3ος κύκλος μαθημάτων στο Κυριακάτικο σχολείο Περμακουλτούρας
1 Φεβρουαρίου 2019
4ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
22 Ιουλίου 2019
3ος κύκλος μαθημάτων στο Κυριακάτικο σχολείο Περμακουλτούρας
1 Φεβρουαρίου 2019
4ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
22 Ιουλίου 2019
Show all

Η Άνοιξη του 2019 στο Περμασχολείο (3ος κύκλος μαθημάτων)

Το Περμασχολείο έχει πλέον συμπληρώσει 3 κύκλους μαθημάτων στο χωράφι της Νέας Γουινέας και τα αποτυπώματα αυτού του εκπαιδευτικού εγχειρήματος πάνω στη γη μας και σε εμάς, αναδεικνύουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες αναγεννητικές διεργασίες σε εξέλιξη! Παρατηρώντας το ανθρώπινο οικοσύστημα της Νέας Γουινέας και αλληλεπιδρώντας με τη γη και τους ανθρώπους μέσα σε αυτό, βλέπουμε το πεδίο να γίνεται όλο και πιο γόνιμο και τις συνδέσεις όλο και πιο ουσιαστικές. Νιώθουμε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτό το εγχείρημα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν και το υποστηρίζουν – σαν μαθητές, δάσκαλοι, εθελοντές ή επισκέπτες.

Ο τρίτος κύκλος του Περμασχολείου περιελάμβανε εννιά ολοήμερα σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση για το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2019. Τα σεμινάρια αυτά έδωσαν την ευκαιρία σε 30 νέους ανθρώπους να εξοικειωθούν με τις αρχές και τις πρακτικές της Περμακουλτούρας και τους παρακίνησαν να δραστηριοποιηθούν προς θετικές αλλαγές που θα επωφελήσουν τόσο τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν όσο και τα οικοσυστήματα που τις περιβάλλουν. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μελετήσαμε και πειραματιστήκαμε με διαφορετικές τεχνικές, αναζητώντας λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας σχετικά με την οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος. Μέσα από θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την ομαδική εργασία και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων ενώ ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων Περμακουλτούρας. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα της Νέας Γουινέας σε συνεργασία με μια ομάδα δασκάλων από όλη την Ελλάδα. Μαθητές και δάσκαλοι, δημιουργήσαμε μια φοβερή ομάδα με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά που έκανε το ανθρώπινο οικοσύστημα της Νέας Γουινέας ακόμα πιο ποικιλόμορφο και παραγωγικό!

Ο τρίτος κύκλος μαθημάτων έκλεισε με μια ολοήμερη γιορτή, με εργαστήρια συζητήσεις, μουσική και φαγητό από το χωράφι. Στη γιορτή συμμετείχε η δασκάλα μας Rosemary Morrow με μια παρουσίαση του εγχειρήματος Περμακουλτούρα για Πρόσφυγες (Permaculture for Refugees) και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια αυτού του προγράμματος σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα.

Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων και της γιορτής τα βιογραφικά των δασκάλων (με τη σειρά που εμφανίζονται στο πρόγραμμα).

Πρόγραμμα μαθημάτων:

Κυριακή 03/03/19

10:30 – 12:00 Εισαγωγή στο σύστημα σχεδιασμού της Περμακουλτούρας

12:30 – 14:00 Ηθική και σχεδιαστικές αρχές

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Δημιουργία σπορόφυτων και νέων φυτών από μοσχεύματα

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 10/03/19

10:30 – 12:00 Εισαγωγή στις έννοιες του κλίματος και του μικροκλίματος – Βασικά στοιχεία του Μεσογειακού κλίματος

12:30 – 14:00 Βασικά στοιχεία τοπογραφίας – Ζώνες δραστηριότητας – Ανάλυση τομέων

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Αναδιάρθρωση ενός λαχανόκηπου με βάση τις αρχές και τις πρακτικές της Περμακουλτούρας

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 17/03/19

10:30 – 12:00 Βασικά στοιχεία υδρολογίας

12:30 – 14:00 Διαχείριση νερού σε ξηροθερμικές συνθήκες

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Χωματουργικές εργασίες

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 24/03/19

10:30 – 12:00 Πολυετή συστήματα παραγωγής τροφής – μελέτη και σχεδιασμός

12:30 – 14:00 Δασόκηποι και οπωρώνες

15:00 – 16:30 Πρακτικές άσκησεις στον οπωρώνα του χωραφιού

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 31/03/19

10:30 – 12:00 Αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

12:30 – 14:00 Αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

15:00 – 16:30 Αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

(εισηγητής: Κώστας Λατούφης)

Κυριακή 07/04/19

10:30 – 12:00 Κοινωνική Περμακουλτούρα

12:30 – 14:00 Κοινωνική Περμακουλτούρα

15:00 – 16:30 Εισαγωγή στη Σοσιοκρατία

(εισηγητής: Αλέξανδρος Κωστής)

Κυριακή 14/04/19

10:30 – 12:00 Οικολογία εδάφους

12:30 – 14:00 Η διαδικασία της κομποστοποίησης και οι διαφορετικές τεχνικές

15:00 – 16:30 Πρακτική άσκηση: Κατασκευή θερμού σωρού κομπόστ.

(εισηγητής: Ανδρέας Ζήκος)

Κυριακή 21/04/19

10:30 -12:00: Ετήσια συστήματα παραγωγής τροφής : Λαχανόκηποι (εισηγητής: Κώστας Τσίγκος)

12:30 – 14:00 Ετήσια συστήματα παραγωγής τροφής : Λαχανόκηποι (εισηγητής: Κώστας Τσίγκος)

15:00 – 16:30 Συλλογή και διατήρηση σπόρων (εισηγητής: Αντώνης Μπρέσκας)

Κυριακή 05/05/19

10:30- 12:00 10:30 – 12:00 Η διαδικασία του σχεδιασμού και οι βασικές τεχνικές

12:30 – 14:00 Ζώνες δραστηριότητας

15:00 – 16:30 Σχεδιαστική άσκηση

(εισηγήτρια: Φωτεινή Γεωργούση)

Κυριακή 12/05/2019

10:30 – 12:00 Εισαγωγή στην Περμακουλτούρα και ξενάγηση στο αγρόκτημα με τη Φωτεινή Γεωργούση

12:00 – 13:30

Παρουσίαση: Περμακουλτούρα για πρόσφυγες (Permaculture for Refugees) με την Rosemary Morrow και τη Φωτεινή Γεωργούση

Εργαστήριο Κομποστοποίησης με την Κομποστίνα (εισηγήτρια Τίνα Λυμπέρη)

14:00 Ζωντανή μουσική (μπάντα έκπληξη!)

Μερικές πληροφορίες για τους δασκάλους (με τη σειρά που εμφανίζονται στο πρόγραμμα):

 

Φωτεινη Γεωργούση

Η Φωτεινή έχει σπουδάσει βιολογία και έχει εκπαιδευτεί στη βοτανοθεραπεία και τη βιολογική καλλιέργεια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαφορετικά αυτοργανωμένα εγχειρήματα σχετικά με την τροφή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλλιεργώντας, σχεδιάζοντας κήπους και οργανώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ασχολείται με το σχεδιασμό περμακουλτούρας σε επίπεδο αγροκτήματος και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής τροφής και βοτάνων εστιάζοντας στην έρευνα και την προσαρμογή διαφορετικών τεχνικών στο μεσογειακό κλίμα. Παράλληλα εκπαιδεύεται στην Αγροδασοπονία, την Αναγεννητική Γεωργία και τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και σύντομα θα ολοκληρώσει το δίπλωμα της στην Περμακουλτούρα με το Σύλλογο Περμακουλτούρας της Αγγλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας, και συντονίζει διαφορετικά εγχειρήματα σχετικά με την αυτοδιαχείριση βασικών καθημερινών αναγκών σε επίπεδο τροφής και υγείας, που περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την περμακουλτούρα, τη βιολογική καλλιέργεια και τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές. Παράλληλα στο πλαίσιο της Νέας Γουινέας σχεδιάζει και εγκαθιστά κήπους και συστήματα παραγωγής τροφής σε επίπεδο αγροκτήματος.

 

Κώστας Λατούφης

Ο Κώστας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εργάζεται σαν ερευνητής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Smart Grids Research Unit (SmartRUE) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στη θεματική των τοπικά κατασκευασμένων μικρών ανεμογεννητριών. Έίναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας και στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, έχει ήδη οργανώσει πάνω από 40 σεμινάρια σχεδιασμού και κατασκευής συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών, υδρογεννητριών και φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ έχει συμμετάσχει στην εγκατάσταση πολλών αυτόνομων συστημάτων ηλεκτροδότησης σε εγχειρήματα αυτάρκειας στην Ελληνική επαρχεία και σε έργα αγροτικής ανάπτυξης στην Κεντρική Αμερική, την Ασία και στην ανατολική Αφρική. Είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του δικτύου Wind Empowerment ενώ συνεργάζεται με διάφορα διεθνή εγχειρήματα βιωσιμότητας όπως το Open Building Institute.

 

Αλέξανδρος Κωστής

Ο Αλέξανδρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας το 2013. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής και σύμβουλος αγροκτημάτων καθώς και συντονιστής ατομικών και ομαδικών εγχειρημάτων με κοινωνικό και κοινοτικό χαρακτήρα στον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Έχοντας εμπειρία από εργασία σε επίπεδο αυτογνωσίας, το όραμά του είναι να συνδυάσει την Περμακουλτούρα και τις αρχές της κοινωνικής Περμακουλτούρας παράλληλα με άλλα εργαλεία για την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούν τα δυνατά μας σημεία του κάθε ανθρώπου και η δημιουργικότητά να έρθουν στο φως, να μοιραστούν και να ενισχυθούν μέσω της παραγωγής τροφής, της φυσικής αποκατάστασης και της δημιουργίας κοινότητας. Συντονίζει ομάδες με γνώμονα την καρδιά, προσφέροντας βάθος, χιούμορ και ενότητα στην ομάδα. Στην παρούσα φάση εργάζεται για την απόκτηση του διπλώματος στην εφαρμοσμένη Περμακουλτούρα.

 

Ανδρέας Ζήκος

Ο Ανδρέας έχει σπουδάσει βιολογία στην Αθήνα και γεωπονία (Horticulture) στο Βερολίνο και τη Βιέννη. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα που αφορούν την οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων και την ελληνική χλωρίδα. Η πρώτη έμπρακτη επαφή του με την περμακουλτούρα ήταν το 2011, όταν παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων περμακουλτούρας με εκπαιδευτή τον Darren J. Doherty και έλαβε το πιστοποιητικό PDC (Permaculture Design Certificate). Έκτοτε έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και τη διαχείριση κήπων και αγρών καθώς επίσης και σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελιά και τους ελαιώνες ενώ το μεγάλο του πάθος είναι το έδαφος και πώς αυτό μπορεί να αναγεννηθεί με απλά και εύκολα διαθέσιμα μέσα. Το 2016 παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων στην Τουρκία με εκπαιδεύτρια την Molly Haviland σχετικά με το έδαφος, το κομπόστ και τις εφαρμογές του (“The Art of Microherding for Regenerative Agriculture”). Επιθυμία του είναι η προσαρμογή των αρχών της περμακουλτούρας στις ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού κλίματος και η διάδοσή τους.

 

Αντώνης Μπρέσκας

Ο Αντώνης μετά τις σπουδές του στο γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, προσπάθησε να εξερευνήσει πεδία πέρα από τη βιομηχανική γεωργία. Ξεκίνησε με ένα μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική γεωργία και στη συνέχεια, μέσα από σεμινάρια ήρθε σε επαφή με διάφορες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επισκεφτεί/βοηθήσει/δουλέψει σε διάφορα αγροοικολογικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία του. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας και πιο συγκεκριμένα με τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών βρώσιμων ειδών, καθώς και με τη συλλογή και διαχείριση σπόρων. Προσπαθεί όποτε του δίνεται η ευκαιρία να μοιράζεται ότι έχει μάθει.

 
 

Κώστας Τσίγκος

Ο Κώστας προέρχεται από αγροτική οικογένεια και ασχολείται όλη του τη ζωή με τη γη. Είναι επαγγελματίας καλλιεργητής και ασχολείται ενεργά με τη συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών σπόρων. Στο αγρόκτημα του στη Βόνιτσα, σχεδιάζει και εγκαθιστά αειφορικά συστήματα παραγωγής τροφής συνδυάζοντας την καλλιέργεια λαχανικών με την εκτροφή ζώων. Ταυτόχρονα, πειραματίζεται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές Περμακουλτούρας με στόχο να τις προσαρμόσει στο κλίμα της περιοχής.

 
 
 
 

Τινα Λυμπέρη

Η Τίνα δηλώνει απροσάρμοστη στη συμβατική κοινωνία. Άλλωστε το είπε ο Κρισναμούρτι: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία». Γράφει εκπαιδευτικά άρθρα και μετέφρασε έναν οδηγό Περμακουλτούρας για το ελληνικό κοινό που διψάει να αλλάξει τον κόσμο του, διοργανώνει εκδηλώσεις, παιδικές διαδραστικές παραστάσεις και συντονίζει σεμινάρια περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα. Έχει αναγνωριστεί από το Blue Moutains Permaculture Institute στην Αυστραλία (Rosemary Morrow) για τη συμβολή της στην περμακουλτούρα στην Ελλάδα, με ένα δίπλωμα περμακουλτούρας για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Κοινότητας (Education and Community Development). Ταυτόχρονα μελετάει, εκπαιδεύεται και μεταδίδει εργαλεία προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης, όπως την Επικοινωνία με Ενσυναίσθηση (εμπνευσμένο από τη μη-βίαιη επικοινωνία του Marshall Rosenberg), το κίνημα της Μετάβασης (Transition), την Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας, την Κοινωνική Περμακουλτούρα, και τις πιο αρχέγονες μεθόδους κοινωνικού δεσίματος: το χορό και το τραγούδι! Μαζί με τον Ηλία (Ξηλία), επιπλοποιό και πολυτεχνίτη, τρέχουν το upcycling εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό» στην πεδινή Κορινθία, το οποίο χτίζεται βήμα-βήμα με δημιουργικότητα, επαναχρησιμοποιώντας τα πάντα και επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση αντικειμένων. Πειραματίζονται με διάφορες εφαρμογές περμακουλτούρας (πχ φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος «γκρίζων νερών»), καλλιεργούν με οδηγό το φεγγάρι, μεταποιούν προϊόντα (αποξήρανση, τουρσιά, ξύδια, κλπ), κομποστοποιούν μανιακά (συμπεριλαμβανομένου των ούρων και κοπράνων) και άλλα πολλά. Ανοίγουν τις πόρτες τους σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να βιώσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους που μπορεί να γίνει η μετάβαση από την πόλη και ιδιαίτερα σε παιδιά για να δουν από κοντά τη χρησιμότητα των «σκουπιδιών» και την τέχνη που τα μετατρέπει σε αυτά που χρειαζόμαστε. Απώτερος στόχος: να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας και να κάνουμε επιτέλους όλοι αυτό που αγαπάμε! Περισσότερες πληροφορίες: www.kangouro.gr