Νέος κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας online!
27 Δεκεμβρίου 2020
Νέο πρότζεκτ σχεδιασμού Περμακουλτούρας στη Νότια Εύβοια
12 Μαΐου 2021
Νέος κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας online!
27 Δεκεμβρίου 2020
Νέο πρότζεκτ σχεδιασμού Περμακουλτούρας στη Νότια Εύβοια
12 Μαΐου 2021
Show all

Νέος κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας online!

Ο νέος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων θα ξεκινήσει την Κυριακή 21/03/2021 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30/05/2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πραγματοποιηθούν 10 εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις μέσω zoom. Σε κάθε μια από τις συναντήσεις θα πραγματοποιούνται 2 μαθήματα διάρκειας μιάμισης ώρας το καθένα και μεταξύ τους θα παρεμβάλλεται ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα.

Συγκεκριμένα οι ημερομηνίες των μαθημάτων θα είναι οι εξής: 21–28/03 , 4-11-18-25/04 και 09-16-23-30/05 οι ώρες 10:30 –12:00 και 12:15 – 13:45.

Η συνεισφορά που αναλογεί σε κάθε συμμετέχοντα για να καλυφθεί το κόστος του εγχειρήματος είναι 75 ευρώ για όλα τα μαθήματα. Όποιος ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει ας επικοινωνήσει μαζί μας στο neaguinea@riseup.net μέχρι τις 19/03.

Περισσότερες πληροφορίες για το Περμασχολείο και την ύλη των μαθημάτων, στο κείμενο που ακολουθεί:

Σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, οι ιδιαιτερότητες του κλίματος και της τοπογραφίας, συνθέτουν μια σχεδόν μαγική εικόνα, δίνοντας στους ανθρώπους την αίσθηση πως είναι τυχεροί που ζουν εδώ. Όσο όμως και αν εκτιμούμε την άγρια φυσική ομορφιά και τις πλούσιες παραδόσεις του τόπου μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το φυσικό περιβάλλον έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μωσαϊκό από υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα διαβρωμένα τοπία με αβαθή φτωχά εδάφη, που μπορούν πλέον να υποστηρίξουν μόνο μερικά ανθεκτικά είδη φυτών. Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές και λανθασμένες πολιτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων επιταχύνουν περαιτέρω την ερημοποίηση, εγείροντας σε πολλές περιοχές ζητήματα επάρκειας νερού και επισιτιστικής ασφάλειας.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί την τοπική έκφανση ενός φαινομένου περιβαλλοντικής υποβάθμισης που εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, με διαφορετική ένταση και ταχύτητα σε κάθε περιοχή, και αναδεικνύει την ανάγκη για τοπικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες των κατά τόπους κοινοτήτων και οικοσυστημάτων. Καθώς το κλίμα μεταβάλλεται απρόβλεπτα, ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε τις επερχόμενες βαθιές οικολογικές κρίσεις και να διασφαλίσουμε τη επιβίωση και την ευημερία μας σε αυτό τον τόπο, είναι να κινητοποιηθούμε και να επιδιώξουμε την αναγέννηση των τοπικών οικοσυστημάτων και την επαναφορά τους σε μια φυσική κατάσταση ισορροπίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, γεννιέται η ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους για να ενσωματώσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον με σεβασμό και συναίσθηση των ορίων που τίθενται από την ίδια τη φύση και να μετατρέψουμε την επίδραση μας σε ένα παράγοντα που θα προωθεί την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων, αλλά και των κοινοτήτων που υποστηρίζονται από αυτά.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάσαμε ένα κύκλο μαθημάτων Περμακουλτούρας τα οποία θα αναδείξουν και θα μεταδώσουν τις βασικές μεθόδους και πρακτικές σχεδιασμού, εστιάζοντας σε εφαρμογές που αφορούν στο μεσογειακό κλίμα. Τα μαθήματα αυτά προτείνουν λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος, για την κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος των βασικών καθημερινών αναγκών σε τροφή, νερό, ενέργεια και στέγη. Καλύπτουν τις περισσότερες από τις βασικές ενότητες ενός σεμιναρίου σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στη δραστηριοποίηση τους προς θετικές αλλαγές από τις οποίες θα επωφελούνται τόσο οι κοινότητες όσο και τα οικοσυστήματα που τους περιβάλλουν.

Δεδομένων των συνθηκών, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τα εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid -19, μεταφέραμε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε διαδικτυακό περιβάλλον έτσι ώστε να συνεχίσουμε να αλληλεπιδρούμε, να μοιραζόμαστε και να μαθαίνουμε. Επιπλέον, με αυτό το διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων, στόχος μας είναι να κάνουμε δυνατή την πρόσβαση στο Περμασχολείο σε ανθρώπους που ζουν μακριά η για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στη Νέα Μάκρη.

Οι ενότητες που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι οι παρακάτω:

Ενότητα 1
Το σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της Περμακουλτούρας
Εισαγωγή στη θεωρία των συστημάτων
Ηθική και βασικές αρχές
Μοτίβα: η σχέση δομής και λειτουργίας στο φυσικό κόσμο

Ενότητα 2
Κλίμα και Κλιματική αλλαγή
Βασικές έννοιες τοπογραφίας
Ανάλυση τομέων που διαμορφώνονται υπό την επίδραση κλίματος και τοπογραφίας

Ενότητα 3
Διαδικασία σχεδιασμού : θεωρία και βασικές τεχνικές
Ανάλυση τοπίου και ανθρώπων
Ζώνες δραστηριότητας

Ενότητα 4
Συλλογή και διαχείριση νερού
Διαμόρφωση ανάγλυφου (earthworks) για τη συγκράτηση νερού
Διαδικασία επεξεργασίας γκρίζων νερών

Ενότητα 5
Το εδαφικό οικοσύστημα
Αναγέννηση και εμπλουτισμός εδαφών (πρακτικές και τεχνικές)
Η κομποστοποίηση στη θεωρία και στην πράξη

Ενότητα 6
Εισαγωγή στα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Παρουσίαση κατασκευής και λειτουργίας ανεμογεννήτριας, υδρογεννήτριας και φωτοβολταϊκών πλαισίων
Εφαρμογές σε επίπεδο αγροκτήματος

Ενότητα 7
Σχεδιασμός και εγκατάσταση αειφορικών συστημάτων παραγωγή τροφής
Πολυετή: δασόκηποι και μικτοί οπωρώνες
Μονοετή: λαχανόκηποι και ζωντανές τράπεζες σπόρων
Ζωντανοί προστατευτικοί φράχτες

Ενότητα 8
Κοινωνική περμακουλτούρα και σοσιοκρατεία

Αστική περμακουλτούρα