Ανοιχτή μέρα Περμακουλτούρας στο χωράφι της Νέας Γουινέας
20 Νοεμβρίου 2019
5ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
24 Ιανουαρίου 2020
Ανοιχτή μέρα Περμακουλτούρας στο χωράφι της Νέας Γουινέας
20 Νοεμβρίου 2019
5ος κύκλος μαθημάτων στο σχολείο Περμακουλτούρας – Δηλώστε συμμετοχή!
24 Ιανουαρίου 2020
Show all

Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή

Το έργο “Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή” είχε σαν στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), και γενικότερα την ενεργειακή δημοκρατία. Συνεργάτες στο έργο ήταν το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, η Community Energy River και το Σχολείο της Γης, όπως και οι Δήμοι Κηφισιάς και Παλλήνης. Στα πλαίσια του έργου έγιναν στο Δήμο Κηφισιάς εργαστήρια εκπαίδευσης για τους πολίτες σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις ΑΠΕ, αλλά και για το σχεδιασμό συστημάτων με φωτοβολταϊκά, καθώς και μια πρακτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 3kW με τη συμμετοχή πολιτών. Τέλος, στα πλαίσια του έργου δημιουργήθηκε εκπαιδευτική ψηφιακή εφαρμογή, συνδεδεμένη με το φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκαταστάθηκε, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τη λειτουργία του.

Το φωτοβολταϊκό (Φ/Β) σύστημα που σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε στα πλαίσια του έργου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή τόσο με διασυνδεδεμένα όσο και με αυτόνομα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Το σύστημα έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για αυτόνομη λειτουργία, αλλά δίνει και τη δυνατότητα για μελλοντική διασύνδεση στο δίκτυο. Η Φ/Β γεννήτρια είναι συνδεδεμένη σε συστοιχία συσσωρευτών, που προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών από φορτία φωτισμού. Το σύστημα αποτελείται από μία φωτοβολταϊκή γεννήτρια ονομαστικής ισχύος 2.9kW, που έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα του ΔΙΕΚ Κηφισίας σε νότιο προσανατολισμό και σε γωνία 30 μοιρών για μεγιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας ανά έτος. Η Φ/Β γεννήτρια συνδέεται στη συστοιχία συσσωρευτών μέσω του ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος φροντίζει για τη σωστή φόρτισή τους, αλλά και για την αποσύνδεση της Φ/Β γεννήτριας όταν η συστοιχία είναι πλήρως φορτισμένη. Τα φορτία τροφοδοτούνται σε τάση και ρεύμα δικτύου 230V 50Hz, μέσω αντιστροφέα ονομαστικής ισχύος 400W, και αποτελούνται από τρεις προβολείς LED ισχύος 100W και από μία φωτεινή πινακίδα ισχύος 130W. Τέλος, το σύστημα έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων και αποστολή αυτών σε διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι χρήστες μπορούν να δουν τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Ένα από τα αποτελέσματα των δράσεων του έργου ήταν και η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν πολίτες που γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημόσιο ΙΕΚ – ΟΑΕΔ του Δήμου Κηφισιάς έγινε η εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου για εννέα μήνες, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2019.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο blog του έργου: https://citizensgreenenergy.communityenergyriver.com/