Δόμηση

Χτίζοντας με φυσικά υλικά και βιοκλιματικό σχεδιασμό

separatorng

Η σύγχρονη δόμηση έχει ακολουθήσει τις δομές που υπαγορεύει η βιομηχανική παραγωγή, έτσι ώστε να καλύψει τη βασική ανθρώπινη ανάγκη της στέγασης. Το κτίριο έχει ενταχθεί στην αλυσίδα της παγκοσμιοποιημένης βιομηχανικής παραγωγής και έχει μεταβληθεί σε τυποποιημένο καταναλωτικό προϊόν. Έχει αποπροσωποποιηθεί και αποσυνδεθεί από τις ανάγκες και τις δυνατότητες του χρήστη, όπως επίσης και από τα ειδικά χαρακτηριστικά του τόπου και του κλίματος. Η ποιότητά του κτιρίου υπαγορεύεται από την μαζική παραγωγή που έχει ως αποτέλεσμα την τυποποίηση, την ομοιομορφία, την ευτελή κατασκευή, τη συμπίεση του κόστους παραγωγής και την απώλεια κάθε στοιχείου ταυτότητας. Ως βιομηχανικό προϊόν το κτίριο καταναλώνει αφειδώς ενέργεια ορυκτών καυσίμων και η κατασκευή του καθορίζεται από την τεχνολογία, από τα υλικά και τα προϊόντα της σκληρής χημικής βιομηχανίας. Στο σύγχρονο κτιριακό τύπο οφείλεται σχεδόν το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ο σύγχρονος κτιριακός τύπος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη ρύπανση και την τοξίνωση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών, του εδάφους και του υπεδάφους.

Απέναντι σε αυτή την παγκόσμια πραγματικότητα, επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε ολιστικά το ζήτημα της στέγασης και να αναζητήσουμε λύσεις τοπικά. Η φυσική δόμηση και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός επανασυνδέουν το κτίριο με το φυσικό του χώρο. Το κτήριο εξασφαλίζει τη θέρμανση και την ψύξη του με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και του τοπικού μικροκλίματος και πετυχαίνει έτσι υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας ορυκτών καυσίμων με απλούς ‘παθητικούς’ τρόπους, ενώ χρησιμοποιεί μη τοξικά υλικά χαμηλής πρωταρχικής ενέργειας. Η φυσική δόμηση αφορά στα δομικά υλικά και στις μεθόδους κατασκευής πού βασίζονται στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός επαναφέρει την ανάγκη προσαρμογής των κτιρίων στο τοπικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον, επιδιώκοντας τον περιορισμό στην κατανάλωση συμβατικής ενέργειας, στο κατώτερο δυνατό επίπεδο χωρίς να διαταράσσονται οι συνθήκες θερμικής άνεσης μέσα στο κτίριο. Σε συνδυασμό με τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες, μας δίνεται η δυνατότητα συνολικής ενεργειακής αυτονομίας ενός κτιρίου.

Στόχος του εργαστηρίου της Δόμησης στη Νέα Γουινέα είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των βασικών τεχνικών φυσικής δόμησης (αργιλόχωμα, άχυρο και ξύλο) με σκοπό την ανάπτυξη των κατάλληλων διανοητικών εργαλείων και πρακτικών δεξιοτήτων, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το ζήτημα της στέγασης.

a1

Αχυρόμπαλες

Οι αχυρόμπαλες χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή κατοικιών πρώτη φορά στα τέλη του 1800 στην Νεμπράσκα, ΗΠΑ μετά την εμφάνιση της πρώτης χορτοδετικής μηχανής για άχυρο, καθώς…

a4

Cob

Το χώμα ως υλικό δόμησης, λόγω της διαθεσιμότητας σε ποσότητα και των πολλαπλών χρήσεων και εφαρμογών του, χρησιμοποιείται ως υλικό κατασκευής από την αρχαιότητα σε όλες τις ηπείρους…

ek2

Εκπαίδευση

Ένας από τους βασικούς στόχους της δράσης μας στη θεματική της δόμησης είναι να εξελίξουμε και να μοιραστούμε τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να…

oven1

Πρακτικές εφαρμογές

Οι πρακτικές εφαρμογές φυσικής δόμησης στο αγρόκτημα της Νέας Γουινέας λειτουργούν σαν μια ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας υποστηρίζοντας τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες ενώ…

cover

Εκδόσεις

Η Νέα Γουινέα οργανώνει την έκδοση έντυπου υλικού σε μορφή βιβλίων, μπροσουρών και φυλλαδίων για να εμπλουτίσει και να διευκολύνει τη διάδοση πρακτικών εφαρμογών…