Δράσεις σε σχολεία

Η Νέα Γουινέα διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών γυμνασίων και λυκείων με στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε σημαντικά οικολογικά ζητήματα και την εξοικείωση με την ιδέα της αυτοδιαχείρισης σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας όπως η υγεία, η τροφή, παραγωγή ενέργειας και χρηστικών αντικειμένων. Στόχος είναι μέσα από πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των βασικών καθημερινών αναγκών και να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες έτσι ώστε να μπορέσουν να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής για την κάλυψη αυτών των αναγκών, χρησιμοποιώντας μέσα και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα εξής:

Θεματική της υγείας: Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της υγείας και της ασθένειας και να εξοικειωθούν με την ιδέα της αυτοδιαχείρισης αποκτώντας βασικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να εμπλακούν οι ίδιοι ενεργά στη διαδικασία παραγωγής απλών σπιτικών γιατρικών από βότανα για κοινές παθήσεις (πχ. κρυολογήματα, πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα). Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια θα γνωρίσουν φυσικές μεθόδους θεραπείας και πρόληψης όπως η βοτανοθεραπεία, η ρεφλεξογία και η yogα, και θα διδαχθούν απλές ασκήσεις και πρακτικές που θα μπορέσουν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους.

Θεματική της τροφής: Μέσα από βιωματικά εργαστήρια οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με απλές αιφορικές καλλιεργητικές πρακτικές όπως η βιολογική καλλιέργεια, η κομποστοποίηση και η συγκαλλιέργεια αλλά και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την καλλιέργεια των κηπευτικών και να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής της τροφής τους, κατασκευάζοντας ένα μικρό αστικό λαχανόκηπο στο σχολείο. Επίσης μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τη μεταποίηση και την συντήρηση της τροφής (πχ. Παρασκευή ψωμιού, γλυκών του κουταλιού κτλ.)

Θεματική της ενέργειας: Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μάθουν για τη χρήση και τις εφαρμογές τους σε μικρά οικιακά συστήματα. Μέσα από πρακτικά διαδραστικά εργαστήρια θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με τη χρήση απλών εργαλείων και να συμμετέχουν στην κατασκευή μιας μικρής ανεμογεννήτριας ή ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου.

Θεματική της παραγωγής χρηστικών αντικειμένων: Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν πρακτικά εργαστήρια που θα έχουν ως στόχο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους μέσα από απλές τεχνικές πλεξίματος και ραπτικής που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παράξουν χρηστικά αντικείμενα όπως κασκόλ, σκούφους ή τσάντες.

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητάμε επαφές με δασκάλους και καθηγητές είτε για τη διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων σε χώρους σχολείων ή για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών επισκέψεων και βιωματικών εργαστηριών στο χώρο της Νέας Γουινέας.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη ύλη και τη δομή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Νέας Γουινέας μπορείτε να επικοινωνήσετε μας.

Ενδεικτικές δράσεις σε σχολεία

separatorng