Κατασκευή και εγκατάσταση μικρής ανεμογεννήτριας στο Νεπάλ
27 Ιανουαρίου 2018
Κυριακάτικο σχολείο Περμακουλτούρας στη Νέα Μάκρη
16 Μαρτίου 2018
Κατασκευή και εγκατάσταση μικρής ανεμογεννήτριας στο Νεπάλ
27 Ιανουαρίου 2018
Κυριακάτικο σχολείο Περμακουλτούρας στη Νέα Μάκρη
16 Μαρτίου 2018
Show all

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) με τον Warren Brush

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) με το Warren Brush και την ομάδα της Νέας Γουινέας – πιστοποιημένο από το Ερευνητικού Ινστιτούτου Περμακουλτούρας της Αυστραλίας.

Αυτό το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να σας δώσει μια πλήρη κατανόηση των αρχών και των εφαρμογών του σχεδιασμού Περμακουλτούρας και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας στο σχεδιασμό συστημάτων που μιμούνται τα πρότυπα και τις σχέσεις που βρέθηκαν στη φύση. Το σεμινάριο συνδυάζει διαφορετικές δραστηριότητες με επίκεντρο τον μαθητή, οι οποίες εισάγουν την ομάδα στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και προωθούν την ομαδική εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς τρόπους μάθησης των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια του PDC θα έχετε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε έναν ολιστικό σχέδιο καθώς και να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία σε διαφορετικές αναγεννητικές πρακτικές που αφορούν τόσο στο φυσικά όσο και στο ανθρωπινά οικοσυστήματα. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε ήδη εγκατεστημένα συστήματα και εφαρμοσμένα σχέδια Περμακουλτούρας στο αγρόκτημα της Νέας Γουινέας. Αυτό το μάθημα παρέχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση μέσω του Ερευνητικού Ινστιτούτου Περμακουλτούρας (Permaculture Reasearch Institute) της Αυστραλίας.

Οι θεματικές περιλαμβάνουν τα εξής:

– Οικολογικός αλφαβητισμός για την αειφορία

– Η σχέση μοτίβα και λειτουργίας στη φύση

– Διαδικασίες και μεθοδολογίες βιώσιμου σχεδιασμού

– Αποκατάσταση του υδρολογικού κύκλου, διαχείριση υδάτων και χωματουργικές εργασίες για τη συγκράτηση νερού (earthworks)

– Αναγέννηση εδάφους και ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών

– Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφής

– Κατάλληλη τεχνολογία και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας

– Πολιτιστική αναγέννηση, αόρατες δομές και κοινωνική περμακουλτούρα

– Πρακτικές ασκήσεις σχεδιασμού

Το μάθημα θα διδαχθεί από τον Warren Brush (πρώτο μέρος – 4 ημέρες) και από την ομάδα της Νέας Γουινέας (δεύτερο μέρος – 8 ημέρες).

Δάσκαλοι

Warren Brush

Ο Warren Brush είναι σύμβουλος σχεδιασμού Περμακουλτούρας, εκπαιδευτικός, λέκτορας και αφηγητής που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει εργαστεί για πάνω από 25 χρόνια στον σχεδιασμό βιώσιμων συστημάτων για τις κοινότητες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, και αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο. Είναι συνιδρυτής του Quail Springs Permaculture, Regenerative Earth Enterprises, Sustainable Vocations, Wilderness Youth Project, Casitas Valley Farm and Creamery και της εταιρίας σχεδιασμού Περμακουλτούρας True Nature Design. Είναι σύμβουλος του προγράμματος TOPS (Technical, Operations, Performance Support) του USAID (United States Agency for International Development), όπου εκπαιδεύει τεχνικό προσωπικό, για τα προγράμματα Τροφή για την Ειρήνη που πραγματοποιούνται στην Αφρική, σε ένα Πλαίσιο Σχεδιασμού για την Ανθεκτικότητα (Resilience Design). Εργάζεται εκτενώς στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα:

– Σεμινάρια Σχεδιασμού Περμακουλτουρας (PDC)

– Χωματουργικές Εργασίες (Earthworks)

– Σχεδίαση Μικρών Αγροκτημάτων

– Περμακουλτούρα για διεθνή ανάπτυξη

– Συστήματα συλλογής βρόχινου νερού

– Κατασκευή δεξαμενών από τσιμεντοκονίαμα

– Κοινοτικός σχεδιασμός Περμακουλτούρας

– Αναζωογόνηση πηγών και αποκατάσταση λεκανών απορροής

– Συστήματα κομπαστικών τουαλετών

– Νερό για κάθε αγρόκτημα

– Προστασία από την ξηρασία

– Οικο-λογική αποκατάσταση,

– Εισαγωγή στα συστήματα Περμακουλτουρας – Περμακουλτούρα και Βιο-εντατική καλλιέργεια

– Βρώσιμα δάση

Ιστοσελίδες: www.quailsprings.org / www.sustainablevocations.org / www.permaculturedesign.us / www.casitasvalley.com / www.pri-kenya.org

Ομάδα Νέα Γουινέα

Η Φωτεινή Γεωργούση είναι βιολόγος και έχει ειδικευτεί στη βιολογική γεωργία και τη βοτανοθεραπεία. Έχει εκπαιδευτεί ευρέως στο σχεδιασμό Περμακουλτούρας εστιάζοντας κυρίως στα συστήματα βιώσιμης παραγωγής τροφής και στη διαχείριση νερού σε ξηροθερμικές συνθήκες . Τα τελευταία 12 χρόνια έχει συμμετάσχει σε κοινοτικά εγχειρήματα σχετικά με την καλλιέργεια της γης και άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αυτοδιαχείριση της υγείας και της τροφής, τόσο στην Ελλάδα οσο και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας και στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος συντονίζει δραστηριότητες σχετικά με την Περμακουλτούρα, τις φυσικές μεθόδους θεραπείας και την Διατροφική Κυριαρχία. Εργάζεται στο αγρόκτημα, όπου εγκαθιστά και συντηρεί διαφορετικά συστήματα παραγωγής τροφής, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και προσαρμογή διαφόρων τεχνικών στο μεσογειακό κλίμα. Διεξάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις και σχεδιάζει για μικρά αγροκτήματα, οικιακούς και σχολικούς κήπους.

Ο Κώστας Λατούφης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εργάζεται σαν ερευνητής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Smart Grids Research Unit (SmartRUE) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Παράλληλα ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στη θεματική των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας και στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, έχει ήδη οργανώσει πάνω από 40 σεμινάρια σχεδιασμού και κατασκευής συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών, υδρογεννητριών και φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ έχει συμμετάσχει στην εγκατάσταση πολλών αυτόνομων συστημάτων ηλεκτροδότησης σε εγχειρήματα αυτάρκειας στην Ελληνική επαρχεία και σε έργα αγροτικής ανάπτυξης στην Κεντρική Αμερική, την Ασία και στην ανατολική Αφρική. Είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του δικτύου Wind Empowerment ενώ συνεργάζεται με διάφορα διεθνή εγχειρήματα βιωσιμότητας όπως το Open Building Institute.

Το μέρος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο αγρόκτημα της Νέας Γουινέας στην Ανατολική Αττική. Το αγρόκτημα είναι ένα πεδίο εφαρμογών και πειραματισμών για την ανάπτυξη διαφορετικών τεχνικών για το μεσογειακό κλίμα και αποτελεί μια ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας. Στο χώρο του αγροκτήματος, έχουν εγκατασταθεί διαφορετικά συστήματα πολυκαλλιέργειας (κήποι λαχανικών, μικτές οπωροφόρες εκτάσεις, κήπους βοτάνων, δασικούς κήπους), συστήματα συλλογής και διαχείρισης υδάτων, ζωντανοί φράχτες, συστήματα κομποστοποίησης. Παράλληλα έχουν διαμορφωθεί υπαίθριοι χώροι διδασκαλίας και συνάθροισης, και έχει κατασκευαστεί η απαραίτητη υποδομή για κατασκήνωση.

Το φαγητό

Το φαγητό κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρέχεται από τη Νέα Γουινέα και συμπεριλαμβάνεται στο κόστος. Είναι χορτοφαγικό βιολογικής προέλευσης και περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στους κήπους μας ενώ τα υπόλοιπα είδη διατροφής προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς ή από συνεταιρισμούς αλληλέγγυας οικονομίας. Επίσης στην παραλία της Νέας Μάκρης υπάρχουν αρκετές ταβέρνες για όσους κάποια στιγμή θελήσουν κάτι διαφορετικό!

Η διαμονή

Το αγρόκτημα «Νέα Γουινέα» διαθέτει ένα όμορφο χώρο για κατασκήνωση, εξοπλισμένο με όλη την απαραίτητη υποδομή για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή. Υπάρχει ένας στεγασμένος χώρος κατασκήνωσης που μπορεί να φιλοξενήσει σκηνές και αιώρες, αλλά και όμορφα σημεία κάτω από πεύκα όπου μπορείτε στήσετε τη σκηνή σας. Υπάρχουν επίσης υπαίθρια κοινόχρηστα μπάνια, κομπαστικές τουαλέτες και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με τραπέζια.

Η αναψυχή

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για βόλτες με ποδήλατο η και κολύμπι σε κοντινές παραλίες. Στο αγρόκτημα υπάρχουν μερικά ποδήλατα , διαθέσιμα όλους. Επίσης θα υπάρξουν ορισμένες ανοιχτές βραδιές για συζήτηση, μοίρασμα, μουσική και οποιαδήποτε άλλη δημιουργική δραστηριότητα μπορείτε να σκεφτείτε!

Κόστος: 480 εργαζόμενοι / 430 εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι / 380 άνεργοι ή φοιτητές / 330 Έλληνες συμμετέχοντες. Για όσους δηλώσουν συμμετοχή μετά τις 19 Απριλίου το κόστος συμμετοχής θα είναι 50 ευρώ επιπλέον. Δηλώστε συμμετοχή νωρίς!

Για να κρατήσετε θέση στο σεμινάριο θα χρειαστεί να προκαταβάλλεται 100 ευρώ τα οποία δεν επιστρέφονται σε περίπτωση ακύρωσης.

Επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής: : neaguinea@riseup.net

www.permaculture.org.uk/ education/course/ pri-australia-accredited-pd c-warren-brush-greece