδιαχείριση της καθημερινής μας ζωής

Σελίδα: http://www.neaguinea.org

Φόρουμ: http://www.neaguinea.net

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Nea-Guinea/304122449642277