Πρακτικός Οδηγός Σαπωνοποίησης
17 Νοεμβρίου 2018
17/02: Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού στα Χανιά
1 Φεβρουαρίου 2019
Πρακτικός Οδηγός Σαπωνοποίησης
17 Νοεμβρίου 2018
17/02: Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού στα Χανιά
1 Φεβρουαρίου 2019
Show all

2ος κύκλος του σχολείου Περμακουλτούρας στη Νέα Μάκρη

Καθώς ολοκληρώνουμε το δεύτερο κύκλο μαθημάτων Μεσογειακής Περμακουλτούρας στο χωράφι μας, το ανθρώπινο οικοσύστημα της Νέας Γουινέας φαντάζει πιο ποικιλόμορφο και παραγωγικό από ποτέ. Παρατηρώντας τα αποτυπώματα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας πάνω στη γη μας και σε εμάς, νιώθουμε ευγνώμονες για όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή – σαν μαθητές ή σαν δάσκαλοι, αλλά και για τους ανθρώπους που μας υποστήριξαν σε αυτή την προσπάθεια οικονομικά και μας βοήθησαν να κάνουμε το δεύτερο κύκλο μαθημάτων πραγματικότητα.

Ο δεύτερος κύκλος του Περμασχολείου περιελάμβανε οχτώ ολοήμερα σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοέμβριου 2018. Τα σεμινάρια αυτά έδωσαν την ευκαιρία σε 40 νέους ανθρώπους να εξοικειωθούν με τις αρχές και τις πρακτικές της Περμακουλτούρας και τους παρακίνησαν να δραστηριοποιηθούν προς θετικές αλλαγές που θα επωφελήσουν τόσο τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν όσο και τα οικοσυστήματα που τις περιβάλλουν. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μελετήσαμε και πειραματιστήκαμε με διαφορετικές τεχνικές, αναζητώντας λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας σχετικά με την οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος. Μέσα από θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την ομαδική εργασία και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων ενώ ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων Περμακουλτούρας. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα της Νέας Γουινέας σε συνεργασία με μια ομάδα δασκάλων από όλη την Ελλάδα. Μαθητές και δάσκαλοι, δημιουργήσαμε μια φοβερή ομάδα με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά που έκανε το ανθρώπινο οικοσύστημα της Νέας Γουινέας ακόμα πιο ποικιλόμορφο και παραγωγικό!

Ο δεύτερος κύκλος του Περμασχολείου χρηματοδοτήθηκε συνδυαστικά από μια καμπάνια crowdfunding, μια γιορτή οικονομικής ενίσχυσης και μια μικρή συνεισφορά του κάθε μαθητή. Αυτό το σχήμα χρηματοδότησης έκανε τα μαθήματα προσβάσιμα για όλους.

Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων και τα βιογραφικά των δασκάλων (με τη σειρά που εμφανίζονται στο πρόγραμμα).

Πρόγραμμα μαθημάτων:

Κυριακή 23/09/18

10:30 – 12:00 Εισαγωγή στο σύστημα σχεδιασμού της Περμακουλτούρας

12:30 – 14:00 Ηθική και σχεδιαστικές αρχές

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Αναδιάρθρωση ενός λαχανόκηπου με βάση τις αρχές και τις πρακτικές της Περμακουλτούρας

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 30/09/18

10:30 – 12:00 Εισαγωγή στις έννοιες του κλίματος και του μικροκλίματος – Βασικά στοιχεία του Μεσογειακού κλίματος

12:30 – 14:00 Βασικά στοιχεία τοπογραφίας – Ζώνες δραστηριότητας – Ανάλυση τομέων

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Δημιουργία σπορόφυτων και νέων φυτών από μοσχεύματα

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 07/10/18

10:30 – 12:00 Βασικά στοιχεία υδρολογίας

12:30 – 14:00 Διαχείριση νερού σε ξηροθερμικές συνθήκες

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Χωματουργικές εργασίες

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 14/10/18

10:30 – 12:00 Αστική Περμακουλτούρα και πρωτοβουλίες Μετάβασης (εισηγητής: Γιώργος Θεοδωράκης)

12:30 – 14:00 Κοινωνική Περμακουλτούρα (εισηγητής: Αλέξανδρος Κωστής)

15:00 – 16:30 Εισαγωγή στη Σοσιοκρατία (εισηγητής: Αλέξανδρος Κωστής)

Κυριακή 21/10/18

10:30 – 12:00 Αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εισηγητής: Κώστας Λατούφης)

12:30 – 14:00 Πολυετή συστήματα παραγωγής τροφής : Δασόκηποι και οπωρώνες (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: φύτεμα δέντρων και δημιουργία συντεχνιών φυτών (εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 28/10/18

10:30 – 12:00 Οικολογία εδάφους

12:30 – 14:00 Η διαδικασία της κομποστοποίησης και οι διαφορετικές τεχνικές

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Κατασκευή θερμού σωρού κομπόστ.

(εισηγητής: Ανδρέας Ζήκος)

Κυριακή 04/11/18

10:30 – 12:00: Ετήσια συστήματα παραγωγής τροφής : Λαχανόκηποι (εισηγητής: Κώστας Τσίγκος)

12:30 – 14:00 Ετήσια συστήματα παραγωγής τροφής : Λαχανόκηποι (εισηγητής: Κώστας Τσίγκος)

15:00 – 16:30 Συλλογή και διατήρηση σπόρων (εισηγητής: Αντώνης Μπρέσκας)

Κυριακή 11/11/18

10:30- 12:00 Εισαγωγή στους μύκητες (εισηγητής: Νικόλαος Γρυσπολάκης)

12:30-14:00 Πρακτική άσκηση: Καλλιέργεια μυκηλίων στο έδαφος (εισηγητής: Νικόλαος Γρυσπολάκης)

15:00-16:30 Διαχείριση υγρών οικιακών λυμάτων (εισηγητής: Νικόλας Bedau)

Βιογραφικά δασκάλων:

Φωτεινη Γεωργούση

Η Φωτεινή έχει σπουδάσει βιολογία και έχει εκπαιδευτεί στη βοτανοθεραπεία και τη βιολογική καλλιέργεια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαφορετικά αυτοργανωμένα εγχειρήματα σχετικά με την τροφή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλλιεργώντας, σχεδιάζοντας κήπους και οργανώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ασχολείται με το σχεδιασμό περμακουλτούρας σε επίπεδο αγροκτήματος και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής τροφής και βοτάνων εστιάζοντας στην έρευνα και την προσαρμογή διαφορετικών τεχνικών στο μεσογειακό κλίμα. Παράλληλα εκπαιδεύεται στην Αγροδασοπονία, την Αναγεννητική Γεωργία και τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και σύντομα θα ολοκληρώσει το δίπλωμα της στην Περμακουλτούρα με το Σύλλογο Περμακουλτούρας της Αγγλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας, και συντονίζει διαφορετικά εγχειρήματα σχετικά με την αυτοδιαχείριση βασικών καθημερινών αναγκών σε επίπεδο τροφής και υγείας, που περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την περμακουλτούρα, τη βιολογική καλλιέργεια και τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές. Παράλληλα στο πλαίσιο της Νέας Γουινέας σχεδιάζει και εγκαθιστά κήπους και συστήματα παραγωγής τροφής σε επίπεδο αγροκτήματος.

Αλέξανδρος Κωστής

Ο Αλέξανδρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας το 2013. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής και σύμβουλος αγροκτημάτων καθώς και συντονιστής ατομικών και ομαδικών εγχειρημάτων με κοινωνικό και κοινοτικό χαρακτήρα στον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Έχοντας εμπειρία από εργασία σε επίπεδο αυτογνωσίας, το όραμά του είναι να συνδυάσει την Περμακουλτούρα και τις αρχές της κοινωνικής Περμακουλτούρας παράλληλα με άλλα εργαλεία για την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούν τα δυνατά μας σημεία του κάθε ανθρώπου και η δημιουργικότητά να έρθουν στο φως, να μοιραστούν και να ενισχυθούν μέσω της παραγωγής τροφής, της φυσικής αποκατάστασης και της δημιουργίας κοινότητας. Συντονίζει ομάδες με γνώμονα την καρδιά, προσφέροντας βάθος, χιούμορ και ενότητα στην ομάδα. Στην παρούσα φάση εργάζεται για την απόκτηση του διπλώματος στην εφαρμοσμένη Περμακουλτούρα.

Γιώργος Θεοδωράκης

O Γιώργος ασχολείται με την diy αστική Περμακουλτούρα, τη βιώσιμη ενέργεια, την αστική καλλιέργεια, τη δημιουργία κοινοτήτων και τα εναλλακτικά νομίσματα. Αυτοπαρουσιάζεται ως σχεδιαστής βιωσιμότητας, εκπαιδευτής, παραγωγός και φροντιστής αδέσποτων γατών. Είναι ο ιδρυτής, σχεδιαστής και γραφίστας του Permaculture.School. Προσφέρει σεμινάρια, πρακτικά εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις από το 2013. Περισσότερες πληροφορίες:  https://permaculture.school/

 

 

Κώστας Λατούφης

Ο Κώστας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εργάζεται σαν ερευνητής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Smart Grids Research Unit (SmartRUE) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Παράλληλα ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στη θεματική των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας και στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, έχει ήδη οργανώσει πάνω από 40 σεμινάρια σχεδιασμού και κατασκευής συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών, υδρογεννητριών και φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ έχει συμμετάσχει στην εγκατάσταση πολλών αυτόνομων συστημάτων ηλεκτροδότησης σε εγχειρήματα αυτάρκειας στην Ελληνική επαρχεία και σε έργα αγροτικής ανάπτυξης στην Κεντρική Αμερική, την Ασία και στην ανατολική Αφρική. Είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του δικτύου Wind Empowerment ενώ συνεργάζεται με διάφορα διεθνή εγχειρήματα βιωσιμότητας όπως το Open Building Institute.

Ανδρέας Ζήκος

Ο Ανδρέας έχει σπουδάσει βιολογία στην Αθήνα και γεωπονία (Horticulture) στο Βερολίνο και τη Βιέννη. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα που αφορούν την οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων και την ελληνική χλωρίδα. Η πρώτη έμπρακτη επαφή του με την περμακουλτούρα ήταν το 2011, όταν παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων περμακουλτούρας με εκπαιδευτή τον Darren J. Doherty και έλαβε το πιστοποιητικό PDC (Permaculture Design Certificate). Έκτοτε έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και τη διαχείριση κήπων και αγρών καθώς επίσης και σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελιά και τους ελαιώνες ενώ το μεγάλο του πάθος είναι το έδαφος και πώς αυτό μπορεί να αναγεννηθεί με απλά και εύκολα διαθέσιμα μέσα. Το 2016 παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων στην Τουρκία με εκπαιδεύτρια την Molly Haviland σχετικά με το έδαφος, το κομπόστ και τις εφαρμογές του (“The Art of Microherding for Regenerative Agriculture”). Επιθυμία του είναι η προσαρμογή των αρχών της περμακουλτούρας στις ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού κλίματος και η διάδοσή τους.

Κώστας Τσίγκος

Ο Κώστας προέρχεται από αγροτική οικογένεια και ασχολείται όλη του τη ζωή με τη γη. Είναι επαγγελματίας καλλιεργητής και ασχολείται ενεργά με τη συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών σπόρων. Στο αγρόκτημα του στη Βόνιτσα, σχεδιάζει και εγκαθιστά αειφορικά συστήματα παραγωγής τροφής συνδυάζοντας την καλλιέργεια λαχανικών με την εκτροφή ζώων. Ταυτόχρονα, πειραματίζεται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές Περμακουλτούρας με στόχο να τις προσαρμόσει στο κλίμα της περιοχής.

 

 

Αντώνης Μπρέσκας

Ο Αντώνης μετά τις σπουδές του στο γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, προσπάθησε να εξερευνήσει πεδία πέρα από τη βιομηχανική γεωργία. Ξεκίνησε με ένα μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική γεωργία και στη συνέχεια, μέσα από σεμινάρια ήρθε σε επαφή με διάφορες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επισκεφτεί/βοηθήσει/δουλέψει σε διάφορα αγροοικολογικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας και πιο συγκεκριμένα με τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών βρώσιμων ειδών, καθώς και με τη συλλογή και διαχείριση σπόρων. Προσπαθεί όποτε του δίνεται η ευκαιρία να μοιράζεται ότι έχει μάθει.

 

Νικόλαος Γρυσπολάκης

Ο Νικόλαος ενώ μεγάλωσε κοντά στη φύση πέρασε σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή σπουδάζοντας και διδάσκοντας μηχανική και θετικές επιστήμες σε μεγαλουπόλεις του Δυτικού βορρά. Στα περιβάλλοντα δάση επιμολύνθηκε από το μικρόβιο του μυκηλίου το οποίο τον οδήγησε στην εξερεύνηση του τρίτου μεγαλύτερου βασιλείου τόσο στη φύση όσο και στο αστικό τοπίο. Έχει καλλιεργήσει μανιτάρια για βρώση, απορρύπανση, βελτίωση του εδάφους και για χρηστικούς λόγους σε σπίτια, κήπους και κατειλημμένα πάρκα. Πλέον περνά τον χρόνο του μεταξύ του Ελευθεροχώραφου στην Κρήτη και διαφόρων μανιταρότοπων συλλέγοντας και μαγειρεύοντας μύκητες όλων των ειδών και με όλους τους τρόπους.

 

Νικόλας Bedau

Ο Νικόλας έχει καταγωγή από το Βερολίνο και προέρχεται από μια ελληνογερμανική οικογένεια. Με τα χρόνια άρχισε να εμπλέκεται όλο και περισσότερο με την Ελλάδα και ήδη από τις πρώτες του χειμερινές διακοπές στην Τήνο, είχε εντυπωσιαστεί με τη φύση και την αγροτική ζωή του νησιού. Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική τοπίου, αποφάσισε να αναζητήσει μια καλύτερη προοπτική από αυτή της δουλειάς γραφείου και του σχεδιασμού αστικού πρασίνου. Ξεκίνησε να δουλεύει με διαφορετικές MKO για την προστασία της Φύσης, στον τομέα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της εκπαίδευσης. Πάντα του άρεσε ο συνδυασμός της θεωρητικής προσέγγισης με τη δράση που οδηγεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Έτσι αποφάσισε να να δημιουργήσει ένα πεδίο παιχνιδιού και πειραματισμού σε ένα όμορφο κομμάτι γης που πλαισιώνεται από μια ομάδα ανθρώπων που πλαισιώνεται από τα ίδια ενδιαφέροντα. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.tinosecolodge.gr/el/