Aνοιχτές εκδηλώσεις για τους σπόρους και διάθεση σπορόφυτων
9 Μαΐου 2022
Νέο εγχείρημα Περμακουλτούρας στη Λέσβο!
10 Ιανουαρίου 2023
Aνοιχτές εκδηλώσεις για τους σπόρους και διάθεση σπορόφυτων
9 Μαΐου 2022
Νέο εγχείρημα Περμακουλτούρας στη Λέσβο!
10 Ιανουαρίου 2023
Show all

Συνέργειες Πολιτών: Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Μετάβαση

Τη χρονιά που μας πέρασε σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενημερωτικές εκδηλώσεις , με στόχο να ανοίξουμε το διάλογο γύρω από οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να διερευνήσουμε λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, εισάγοντας παράλληλα την έννοια της ενεργειακής μετάβασης. Ταυτόχρονα, μέσα από τις δραστηριότητες αυτές επιδιώξαμε να αναδείξουμε μεθόδους και πρακτικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας των ανθρώπινων οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή αλλά και να παρακινήσουμε τους συμμετέχοντες να δραστηριοποιηθούν προς θετικές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή για την αποτροπή επερχόμενων οικολογικών και κοινωνικών κρίσεων. Τέλος, οι δραστηριότητες αυτές παρείχαν στους συμμετέχοντες έγκυρη και ουσιαστική πληροφόρηση σχετικά με τις εφαρμογές και τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για τη σύσταση και τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές που καλύφθηκαν είναι οι εξής:

  • Βασικά στοιχεία κλιματολογίας και εισαγωγή στο Μεσογειακό κλίμα.
  • Κλιματική αλλαγή: Φαινόμενα και διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύθμιση των μηχανισμών του κλιματικού συστήματος.
  • Οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα.
  • Μελλοντικά σενάρια με βάση κλιματικά πρότυπα προσομοίωσης.
  • Πρακτικές και μέθοδοι για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σε αστικά και περιαστικά ανθρώπινα οικοσυστήματα.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
  • Οι Ενεργειακές Κοινότητες ως μέσο για την ενεργοποίηση των πολιτών προς την ενεργειακή μετάβαση.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες οργανώθηκαν σε δυο κύκλους 4 εβδομαδιαίων μαθημάτων. Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε την περίοδο 03 – 24/10/2021, δια ζώσης στο αγρόκτημα μας στη Νέα Μάκρη, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε την περίοδο 03/04 – 08/05/2022 διαδικτυακά. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν στο σύνολο τους 8 και οργανώθηκαν επίσης σε δυο κύκλους (φθινόπωρο – άνοιξη). Τέσσερις από αυτές αφορούσαν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ραφήνας. Οι υπόλοιπες τέσσερις εκδηλώσεις αφορούσαν ενήλικες και πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά με τη συμμετοχή ανθρώπων τόσο από την Αττική όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα δικτύωσης στο Discord με τίτλο “Δράση για το Κλίμα” στην οποία κλίθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι ενήλικοι που παρακολουθήσαν τις επιμορφωτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες του έργου. Στην πλατφόρμα αυτή αναρτήθηκε το υλικό των επιμορφωτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων καθώς και επιπλέον σχετικό υλικό για ενημέρωση και μελέτη. Παράλληλα, δημιουργήθηκε χώρος για ενημέρωση σχετικά με τρέχοντα κοινωνικά – περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και βιώσιμες πρακτικές και λύσεις, αλλά και χώρος για συζήτηση και συνδιαμόρφωση κοινών πρωτοβουλιών.

Οι παραπάνω δραστηριότητες υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αστικά Οικοσυστήματα: Συνέργειες Πολιτών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Μετάβαση» που υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Σχολείο της Γης, την Ενεργειακή Κοινότητα Collective Energy, το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Καινοτόμες δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020» του Πράσινου Ταμείου. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο – Προϋπολογισμός: 49.984 ευρώ – Δικαιούχος: ΑΜΚΕ Σχολείο της Γης – Συνδικαιούχοι: Ενεργειακή Κοινότητα Collective Energy, Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.