10-12/10: 3o Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας
9 Οκτωβρίου 2014
6/11: Ομιλία του Michel Bauwens (P2P Foundation) στην συνάντηση του δικτύου Wind Empowerment
28 Οκτωβρίου 2014
10-12/10: 3o Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας
9 Οκτωβρίου 2014
6/11: Ομιλία του Michel Bauwens (P2P Foundation) στην συνάντηση του δικτύου Wind Empowerment
28 Οκτωβρίου 2014

Wind Empowerment Athens 2014

Η Νέα Γουινέα συνδιοργανώνει τη συνάντηση του δικτύου Wind Empowerment που περιλαμβάνει οργανώσεις που ασχολούνται με τη μελέτη και την τοπική κατασκευή μικρών χειροποίητων ανεμογεννητριών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στην Αθήνα, σε χώρους του ΕΜΠ. Στόχοι της συνάντησης είναι η ανάπτυξη του δικτύου τεχνικά αλλά και κοινωνικά. Το πρόγραμμα της συνάντησης βρίσκεται στη σελίδα του συνεδρίου WE Athens 2014

we2014_ΕΜΠ

Wind Empowerment Athens 2014

Ενώ όλοι μιλούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εμπορικές μικρές ανεμογεννήτριες δεν αποδίδει πάντα. Τα ζητήματα που προκύπτουν συνήθως έχουν να κάνουν με την ποιότητα, την αξιοπιστία και το κόστος της εγκατάστασης. Ωστόσο, οι τοπικά κατασκευασμένες αυτοσχέδιες μικρές ανεμογεννήτριες είναι ένας τομέας της αιολικής ενέργειας που ευδοκιμεί.

Οι αυτοσχέδιες ανεμογεννήτριες προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι επιτρέπουν στους χρήστες να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν την ανεμογεννήτρια, και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Σήμερα, 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Στις μέρες μας η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι δικαίωμα όλων.

Οι μικρές ανεμογεννήτριες προσφέρουν ένα βιώσιμο τρόπο για την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων κοινοτήτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους τοπικούς φυσικούς πόρους και να απομακρυνθούν από τη φτώχεια.

Ο οργανισμός Wind Empowerment δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη μικρών τοπικά κατασκευασμένων αυτοσχέδιων ανεμογεννητριών, που αρχικά σχεδιάστηκαν από τον Hugh Piggott, για να καταστεί δυνατή η ηλεκτροδότηση αγροτικών κοινοτήτων.

Ο οργανισμός αποτελείται από 37 οργανώσεις σε 28 διαφορετικές χώρες. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα μελών: συμπεριλαμβάνουν κατασκευαστές μικρών ανεμογεννητριών, συλλόγους, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, χώρους πειραματικών δοκιμών, και 1.146 άτομα.

Ο οργανισμός Wind Empowerment είναι μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας που συνδέει όλα τα μέλη και τους συμμετέχοντες. Ο καθένας μπορεί να μοιραστεί τις εμπειρίες του σχετικά με το τι λειτουργεί και τι όχι, στο περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνολογία, σχετικά με τις τεχνικές εξελίξεις και άλλες πληροφορίες, βοηθώντας να γίνουν οι μικρές ανεμογεννήτριες μια πιο προσιτή τεχνολογία, που να είναι αρκετά βιώσιμη έτσι ώστε να δώσει μια απάντηση στο πρόβλημα της αγροτικής ηλεκτροδότησης.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2011 μετά από μια συνάντηση πολλών οργανώσεων στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Από τότε, τα μέλη και οι οργανώσεις που συμμετέχουν εξελίσσονται συνεχώς και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την ιστοσελίδας μας WindEmpowerment.org.

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα μέσω του Διαδικτύου και έχουμε χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα ψηφιακής επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως webinars, εικονικές βιβλιοθήκες, βίντεο, και φόρουμ συζητήσεων. Ωστόσο, αυτού του είδους η επικοινωνία έχει τα όριά της και για αυτό το λόγο διοργανώνεται και ένα δεύτερο συνέδριο αυτό το φθινόπωρο από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2014. Το συνέδριο θα είναι στο ίδιο πνεύμα με τις συναντήσεις στο Ντακάρ το 2011.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, όπου δύο οργανώσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο Wind Empowerment έχουν αναλάβει τα πρακτικά. Η ομάδα έρευνας αγροτικής ηλεκτροδότησης του ΕΜΠ (rurerg.net) έχει οργανώσει την πρόσβαση σε αίθουσες διαλέξεων και χώρους εργαστηρίων, καθώς η οργάνωση Νέα Γουινέα (neaguinea.org) έχει αναλάβει τους χώρους διαμονής.

Το πρόγραμμα της συνάντησης θα περιλαμβάνει:

– Παρουσίαση ερευνητικών εργασιών και δραστηριοτήτων κάθε μέλους του δικτύου.

– Επιδείξεις και πειράματα στην αεροσήραγγα και σε πάγκους δοκιμών γεννητριών.

– Πρακτικά εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνικών κατασκευής και συστημάτων καταγραφής δεδομένων.

– Εκδρομές στο πεδίο δοκιμών μικρών ανεμογεννητριών της ερευνητικής ομάδας SmartRUE του ΕΜΠ στη Ραφήνα και σε εγκατεστημένες μικρές ανεμογεννήτριες στο Μαραθώνα.

– Μεταφορά πρακτικής εμπειρίας από τις οργανώσεις σχετικά με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τις τεχνολογίας, σε τεχνολογικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Για πιο λόγο ζητάμε χρηματοδότηση?

Ζητάμε τη συνδρομή σας κυρίως για την κάλυψη των μεταφορικών εξόδων των μελών του δικτύου που θα έρθουν από όλες τις ηπείρους, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες και δυσκολεύονται να καλύψουν τα μεταφορικά τους έξοδα χωρίς επιδότηση. Ενδεικτικές οργανώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες είναι: AJA (Μαλί), Craftskills East Africa (Κένυα), Energizar (Αργεντινή), KAPEG (Νεπάλ), Kartong project (Γκάμπια), MinVayu (Ινδία), ÉolSénégal (Σενεγάλη), μεταξύ άλλων.

Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε το δίκτυο Wind Empowerment!

https://www.indiegogo.com/projects/wind-empowerment-athens-2014