5ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
24 Ιανουαρίου 2020
Νέος κύκλος μαθημάτων Περμασχολείου online!
28 Σεπτεμβρίου 2020
Show all

6ος κύκλος μαθημάτων στο Περμασχολείο της Νέας Γουινέας

Δηλώστε συμμετοχή!

Το Περμασχολείο ξεκινά ξανά το Σεπτέμβριο στο χωράφι της Νέας Γουινέας. Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα διαρκέσει από τις 06/09/20 ως τις 8/11/20. Αν ενδιαφέρεστε να τον παρακολουθήσετε κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την στο neaguinea@riseup.net μέχρι 20/08/20.

Περισσότερες πληροφορίες για το Περμασχολείο και την ύλη των μαθημάτων, στο κείμενο που ακολουθεί, και εδώ περιγραφές προηγούμενων Περμασχολείων.

Σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, οι ιδιαιτερότητες του κλίματος και της τοπογραφίας, συνθέτουν μια σχεδόν μαγική εικόνα, δίνοντας στους ανθρώπους την αίσθηση πως είναι τυχεροί που ζουν εδώ. Όσο όμως και αν εκτιμούμε την άγρια φυσική ομορφιά και τις πλούσιες παραδόσεις του τόπου μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το φυσικό περιβάλλον έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μωσαϊκό από υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα διαβρωμένα τοπία με αβαθή φτωχά εδάφη, που μπορούν πλέον να υποστηρίξουν μόνο μερικά ανθεκτικά είδη φυτών. Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και λανθασμένες πολιτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων επιταχύνουν περαιτέρω την ερημοποίηση, εγείροντας σε πολλές περιοχές ζητήματα επάρκειας νερού και επισιτιστικής ασφάλειας.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί την τοπική έκφανση ενός φαινομένου περιβαλλοντικής υποβάθμισης που εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, με διαφορετική ένταση και ταχύτητα σε κάθε περιοχή, και αναδεικνύει την ανάγκη για τοπικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες των κατά τόπους κοινοτήτων και οικοσυστημάτων.

Καθώς το κλίμα μεταβάλλεται απρόβλεπτα, ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε τις επερχόμενες βαθιές οικολογικές κρίσεις και να διασφαλίσουμε τη επιβίωση και την ευημερία μας σε αυτό τον τόπο, είναι να κινητοποιηθούμε και να επιδιώξουμε την αναγέννηση των τοπικών οικοσυστημάτων και την επαναφορά τους σε μια φυσική κατάσταση ισορροπίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, γεννιέται η ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους για να ενσωματώσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον με σεβασμό και συναίσθηση των ορίων που τίθενται από την ίδια τη φύση και να μετατρέψουμε την επίδραση μας σε ένα παράγοντα που θα προωθεί την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων, αλλά και των κοινοτήτων που υποστηρίζονται από αυτά.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάσαμε ένα κύκλο μαθημάτων Περμακουλτούρας τα οποία θα αναδείξουν και θα μεταδώσουν τις βασικές μεθόδους και πρακτικές σχεδιασμού, εστιάζοντας σε εφαρμογές που αφορούν στο μεσογειακό κλίμα. Τα μαθήματα αυτά προτείνουν λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος, για την κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος των βασικών καθημερινών αναγκών σε τροφή, νερό, ενέργεια και στέγη. Καλύπτουν τις περισσότερες από τις βασικές ενότητες ενός σεμιναρίου σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στη δραστηριοποίηση τους προς θετικές αλλαγές από τις οποίες θα επωφελούνται τόσο οι κοινότητες όσο και τα οικοσυστήματα που τους περιβάλλουν.

Ο 6ος κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020, στο χωράφι της Νέας Γουινέας στη Νέα Μάκρη. Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες των μαθημάτων θα είναι οι εξής: 6-13-20-27/09, 4-11-18-25/10, 1-8/11 και οι ώρες 10:30 – 16:00.

Σε κάθε μια από τις συναντήσεις θα πραγματοποιούνται 3 μαθήματα διάρκειας μιάμισης ώρας και μεταξύ τους θα παρεμβάλλονται μισάωρα διαλείμματα. Η συνεισφορά που αναλογεί σε κάθε συμμετέχοντα για να καλυφθεί το κόστος του εγχειρήματος είναι 50 ευρώ για όλα τα μαθήματα. Το ποσό είναι συζητήσιμο για όποιον θεωρεί ότι ξεπερνά τις οικονομικές του δυνατότητες.

Το όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες είναι στα 50 έτη.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρητικές και πρακτικές δραστηριότητες. Οι ενότητες που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι οι παρακάτω:

Ενότητα 1
Το σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της Περμακουλτούρας
Εισαγωγή στη θεωρία των συστημάτων
Ηθική και βασικές αρχές
Μοτίβα: η σχέση δομής και λειτουργίας στο φυσικό κόσμο

Ενότητα 2
Κλίμα και Κλιματική αλλαγή
Βασικές έννοιες τοπογραφίας
Ανάλυση τομέων που διαμορφώνονται υπό την επίδραση κλίματος και τοπογραφίας

Ενότητα 3
Διαδικασία σχεδιασμού : θεωρία και βασικές τεχνικές – σχεδιαστικές ασκήσεις
Ανάλυση τοπίου και ανθρώπων
Ζώνες δραστηριότητας

Ενότητα 4
Συλλογή και διαχείριση νερού
Διαμόρφωση ανάγλυφου (earthworks) για τη συγκράτηση νερού
Διαδικασία επεξεργασίας γκρίζων νερών

Ενότητα 5
Το εδαφικό οικοσύστημα
Αναγέννηση και εμπλουτισμός εδαφών (πρακτικές και τεχνικές)
Η κομποστοποίηση στη θεωρία και στην πράξη

Ενότητα 6
Εισαγωγή στα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Παρουσίαση κατασκευής και λειτουργίας ανεμογεννήτριας, υδρογεννήτριας και φωτοβολταϊκών πλαισίων
Εφαρμογές σε επίπεδο αγροκτήματος

Ενότητα 7
Σχεδιασμός και εγκατάσταση αειφορικών συστημάτων παραγωγή τροφής
Πολυετή: δασόκηποι και μικτοί οπωρώνες
Μονοετή: λαχανόκηποι και ζωντανές τράπεζες σπόρων
Ζωντανοί προστατευτικοί φράχτες

Ενότητα 8
Κοινωνική περμακουλτούρα και σοσιοκρατεία
Περμακουλτούρα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων

Ενότητα 9
Φυσική δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική